Recepten Zoet

Homemade twix

Homemade twix

Tags:       

Ken je dat dat je zoiets lekkers maakt dat je blijft eten tot je bijna misselijk bent? Dat is wat mij gebeurde met het recept voor deze homemade Twix. Zo lekker dat ik eigenlijk gewoon lunch en avondeten over wilde slaan om een dagje te leven op deze lekkernij.
Niet gedaan natuurlijk.. maar het heeft wel even door mijn hoofd gespookt.

Deze twix zijn de gezondere versie van de Twix die je bij de supermarkt koopt. Gemaakt met speltbloem en zonder geraffineerde suikers, toch.. suiker is suiker en ik zou deze zeker met mate snoepen ๐Ÿ™‚ Of niet natuurlijk en jezelf even helemaal onderdompelen in chocolade en karamel.

Homemade twix

Deze maand doe ik weer mee aan de receptenruil en ik mocht iets uitkiezen van Koekies! enzo. Een website die ik nog niet kende, maar wel een website vol met heerlijke recepten! De homemade Twix was 1 van de eerste recepten die ik zag en ik wist eigenlijk al meteen dat het deze moesten worden die ik wilde maken voor de receptenruil.

In het originele recept van de bodem wordt palmsuiker gebruikt, dit heb ik vervangen door kokosbloesemsuiker.
Daarnaast wordt er in het recept voor de karamel gebruik gemaakt van agavesiroop, maar omdat ik daar niet zo’n fan van ben (door de processen die dit heeft ondergaan etc) heb ik meer honing gebruikt.

Het is wel een vrij tijdrovend recept, maar ach.. het is het zeker waard!

Homemade twix

Ingrediรซnten bodem
– 156 gr speltbloem
– 89 gr koude roomboter
– 1 el kokosbloesemsuiker
– snufje zout

Ingrediรซnten karamel
– 100 gr roomboter
– 65 gr kokosbloesemsuiker
– 70 gr honing
– 1 tl vanille (poeder of vloeibaar)
– snufje zout

Chocolade laag
– 120 gr pure chocolade
– kleine tl kokosolie

Bereiding
Snijd de koudeย roomboter in blokjes en prak deze met een vork tot een egale massa zonder klontjes.
Roer vervolgens het snufje zout en kokosbloesemsuiker erdoorheen.

Voeg vervolgens beetje bij beetje de speltbloem toe en roer goed door. Kneed vervolgens deze massa ongeveer 5 minuten met je handen tot je een zacht en soepel deeg hebt.
Zet het deeg 30 minuten in de koelkast zodat het weer goed koud is.

Verwarm je oven voor op 170 graden Celsius en pak een rechthoekig bakblik (ongeveer 17 x 27 cm).
Leg je bal deeg op een bakpapiertje en rol deze uit tot een rechthoekige plak die precies in het bakblik past. Pak het bakpapier met daarop de lap deegย aan de uiteindes op en leg in het bakblik.
Prik rijen gaatjes in het deeg met een vork.

Bak het deeg 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal hierna het blik uit de oven zodat de bodem af kan koelen.
Als deze is afgekoeld mag hij nog een keer op 170 graden in de oven, voor 20 minuten.
Haal het bakblik uit de oven en laat de bodem compleet afkoelen.

Nu gaan we de karamel maken;

Doe de roomboter, kokosbloesemsuiker en honing in een pannetje en breng op middelhoog vuur aan de kook. Roer regelmatig goed door.
Als het mengsel kookt draai je het vuur laag en laat je deย karamel nog 2 minuten zachtjes doorkoken.

Als deze gestopt is met pruttelen voeg je de vanille en het snufje zout toe. Roer goed door en laat de karamel afkoelen.

Daarna gaan we weer verder met de Twix;

Giet de karamel over de afgekoelde bodem en strijk deze uit met de bolle kant van een lepel of een siliconen spatel.
Zet de vorm in de koelkast en laat minimaal 30 minuten uitharden.

Smelt ondertussen de chocolade samen met de kokosolie au-bain-marie.

Haal het bakblik weer uit de koelkast en giet in 1 keer de chocolade op de karamel.
Strijk snel uit met de bolle kant van een lepel.

Zet de vorm weer terug in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.

Snijd de koek met een scherp mes in rechthoeken en genieten maar!

 

 

    4 reacties

  • Kas 28 september 2015 Beantwoord

    Jaaaaa! Leuk om mijn favoriete recept op jouw website te zien ๐Ÿ˜„ Ik gebruik inderdaad agave om de honing smaak milder te maken, ik lust รฉcht geen honing ๐Ÿ˜‰ Ik heb nu een paar potjes rijststroop gekocht om te mixen met honing. Stuk beter voor je lichaam dan agave… Proefde jij de honing goed in je repen?

    • Simone 28 september 2015 Beantwoord

      Ze zijn echt zooooo lekker! Ben blij dat ik jouw blog toegewezen kreeg ๐Ÿ˜Š
      Honing-smaak viel best mee, maar ik heb dan ook niet het hele potje karamel gebruikt ๐Ÿ˜‹

      • Kas 28 september 2015 Beantwoord

        Misschien moet ik dat de volgende keer ook doen hahahaha ๐Ÿ˜‚ Ik vindt ze namelijk nog lekkerder met twee potten stroop ๐Ÿ˜œ

  • […] recept voor de karamel is precies dezelfde als die ik maakte voor de homemade Twix. Voor dit recept is het dus zeker veel te veel, maar deze karamel is goed afgesloten een flinke […]

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  • Om bij te komen van de schrik maken we de de aller-aller-allerlaatste kaneelbiscuitje reep soldaat. M'n pa slaapt vanavond bij ons, want door de brand is zijn huis momenteel niet bewoonbaar. Gelukkig is hij zelf helemaal ok, op het inademen van rook na โค๏ธ.
Mensen.. hang rookmelders op! Mijn vader lag te slapen toen een accu van een elektrische fiets (die aan de lader lag) ontplofte, brand veroorzaakte en de rookmelder af ging, gelukkig werd hij wakker...
  • Deze paleo bbq pulled chicken maak je zonder suiker en andere ongein. Overheerlijk van smaak en perfect als lunch of bij je diner ๐Ÿ™Œ.
In m'n stories de link naar het recept.
  • Asperges met hollandaise saus; een echte klassieker. Maar wat denk je van een aspergeburger met hollandaise saus? Een overheerlijk recept om vandaag nog mee aan de slag te gaan ๐Ÿ˜ƒ. Enne, die hollandaise saus klinkt sjiek, maar is heel makkelijk te maken!
De directe link naar het recept staat op mijn profiel.
#SoFine #TheFriendlyFood #Aspergeburger
  • Nieuwe maandag, nieuwe week, nieuwe dag!! Of kijk jij er meer zo ๐Ÿ‘† tegenaan?
  • Het is weer tijd voor taart! Mijn schoonzus is zwanger van een jongetje ๐Ÿ’™ en daar hoort taart bij ๐Ÿ™Œ.
Ik heb echt een nieuwe hobby gevonden in het taarten bakken! De eerste aanvragen voor taarten (van mensen die ik niet persoonlijk ken) zijn al binnen... wie weet; uitbreiding van de zaak? ๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜
  • Yum, ik maakte vandaag een heerlijk paleo maaltje ๐Ÿ™Œ. Kip kerrie met gewokte groenten en bloemkoolrijst. Dit lust ik elke dag wel ๐Ÿ˜
  • Deze paleo kokoscake met chocoladeglazuur is echt onwijs lekker! ๐Ÿ˜ een golden-oldie op m'n website om weer eens te bakken.
  • Oh wat zijn ze weer mooi! Bloemen maken mij echt vrolijk.. kan er heel de dag naar kijken ๐Ÿ˜ (mocht je een abonnementje bij Bloomon willen nemen, stuur mij dan een berichtje! Dan stuur ik je een link waarmee je een gratis vaas krijgt)