Sis köfte met tzatziki

sis kofte met tzatziki

Deze sis köfte met tzatziki is een heerlijk gerecht. Kruidig vleesspiesen met een frisse yoghurt-dressing. Heerlijk op een warme (na)zomeravond van de BBQ, maar ook net zo lekker gewoon uit de grillpan. Zet een grote schaal vol met deze spiesen op tafel en ik weet zeker dat iedereen er van zal smullen!

Al eerder plaatste ik het recept voor Turkse köfte, deze keer is het de sis köfte. Sis betekent eigenlijk niets meer dan spies. Dus een köfte spies, maar de Turkse benaming vind ik dan toch weer mooier klinken. Toch heeft het ook iets leuks, eten op een stokje.. wat het nou is weet ik eigenlijk niet. Maar het lijkt wel of (bijna) alles lekkerder en mooier is op een stokje.

sis kofte met tzatziki

Met onderstaande ingrediënten maak je ongeveer 8 spiesjes.
Maak de tzatziki en meng het vlees met de kruiden minimaal 1 uur van te voren zodat alle smaken er goed in kunnen trekken. De tzatziki kun je eventueel ook de dag van te voren al maken.

Ingrediënten sis köfte
– 1 kg rundergehakt
– 1 ui
– 1 hand verse peterselie
– 1 ei
– 1 el tijm
– 2 tl knoflookpoeder
– 2 tl paprikapoeder
– zout en peper
– 8 prikkers (+ wat extra voor de zekerheid)

Ingrediënten tzatziki
– 500 ml Turkse yoghurt (of Griekse)
– 1 komkommer
– 2 teentjes knoflook
– 1 el gedroogde dille
– 1 el olijfolie
– 1/4 citroen
– zout en peper

Bereiding tzatziki
Rasp de komkommer met een grove rasp boven een vergiet. Laat 10 minuten uitlekken.

Doe de yoghurt in een kom, pers hierboven de knoflook teentjes uit, pers de citroen uit en doe de olijfolie en dille erbij.
Voeg de komkommerrasp toe. Is deze nog erg nat? Knijp hem dan uit tussen je handen.
Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Zet afgedekt in de koelkast tot je hem gebruikt.

 

Bereiding sis köfte
Snipper de ui en hak de peterselie fijn.
Meng het gehakt met de kruiden, ei, ui en peterselie in een grote kom. Zet afgedekt in de koelkast voor minimaal 1 uur zodat alle smaken er goed in kunnen trekken.

Als je houten prikkers gebruikt leg deze dan minimaal 30 minuten in een bakje met water.

Haal het gehakt uit de koelkast en vorm 8 worstjes met je handen.
Prik de prikkers door de worstjes. Bak de sis köfte in een grillpan of op de BBQ tot ze bruin van buiten en gaar van binnen zijn.

sis kofte met tzatziki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *