Zoet

Gevulde appelkoeken

gevulde appelkoeken

Tags:         

Deze gevulde appelkoeken zijn vrij van geraffineerde suikers, tarwe en lactose.
Een gezondere keuze!  Daarnaast zijn ze ook echt super lekker en makkelijk te maken. Wat wil je nog meer?!

Deze maand doe ik weer mee aan de Foodblogswap en mocht ik een recept uitkiezen van Anita’s potjes en pannen. Alle recepten op haar website zijn vrij van e-nummers en tarwe en ze gebruikt daarnaast alleen natuurlijke suikervervangers. Een blog die mooi aansluit bij mij dus 🙂

 

gevulde appelkoeken

Met onderstaand recept maak je 8 koeken. Het recept lijkt zo op het oog nogal heftig (door de ingrediënten en de beschrijving) maar ik garandeer je dat het echt niet zoveel werk is!
Ik heb bij de deegingrediënten 1,5 el extra speltmeel staan, want mijn deeg was te plakkerig en had nog wat extra nodig. Voeg deze dus alleen toe als je deeg te erg plakt.

Ingrediënten deeg
* 225 gr + 1,5 el speltmeel
* 150 gr roomboter
* 60 gr honing
* 1 el kaneel
* 1/2 ei, losgeklopt
* enkele druppels citroensap
* enkele druppels vanille extract
* snufje zout

Ingrediënten voor de vulling
* 2 harde appels
* 1 el honing
* 1 tl kaneel
* scheutje water

Ingrediënten afwerking
* 1/2 ei, losgeklopt
* 1,5 el amandelschaafsel

Bereiding

Begin met het deeg;
1. Mix de roomboter en de honing met een handmixer (of keukenmachine) door elkaar tot een romige massa. Voeg het speltmeel, kaneel, citroensap, vanille extract en een snufje zout toe en mix goed door elkaar.
2. Voeg vervolgend het ei toe en kneed met je handen tot een soepel deeg.
(is je deeg te plakkerig voeg dan extra speltmeel toe, begin met 1 el)
3. Dek het deeg af met folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling;
4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Houd 1/3 appel achter, deze gebruik je later.
5. Doe de appelblokjes met een scheutje water, honing en kaneel in een pannetje en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen tot de appel zacht is. Stamp met een pureestamp tot appelmoes.
6. Haal de pan van het vuur en roer de achtergehouden appelblokjes door de appelmoes.

Nu gaan we de koeken maken;
7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet een muffinvorm en siliconen muffinvormpjes klaar.
8. Bestuif de werkbank met bloem, neem het deeg en rol uit tot een dunne plak. Steek met een grote beker rondjes uit het deeg en druk in elk muffinvormpje een rondje deeg. (zorg dat je nog deeg overhoud voor de dekseltjes!)
9. Vul de 8 vormpjes met de appel vulling.
10. Kneed het deeg en rol weer uit tot een dunne plak. Steek met een glas rondjes uit het deeg die precies passen op de koeken. Leg op elke koek een rondje deeg en druk rondom lichtjes aan.
11. Bestrijk de koeken met losgeklopt ei en garneer met amandelschaafsel.
12. Bak de koeken 25 minuten in de voorverwarmde oven.

gevulde appelkoeken

Dit mooie bord is van OrcaCool en komt uit de Authentic serie.

    7 reacties

  • Louise 26 mei 2015 Beantwoord

    Hallo Simone! De koeken zien er mooi uit. Ik ben benieuwd hoe ze smaken! Zijn het krokante koeken of zijn ze zacht? Groetjes, Louise

    • Simone 26 mei 2015 Beantwoord

      Hi Louise, de bovenkant is krokant en de zijkanten zijn iets zachter (door de vulling)

  • Anita Dokter 26 mei 2015 Beantwoord

    Leuk dat je dit recept hebt uitgekozen! Ze zijn inderdaad erg lekker.
    Ik heb ze laatst met kokosolie gemaakt i.p.v. roomboter. Dat kan ook prima!

    Groetjes Anita

    • Emmy 26 mei 2015 Beantwoord

      Ohh deze zien er zo goed uit! Ik ga ze maken! Hoeveel kokosolie heb je gebruikt ter vervanging van de roomboter?

      • Simone 26 mei 2015 Beantwoord

        Ik vermoed dat je dat 1 op 1 kan vervangen, maar ik hoor het graag van Anita!

      • Anita Dokter 26 mei 2015 Beantwoord

        Inderdaad 1 op 1.

        Groetjes Anita

  • […] Gevulde appelkoeken – Foodquotes […]

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • • Counting my blessings •
Vandaag ben ik 2 jaar getrouwd met de leukste en liefste man die ik ooit heb ontmoet ❤️.
Terwijl ik hier zat te genieten van een geweldige zonsondergang in Amerika was ik zo dankbaar!.
✨ Dankbaar dat ik deze geweldige reis kon maken met mijn man.
✨ Dankbaar dat de heftige tijd van de burn-out, waar ik niks meer kon, grotendeels achter me ligt en dat reizen weer kan.
✨ Dankbaar voor alle steun van alle lieve familie en vrienden om me heen.
✨ Dankbaar voor jullie en al jullie lieve reacties 😘
  • Ohh 😍❤️ deze chocolate chip pancakes waren echt héél erg lekker! Met daarbij eindelijk een kop goede koffie. Goed begin van de dag!
  • Dit stukje Amerika; de Horseshoe Bend, maakte echt indruk op me! Een gigantische bocht in de Colorado rivier omgeven door 300 meter hoge wanden.
Daar zit ik dan; 50 cm naar achteren en dan is het 300 meter lager! Nog nooit eerder heb ik zo’n last van hoogtevrees gehad 🙈. Door de zonnebril zie je de paniek in m’n ogen niet én door de zonnebril zie ik de diepte gelukkig niet achter me... 😎.
Vandaag gaan we richting de doorzichtige brug over de Grand Canyon maar of ik daar overheen durf te lopen? 😱😧😅
  • Je kunt er hier in Amerika niet onder uit; kerst komt er aan! Overal hangen versieringen en elke winkel verkoop kerstkoekjes (uiteraard met decoratie). Dit gingerbread mannetje kon in ik San Francisco niet laten liggen. 😍❤️ heerlijk!!
  • Terwijl ik op vakantie ben verschijnen er heerlijke tapasrecepten online! Deze 👆5 staan nu al op je te wachten 😍. Wat is jouw favoriete tapa?
.
Link naar website in bio.
  • Dit 👆 was echt de meest toffe diner tot nu toe! We hebben er echt overheerlijk gegeten én ik nam nog een stuk homemade carrotcake mee 😍❤️ (zie m’n stories).
Al deze pareltjes zal ik uiteindelijk delen op m’n website 🙌
  • Indrukwekkend is het perfecte woord voor Death Valley! Alsof je alleen op de wereld bent.
Wat een verschil van dag en nacht met Las Vegas (waar we nu zijn), dan geef ik toch de voorkeur aan de rust van de natuur. ✨❤️
  • * THE ADVENTURE BEGINS * zo voelde het wel toen we eergisteren onze camper ophaalden!
Deze foto maakte ik gisteren in Yosemite; zo mooi en zo indrukwekkend 😍🙌.
Ik ga zo een ontbijtje maken en dan gaan we weer onderweg naar onze volgende bestemming 😊. (Kijk ook vooral mijn stories, daar deel ik meer foto’s)