Gehaktballen met feta in tomatensaus

gehaktballen feta in tomatensaus

Op deze kaas-dinsdag een heerlijk recept met fetakaas. Deze gehaktballen met feta in tomatensaus maakte ik al een tijdje geleden, maar door het niet goed opslaan van de foto’s was ik ze helemaal vergeten. Eigenlijk helemaal niet erg, want dit soort heerlijke gerechten uit de oven zijn ook eigenlijk veel lekkerder als het buiten wat frisser wordt.

Feta behoort tot mijn top 3 van favoriete kazen. We hebben dan ook standaard een groot blik in de koelkast staan. Deze koop ik altijd bij de Turkse supermarkt (die met de donkerblauwe deksel moet je hebben) en smaakt echt het aller-allerlekkerst. Feta door de salade is altijd lekker en soms, alhoewel dat alweer zeker een jaar geleden is, maak ik een Turks brood met feta en tomaat uit de oven.
Maar deze gehaktballen komen zeker in mijn top 5 feta-recepten!

gehaktballen feta in tomatensausIngrediënten gehaktballen met feta
– 300 gr rundergehakt
– 1 ei
– 1 el kokosmeel
– 0,5 tl rozemarijn
– 1 tl tijm
– 1 tl oregano
– 60 gr feta

Ingrediënten tomatensaus
– 1 blik gepelde tomaten
– 100 ml water
– 1 ui
– 1 flinke teen knoflook
– 1 tl citroenrasp
– 1 tl oregano
– 120 gr zwarte olijven zonder pit

Bereiding
Begin met het maken van de gehaktballen.
Doe alle ingrediënten, behalve de feta, in een kom samen met een snuf peper. Meng dit met je handen tot alles goed vermengd is. Dek af en zet minimaal 30 minuten in de koelkast.

Snijd ondertussen de feta in 8 vierkante blokjes.
Haal het gehakt uit de koelkast en verdeel in 8 delen. Pak 1 deel en druk dit plat in de palm van je hand, leg hierop een blokje feta en vouw het gehakt eromheen dicht. Rol tussen je handen tot een gehaktbal. Herhaal dit met het overige gehakt/feta.

Verhit een hapjespan op middelhoog vuur met een klein scheutje olijf/kokosolie. Bak hierin de gehaktballen snel rondom bruin.
Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflookteen zeer fijn.
Haal de gehaktballen uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Bak vervolgens de ui en knoflook glazig in dezelfde pan.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).

Voeg de citroenrasp toe en bak even kort mee.
Voeg de gepelde tomaten, oregano, een snuf zout en water toe en roer goed door. Laat het mengsel 5-10 minuten pruttelen tot de saus iets ingedikt is. Voeg op het laatst de olijven toe.

Verdeel het mengsel over de gehaktballen en bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *