Paleo Zoet

Bosbessen taart / Blueberry Pie -Paleo/Glutenfree

Tags:           

Cake can make any day a celebration

blueberry pie

Enige tijd geleden belde mijn moeder, ze had bosbessen taart gemaakt; of ik misschien wilde komen proeven?
Tja.. dat laat ik me geen twee keer vragen! Al helemaal niet als je weet dat mijn moeder echt de lekkerste dingen uit de keuken tovert!
Het originele recept voor deze taart kan je vinden op haar blog: foodblognl en hier het recept.
De taart was zo lekker dat ik besloot dat deze er in een Paleo/glutenvrije versie moest komen. En zie hieronder het resultaat 🙂

Lees verder voor het recept.
Keep reading for the English recipe.

Ingrediënten
* 1/4 cup amandelmeel
* 1/2 cup kokosmeel
* 2 eetlepels gesmolten kokosolie
* 2 eieren
* 2 theelepels honing
* 1 eetlepel kokosbloesem suiker
* 0,5 theelepel bakpoeder
* snufje zout

Voor de vulling
* 500 gr blauwe bessen of bosbessen
* 5 eiwitten
* 125 gram amandelmeel
* 3 eetlepels kokosbloesem suiker
* 2 theelepels honing

 

Bereiding van het deeg
1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius
2. Mix alle ingrediënten in een kom
3. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
4. Druk het deeg in de cakevorm (ik gebruikte een kleine vorm omdat ik een hoge taart wilde, wil je een grote hoge taart; gebruik dan het dubbele voor het deeg)
5. Bak de korst gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven
6. Haal de korst uit de oven en laat afkoelen

blueberry pie filling Ik had wat vulling over, ik vulde er 2 ramekins mee. Daarnaast had ik niet genoeg bosbessen dus voegde ik wat aardbeien toe.
Bereiding van de vulling
1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius
2. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. (veeg de kom eventueel schoon met wat citroensap)
3. Voeg dan geleidelijk de suiker toe en voeg een volgende schep suiker pas toe als het eiwit weer stijfgeklopt is. Herhaal dit vervolgens met de honing.
4. Spatel met een metalen lepel voorzichtig het amandelmeel en de bosbessen door het eiwitschuim.
5. Schep de vulling in de vorm.
6. Bak de taart 90 minuten in de voorverwarmde oven

foto 2

English
A while ago i got a phone call from my mother, she made a blueberry pie and If I wanted to come over to have a taste? Well.. You don’t have to ask me twice! Especially when you know that my mom makes the greatest things in her kitchen!
You can find the original recipe for this pie on het blog: foodblognl and here the recipe. (all in Dutch)
The cake tasted so delicious that I decided to make a Paleo/glutenfree version. Below you will find the result 🙂
Ingredients
* 1/4 cup almondflour
* 1/2 cup coconutflour
* 2 tablespoons melted coconutoil
* 2 eggs
* 1 teaspoon honey
* 1 tablespoon coconutflour sugar
* 0,5 teaspoon baking powder
* salt and pepper

Filling
* 500 gr blueberries
* 5 egg whites
* 125 gr almondflour
* 3 tablespoons coconutflour sugar
* 2 teaspoons honey

 

Directions for the dough
1. Preheat the oven to 180 degrees celcius
2. Mix all ingredients in a bowl
3. Place the dough in the refrigerator for at least 30 minutes
4. Press the dough in a cake tin (I used a small tin because I wanted a high cake, if you want a big and high cake; make a double batch of the dough)
5. Bake the crust for 5 minutes in the preheated oven
6. Take out of the oven and let cool completely

blueberry pie filling I had some leftovers from the filling, so i filled up 2 ramekins. Also i added some strawberries since I didn’t had enough blueberries.

Directions for the filling
1. Preheat the oven to 180 degrees celcius
2. Whisk the egg whites until it forms stiff peaks. Make sure you use a clean bowl, you can clean it with a bit of lemon juice
3. Gradually add the sugar (1 tablespoon at a time) to the egg whites, then whish again until It forms stiff peakes again. Do the same with the honey
4. With a metal spoon carefully fold the almondflour and blueberries into the egg whites
5. Scoop the mixture into the pre-baked dough form
6. Bake the cake for 90 minutes in the preheated oven

foto 2

    7 reacties

  • […] de gezonde versie, dus zonder suiker en boter, kijk dan eens op de site van Simone, zij heeft het recept aangepast zodat het helemaal verantwoord snoepen is. Website: www.foodquotes.nl Reken […]

  • Ilse 17 juni 2014 Beantwoord

    Uhm je zet bij de bereiding van de vulling bij punt 4 ‘Spatel met een metalen lepel voorzichtig het amandelmeel en de bosbessen door het eiwitschuim.’

    Maar bij de ingredienten voor de vulling staat geen amandelmeel bij…
    ‘Voor de vulling
    * 500 gr blauwe bessen of bosbessen
    * 5 eiwitten
    * 3 eetlepels kokosbloesem suiker
    * 2 theelepels honing’

    Moet je amandelmeel gebruiken? En zo ja hoeveel?

    • Ilse 17 juni 2014 Beantwoord

      Ik lees bij het recept van je moeder 125 gram amandelmeel toevoegen,
      heb je het gewoon zo gekopieerd? of moet die 125 gram er wel bij?

  • anne 17 juni 2014 Beantwoord

    Bij de ingredienten voor de vulling staat geen amandelmeel maar volgens het recept moet het er wel doorheen. Hoeveel amandelmeel is dat? En klopt t dan dat t ook door t deegmengsel moet? Of staat t verkeerd?

    • FoodQuotes 17 juni 2014 Beantwoord

      Hi Anne en Ilse,
      Dat zou inderdaad 125 gram amandelmeel voor de vulling moeten zijn.
      Ik ga het zsm aanpassen!

  • Marieke 17 juni 2014 Beantwoord

    Gisteren jouw ‘gezonde’ versie geprobeerd maar hij werd erg droog. In jouw recept staat 90 min en in die van je moeder 1 uur…? Is dat wellicht de oorzaak? En waarom bak je de korst voor? Gr Marieke

    • FoodQuotes 17 juni 2014 Beantwoord

      Oh wat jammer Marieke! Met bosbessen? Want die maken het wel een stuk natter. Mijne was gaat in 90 minuten dus vandaar dat mijn baktijd korter was.
      Ik heb gemerkt dat de bodem goed krokant wordt bij eerst voorbakken. Zal hem zelf binnenkort nog eens maken zonder voor te bakken

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  • Het is weer tijd voor taart! Mijn schoonzus is zwanger van een jongetje 💙 en daar hoort taart bij 🙌.
Ik heb echt een nieuwe hobby gevonden in het taarten bakken! De eerste aanvragen voor taarten (van mensen die ik niet persoonlijk ken) zijn al binnen... wie weet; uitbreiding van de zaak? 😇😍
  • Yum, ik maakte vandaag een heerlijk paleo maaltje 🙌. Kip kerrie met gewokte groenten en bloemkoolrijst. Dit lust ik elke dag wel 😍
  • Deze paleo kokoscake met chocoladeglazuur is echt onwijs lekker! 😍 een golden-oldie op m'n website om weer eens te bakken.
  • Oh wat zijn ze weer mooi! Bloemen maken mij echt vrolijk.. kan er heel de dag naar kijken 😍 (mocht je een abonnementje bij Bloomon willen nemen, stuur mij dan een berichtje! Dan stuur ik je een link waarmee je een gratis vaas krijgt)
  • Deze broodpudding met croissant en fruit bak je gewoon in je airfryer!
Dit heerlijke recept komt uit het airfryer boek dat ik samen met mijn moeder maakte voor @theamazingkitchen . Klik op de link in mijn bio!
  • Tijd voor ontbijt! Ijskoude watermeloen, ananas en een salade; erg lekker met dit warme weer. Ben benieuwd of ik het op ga krijgen 😇
  • Lunch was vandaag weer heerlijk! Een salade met kip, groene asperges, paprika en tomaatjes 😍🙌 perfect met dit warme weer!
  • Deze spinazie-kaasballetjes zijn heerlijk bij de lunch, (tapas)diner of zelfs als snack. Nog fijner; ze zijn zowel warm als koud erg lekker! Perfect met dit warme weer 🙌. De link naar het recept staat in mijn bio.