Bosbessen taart / Blueberry Pie -Paleo/Glutenfree

Cake can make any day a celebration

blueberry pie

Enige tijd geleden belde mijn moeder, ze had bosbessen taart gemaakt; of ik misschien wilde komen proeven?
Tja.. dat laat ik me geen twee keer vragen! Al helemaal niet als je weet dat mijn moeder echt de lekkerste dingen uit de keuken tovert!
Het originele recept voor deze taart kan je vinden op haar blog: foodblognl en hier het recept.
De taart was zo lekker dat ik besloot dat deze er in een Paleo/glutenvrije versie moest komen. En zie hieronder het resultaat :)

Lees verder voor het recept.
Keep reading for the English recipe.

Ingrediënten
* 1/4 cup amandelmeel
* 1/2 cup kokosmeel
* 2 eetlepels gesmolten kokosolie
* 2 eieren
* 2 theelepels honing
* 1 eetlepel kokosbloesem suiker
* 0,5 theelepel bakpoeder
* snufje zout

Voor de vulling
* 500 gr blauwe bessen of bosbessen
* 5 eiwitten
* 125 gram amandelmeel
* 3 eetlepels kokosbloesem suiker
* 2 theelepels honing

 

Bereiding van het deeg
1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius
2. Mix alle ingrediënten in een kom
3. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
4. Druk het deeg in de cakevorm (ik gebruikte een kleine vorm omdat ik een hoge taart wilde, wil je een grote hoge taart; gebruik dan het dubbele voor het deeg)
5. Bak de korst gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven
6. Haal de korst uit de oven en laat afkoelen

blueberry pie filling Ik had wat vulling over, ik vulde er 2 ramekins mee. Daarnaast had ik niet genoeg bosbessen dus voegde ik wat aardbeien toe.
Bereiding van de vulling
1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius
2. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. (veeg de kom eventueel schoon met wat citroensap)
3. Voeg dan geleidelijk de suiker toe en voeg een volgende schep suiker pas toe als het eiwit weer stijfgeklopt is. Herhaal dit vervolgens met de honing.
4. Spatel met een metalen lepel voorzichtig het amandelmeel en de bosbessen door het eiwitschuim.
5. Schep de vulling in de vorm.
6. Bak de taart 90 minuten in de voorverwarmde oven

foto 2

English
A while ago i got a phone call from my mother, she made a blueberry pie and If I wanted to come over to have a taste? Well.. You don’t have to ask me twice! Especially when you know that my mom makes the greatest things in her kitchen!
You can find the original recipe for this pie on het blog: foodblognl and here the recipe. (all in Dutch)
The cake tasted so delicious that I decided to make a Paleo/glutenfree version. Below you will find the result :)
Ingredients
* 1/4 cup almondflour
* 1/2 cup coconutflour
* 2 tablespoons melted coconutoil
* 2 eggs
* 1 teaspoon honey
* 1 tablespoon coconutflour sugar
* 0,5 teaspoon baking powder
* salt and pepper

Filling
* 500 gr blueberries
* 5 egg whites
* 125 gr almondflour
* 3 tablespoons coconutflour sugar
* 2 teaspoons honey

 

Directions for the dough
1. Preheat the oven to 180 degrees celcius
2. Mix all ingredients in a bowl
3. Place the dough in the refrigerator for at least 30 minutes
4. Press the dough in a cake tin (I used a small tin because I wanted a high cake, if you want a big and high cake; make a double batch of the dough)
5. Bake the crust for 5 minutes in the preheated oven
6. Take out of the oven and let cool completely

blueberry pie filling I had some leftovers from the filling, so i filled up 2 ramekins. Also i added some strawberries since I didn’t had enough blueberries.

Directions for the filling
1. Preheat the oven to 180 degrees celcius
2. Whisk the egg whites until it forms stiff peaks. Make sure you use a clean bowl, you can clean it with a bit of lemon juice
3. Gradually add the sugar (1 tablespoon at a time) to the egg whites, then whish again until It forms stiff peakes again. Do the same with the honey
4. With a metal spoon carefully fold the almondflour and blueberries into the egg whites
5. Scoop the mixture into the pre-baked dough form
6. Bake the cake for 90 minutes in the preheated oven

foto 2

7 gedachtes over “Bosbessen taart / Blueberry Pie -Paleo/Glutenfree

  1. Ilse zegt:

    Uhm je zet bij de bereiding van de vulling bij punt 4 ‘Spatel met een metalen lepel voorzichtig het amandelmeel en de bosbessen door het eiwitschuim.’

    Maar bij de ingredienten voor de vulling staat geen amandelmeel bij…
    ‘Voor de vulling
    * 500 gr blauwe bessen of bosbessen
    * 5 eiwitten
    * 3 eetlepels kokosbloesem suiker
    * 2 theelepels honing’

    Moet je amandelmeel gebruiken? En zo ja hoeveel?

  2. anne zegt:

    Bij de ingredienten voor de vulling staat geen amandelmeel maar volgens het recept moet het er wel doorheen. Hoeveel amandelmeel is dat? En klopt t dan dat t ook door t deegmengsel moet? Of staat t verkeerd?

  3. Marieke zegt:

    Gisteren jouw ‘gezonde’ versie geprobeerd maar hij werd erg droog. In jouw recept staat 90 min en in die van je moeder 1 uur…? Is dat wellicht de oorzaak? En waarom bak je de korst voor? Gr Marieke

    • FoodQuotes zegt:

      Oh wat jammer Marieke! Met bosbessen? Want die maken het wel een stuk natter. Mijne was gaat in 90 minuten dus vandaar dat mijn baktijd korter was.
      Ik heb gemerkt dat de bodem goed krokant wordt bij eerst voorbakken. Zal hem zelf binnenkort nog eens maken zonder voor te bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *