Paleo Recepten Zoet

Appelcake van kokosmeel

appelcake kokosmeel

Tags:         

Deze appelcake van kokosmeel is echt super goed gelukt al zeg ik het zelf. Als je bakt met kokosmeel wordt het al snel droog, dat is bij deze cake zeker niet het geval. Een heerlijke, zoete appelcake met zachte stukjes appel.
Heerlijk bij een kopje koffie/thee, maar zelfs bij het ontbijt of lunch zou deze cake niet misstaan.

Al eerder deelde ik het recept voor een kokoscake met chocolade glazuur (klik), dit recept is een variant daarop. Want natuurlijk kun je met een basisrecept voor cake eindeloos variëren.
Met of zonder glazuur, verschillende soorten specerijen en vullingen.. de mogelijkheden zijn eindeloos.

Ik kan trouwens nog alinea’s vol typen over hoe lekker deze cake is.. maar dat ga ik niet doen.
Less is more! Ga je mee bakken?

appelcake kokosmeel

Ingrediënten
 80 gr kokosmeel
– 0,5 tl bakpoeder
– snufje zout
– 3 eieren
– 60 ml kokosmelk
– 85 ml honing
– 90 gr boter of kokosolie
– 1 tl vanille
– 2 eiwitten
– 1 stevige appel
– 1 tl kaneel
– 2 tl kokosbloesemsuiker

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) of 160 graden (hetelucht).

Schil de appel en snijd het klokhuis eruit. Snijd de appel in blokjes. Meng dit in een kom met de kaneel en kokosbloesemsuiker.

Doe in een kom het kokosmeel, bakpoeder en een snufje zout en meng goed.
Smelt de boter/kokosolie in een pannetje en laat even afkoelen. Mix de 3 eieren, kokosmelk, honing, vanille en boter/olie in een kom licht schuimig.

Doe de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en mix tot een egale massa.

Klop de 2 eiwitten stijf in een brandschone kom. Schep 1 el van het kokosmeel mengsel door de eiwitten en spatel voorzichtig door elkaar. Schep dit vervolgens door het kokosmeel mengsel en spatel voorzichtig door elkaar.
Schep de appelstukjes door het beslag.

Doe een bakpapiertje in een langwerpige bakvorm (rond kan natuurlijk ook) en verdeel hierover het beslag.

Bak 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. (baktijd kan per oven verschillen, kijk na 30 minuten even of de cake al gaar is)

Haal de cake, als deze gaar is, uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

 


Nog meer lekkere inspiratie? Deze appelcake van amandelmeel is ook echt onwijs lekker!

    38 reacties

  • Thea 18 oktober 2015 Beantwoord

    Deze ga ik zeker maken! Met eiwitten bedoel je die van een ei?(misschien domme vraag,maar stel hem toch)

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Er zijn geen domme vragen! Maar inderdaad die van een ei 🙂

  • Carmen 18 oktober 2015 Beantwoord

    Hai kan de honing ook vervangen worden of weggelaten?

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Er is al iemand die hem gebakken heeft zonder de honing en zij gaf aan dat deze cake dan nog steeds super lekker is. Dus zeker het proberen waard!
      Eventueel zou je wat maple syrup voor het zoete kunnen toevoegen.

      • Anna03 18 oktober 2015 Beantwoord

        Afgelopen weekend heb ik de cake gemaakt zonder honing. Honing is erg gezond, mits je het op de juiste manier gebruikt. Honing verwarmen kan giftig worden en verlies je alle voedingsstoffen.
        85 ml honing heb ik vervangen door 80gr kokosbloesemsuiker. De cake was heerlijk!

        Ontzettend bedankt voor dit heerlijk receptje! 🙂

        • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

          Met kokosbloesemsuiker zal inderdaad erg lekker zijn! Geeft een heerlijk karamel smaakje 🙂

  • […] Nr.1: Appelcake van kokosmeel […]

  • Christa 18 oktober 2015 Beantwoord

    Als nieuweling binnen het aip mag ik geen eieren, zou ik dit kunnen vervangen door gelatine? Ik ben geen bakwonder dus ik heb zelf geen idee ;]

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Nee gelatine lijkt me dan niet de juiste vervanging. er zijn verschillende ei-vervangers, maar dan kan je het beste even zoeken via Google

  • Laura 18 oktober 2015 Beantwoord

    De cake lijkt me lekker en wil hem morgen bakken. Bedoel je kokosmelk uit een blikje? Of kan ik het ook vervangen door bijv. rijstmelk?

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Ja kokosmelk uit een blikje. Deze kun je uiteraard vervangen door andere plantaardige melk.

  • Mieke 18 oktober 2015 Beantwoord

    Hij is HÉÉRLIJK! Maar weet he misschien ook hoeveel calorieën erin zitten?

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Hi Mieke, goed om te horen!!
      Ik heb het even uitgerekend en als je de cake in 12 stukken snijd dan is het 105 kcal per stuk. Dat is ongeveer gelijk aan 1,5 appel 🙂

      • Rowana 18 oktober 2015 Beantwoord

        Ik zie dat je een plakje vergelijkt met 1,5 appel. Ik geloof dat dat niet helemaal redelijk is, de voedingswaarde die uitkomt op 105 kcal per plakje is natuurlijk geheel verschillend met een appel..

        Verder fijn recept! Heb het zonder honing of dergelijke gedaan, wel met wat rozijnen en walnoten! Heerlijk!

        • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

          Helemaal mee eens Rowena. Maar het is gewoon een vergelijk, uiteraard is het niet vergelijkbaar qua voedingsstoffen etc 🙂

          Fijn dat het lekker was!

  • Patricia 18 oktober 2015 Beantwoord

    Hallo, ik heb deze zojuist gemaakt en hij staat nu in de oven! Ik heb echter wel een vraagje: Je hebt het over een ‘egale’massa… bij mij werd deze massa erg dik, vast en korrelig? Dat is dus niet egaal.. klopt dit? Ik heb er nu, om het wel egaal te krijgen, extra kokosmelk toegevoegd, dus ik hoop dat hij goed uitpakt verder! Mijn ervaring met kokosmeel recepten is, dat ze allemaal erg droog zijn en ik voeg dus altijd extra kokosmelk toe.. tot nu toe pakt het altijd lekker en smeuïg uit

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Hi Patricia, ben benieuwd hoe hij uit de oven komt!
      Ja kokosmeel kan een uitdaging zijn omdat het snel veel vocht opneemt, wellicht is dat ook gebeurd. Gr, Simone

  • Dominique 18 oktober 2015 Beantwoord

    Hallo Simone,
    Ik zou deze cake graag maken, maar wat bedoel je juist met vanille? Vanillesuuler of -bloem ( puddingpoeder)?

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Ik gebruik meestal vanille extract. Suiker zou ook kunnen of een halve vanille peul

  • Gina 18 oktober 2015 Beantwoord

    Ik vind het zo bizar dat er maar 1 appel in deze cake gaat! En je haalt er 12 stukken uit zeg je? Ik ga hem ook zeker maken volgende week hij lijkt me heerlijk!!

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Je kunt er uiteraard altijd meer appel in doen 🙂

  • Karen 18 oktober 2015 Beantwoord

    Kan ik de bakpoeder vervangen door natriumbicarbonaat en zo ja hoeveel gebruik ik dan voor dit recept?

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Hi Karen, ik denk dat het wel moet kunnen maar de hoeveelheden zou ik je niet durven zeggen. Wellicht heeft Google antwoord 🙂

  • Priscilla 18 oktober 2015 Beantwoord

    Is het ook mogelijk om de kokosmeel te vervangen? En zo ja met welk meel?

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Hi Priscilla,

      Ja het kan vervangen worden, maar helaas niet 1 op 1.
      Kokosmeel neemt erg veel vocht op, dus zodra je deze vervangt moet je ook de vloeibare ingrediënten aanpassen.
      Helaas heb ik geen rekensommetje hoe je dit het beste kunt doen, dat is echt een kwestie van proberen.

      Gr, Simone

  • vicky 18 oktober 2015 Beantwoord

    Leuk recept ga ik zeker proberen. Heb alleen een vraag kan ik kokosbloemsuiker vervangen door rietsuiker.
    Ik hoor graag van je.

    groeten Vicky

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Ja hoor dat zou je zeker kunnen doen 🙂

  • Leen 18 oktober 2015 Beantwoord

    De cake is nog erg vochtig vanbinnen. Is dit normaal? Heeft bijna 50 min in de oven gezeten.

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Oh dat zou eigenlijk niet moeten.
      Wel kokosmeel gebruikt en een hetelucht oven? (Dat zijn de dingen die ik me zo snel kan voorstellen die mis kunnen gaan)

      • Leen 18 oktober 2015 Beantwoord

        Ja, echt kokosmeel en een 4D-heteluchtoven van Siemens

  • Lies 18 oktober 2015 Beantwoord

    Ik maakte hem gisteren, gebruikte sojamelk ipv kokos en deed 2 (grote) appelen. Héél lekker, maar ook zéér korrelig, moet hem eigenlijk met een lepeltje eten 🙂 Teveel appel?

  • Nancy 18 oktober 2015 Beantwoord

    Hey,
    net de cake gemaakt. in plaats van kokosmelk heb ik soyamelk genomen. Het deeg was nogal aan de korrelige droge kant…Hopelijk smaakt hij dan ook lekker!

  • Tineke van den berg 18 oktober 2015 Beantwoord

    Hallo kan je ipv van kokosmeel ook boekweitmeel gebruiken ?

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Helaas kun je kokosmeel niet 1 op 1 vervangen, dit is namelijk een meelsoort die, onder andere, heel veel vocht opneemt.
      Met boekweitmeel zul je het gehele recept moeten aanpassen:

  • J 18 oktober 2015 Beantwoord

    Is dit een gezond en goed voor als je aan het afvallen bent

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      Ja hoor, maar nog steeds met mate

  • Remona 18 oktober 2015 Beantwoord

    Hoi,

    Ff een vraagje er staat in je recept 3 eieren. Maar in je 3e alinea staat 3 eieren mixen met de kokosmelk etc. En 5e alinea staat 2 eiwitten Kloppen. Heb je dan totaal 5 eieren nodig? Of is het 1 ei en 2 eiwitten.

    • Simone 18 oktober 2015 Beantwoord

      5 in totaal; 3 eieren en 2 eiwitten. Staat ook apart in de ingrediëntenlijst 🙂

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Wow! 😍 Paarse lente-ui!! Ik kwam deze gisteren tegen bij de AH en het ziet er wel mooi uit toch?! Ik heb ze niet meegenomen, dus geen idee of ze ook anders smaken... heb jij ze al gezien/geprobeerd?
Wel tof voor een mooi kleuraccentje! ❤️
  • Deze pizza met halloumi èn rundercervelaat is echt onwijs lekker! Dus als je vanavond zin hebt in 🍕dan moet je zeker deze maken 🙌! Met een kant-en-klare pizzabodem zet je deze binnen 20 minuten op tafel.
De link naar het recept staat in m’n bio.
  • Kies voor kleur en seizoen! Zorg voor variatie in je groenten en fruit 🍎🍐🍊🍆🥕🥒. Er staat een nieuw artikel online waarin ik je vertel waarom dat zo belangrijk is.
Directe link in bio.
  • Deze salade is echt heerlijk en perfect als lunch! Hij staat nu online en ik vertel je meteen waarom deze me aan een jaren 80/90 feestje doet denken 😂.
Directe link naar recept in bio.
  • Zondag bakdag, dus: Tag de grootste twix fan!! 🙌 😍 ❤️Deze Twix cake staat al een tijdje op de website en blijft grote favoriet. Je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig 🙌.
Directe link naar recept in m'n bio.
  • Ben jij ook zo verslaafd aan je telefoon? Ik maak er vooral héél veel foto’s mee en dan uiteraard vooral van eten 😋.
Ik vertel je er wat meer over op m’n blog. Directe link in bio en stories!
  • Deze overheerlijke ratatouille met geitenkaas staat nu online! Een heerlijke maaltijd zonder vlees. Enne, alleen maar ❤️ liefde voor zoveel kleur op je bord toch?
Directe link naar het recept in m'n bio en stories.
  • Morgen staat er kookdag gepland! Voor een opdrachtgever heb ik een aantal lekkere recepten bedacht en die ga ik morgen koken en fotograferen! ❤️ it!!!