Zoet

Gevulde appelkoeken

gevulde appelkoeken

Tags:         

Deze gevulde appelkoeken zijn vrij van geraffineerde suikers, tarwe en lactose.
Een gezondere keuze!  Daarnaast zijn ze ook echt super lekker en makkelijk te maken. Wat wil je nog meer?!

Deze maand doe ik weer mee aan de Foodblogswap en mocht ik een recept uitkiezen van Anita’s potjes en pannen. Alle recepten op haar website zijn vrij van e-nummers en tarwe en ze gebruikt daarnaast alleen natuurlijke suikervervangers. Een blog die mooi aansluit bij mij dus 🙂

 

gevulde appelkoeken

Met onderstaand recept maak je 8 koeken. Het recept lijkt zo op het oog nogal heftig (door de ingrediënten en de beschrijving) maar ik garandeer je dat het echt niet zoveel werk is!
Ik heb bij de deegingrediënten 1,5 el extra speltmeel staan, want mijn deeg was te plakkerig en had nog wat extra nodig. Voeg deze dus alleen toe als je deeg te erg plakt.

Ingrediënten deeg
* 225 gr + 1,5 el speltmeel
* 150 gr roomboter
* 60 gr honing
* 1 el kaneel
* 1/2 ei, losgeklopt
* enkele druppels citroensap
* enkele druppels vanille extract
* snufje zout

Ingrediënten voor de vulling
* 2 harde appels
* 1 el honing
* 1 tl kaneel
* scheutje water

Ingrediënten afwerking
* 1/2 ei, losgeklopt
* 1,5 el amandelschaafsel

Bereiding

Begin met het deeg;
1. Mix de roomboter en de honing met een handmixer (of keukenmachine) door elkaar tot een romige massa. Voeg het speltmeel, kaneel, citroensap, vanille extract en een snufje zout toe en mix goed door elkaar.
2. Voeg vervolgend het ei toe en kneed met je handen tot een soepel deeg.
(is je deeg te plakkerig voeg dan extra speltmeel toe, begin met 1 el)
3. Dek het deeg af met folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling;
4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Houd 1/3 appel achter, deze gebruik je later.
5. Doe de appelblokjes met een scheutje water, honing en kaneel in een pannetje en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen tot de appel zacht is. Stamp met een pureestamp tot appelmoes.
6. Haal de pan van het vuur en roer de achtergehouden appelblokjes door de appelmoes.

Nu gaan we de koeken maken;
7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet een muffinvorm en siliconen muffinvormpjes klaar.
8. Bestuif de werkbank met bloem, neem het deeg en rol uit tot een dunne plak. Steek met een grote beker rondjes uit het deeg en druk in elk muffinvormpje een rondje deeg. (zorg dat je nog deeg overhoud voor de dekseltjes!)
9. Vul de 8 vormpjes met de appel vulling.
10. Kneed het deeg en rol weer uit tot een dunne plak. Steek met een glas rondjes uit het deeg die precies passen op de koeken. Leg op elke koek een rondje deeg en druk rondom lichtjes aan.
11. Bestrijk de koeken met losgeklopt ei en garneer met amandelschaafsel.
12. Bak de koeken 25 minuten in de voorverwarmde oven.

gevulde appelkoeken

Dit mooie bord is van OrcaCool en komt uit de Authentic serie.

    7 reacties

  • Louise 26 mei 2015 Beantwoord

    Hallo Simone! De koeken zien er mooi uit. Ik ben benieuwd hoe ze smaken! Zijn het krokante koeken of zijn ze zacht? Groetjes, Louise

    • Simone 26 mei 2015 Beantwoord

      Hi Louise, de bovenkant is krokant en de zijkanten zijn iets zachter (door de vulling)

  • Anita Dokter 26 mei 2015 Beantwoord

    Leuk dat je dit recept hebt uitgekozen! Ze zijn inderdaad erg lekker.
    Ik heb ze laatst met kokosolie gemaakt i.p.v. roomboter. Dat kan ook prima!

    Groetjes Anita

    • Emmy 26 mei 2015 Beantwoord

      Ohh deze zien er zo goed uit! Ik ga ze maken! Hoeveel kokosolie heb je gebruikt ter vervanging van de roomboter?

      • Simone 26 mei 2015 Beantwoord

        Ik vermoed dat je dat 1 op 1 kan vervangen, maar ik hoor het graag van Anita!

      • Anita Dokter 26 mei 2015 Beantwoord

        Inderdaad 1 op 1.

        Groetjes Anita

  • […] Gevulde appelkoeken – Foodquotes […]

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Deze cantaloupe slush (of sorbet) maak je met maar 2 ingrediënten. Geen suiker nodig, want een goed rijpe meloen is al lekker zoet van zichzelf 🙌.
Directe link naar het recept in mijn bio.
  • Goedemorgen!! Zullen we deze week beginnen met een stukje taart?! Of alleen de aardbeien met chocolade en discodip 😍🙌 of toch maar alleen een bakje aardbeien bij gebrek aan de rest... 😂
  • Whoeiii 🥒 de eerste komkommers uit eigen tuin!! Maar liefst 5 stuks 🎉🙌🥒. En er komen er nog veeeeel meer aangezien ik 7 komkommerplanten heb staan. 😂 geen idee wat ik met zoveel komkommers moet 😇🙈
  • Wij eten vanavond een goedgevulde salade met geitenkaas. Klaargemaakt door manlief; dan smaakt het altijd lekkerder ❤️🙌😍. Wat ligt er op jouw bord?
  • In het vorige artikel schreef ik over hoe ik de diagnose burn-out kreeg. Maar wat gebeurde daarna? Daar vertel ik je wat meer over. Bij dit artikel ook een lijst van pijntjes/kwaaltjes 👩‍⚕️die er bij mij gepaard gingen met de burn-out. (op veler verzoek).
De directe link naar het artikel staat in mijn profiel.
  • Team Churros of Team Poffertjes? Als je zou moeten kiezen, wat is dan jouw favoriet?
Mijne is dan denk ik toch de churros 🙋 😍 maar eigenlijk ook vooral omdat ik die bijna nooit eet! Poffertjes ben ik altijd na een paar al beu 😂
  • De lekkerste chocolate chip cookies 🍪 staan nu online! Knapperig vanbuiten, chewy vanbinnen én met suiker 😉.
De directe link naar het recept staat in mijn bio.
  • De laatste tijd pak ik steeds vaker een moment voor mezelf waarin ik probeer te bedenken wat ik nu écht wil. Door mijn burn-out ben ik echt anders gaan denken over hoe, wat en vooral waarom?
Door mijn burn-out raak ik straks ook mijn baan kwijt, want ja: tijdelijk contract. Of ik dat erg vind daar ben ik nog niet helemaal over uit. Het kan zomaar het begin van een nieuw hoofdstuk betekenen! ❤️