Appelcake van kokosmeel

appelcake kokosmeel

Deze appelcake van kokosmeel is echt super goed gelukt al zeg ik het zelf. Als je bakt met kokosmeel wordt het al snel droog, dat is bij deze cake zeker niet het geval. Een heerlijke, zoete appelcake met zachte stukjes appel.
Heerlijk bij een kopje koffie/thee, maar zelfs bij het ontbijt of lunch zou deze cake niet misstaan.

Al eerder deelde ik het recept voor een kokoscake met chocolade glazuur (klik), dit recept is een variant daarop. Want natuurlijk kun je met een basisrecept voor cake eindeloos variëren.
Met of zonder glazuur, verschillende soorten specerijen en vullingen.. de mogelijkheden zijn eindeloos.

Ik kan trouwens nog alinea’s vol typen over hoe lekker deze cake is.. maar dat ga ik niet doen.
Less is more! Ga je mee bakken?

appelcake kokosmeel

Ingrediënten
 80 gr kokosmeel
– 0,5 tl bakpoeder
– snufje zout
– 3 eieren
– 60 ml kokosmelk
– 85 ml honing
– 90 gr boter of kokosolie
– 1 tl vanille
– 2 eiwitten
– 1 stevige appel
– 1 tl kaneel
– 2 tl kokosbloesemsuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) of 160 graden (hetelucht).

Schil de appel en snijd het klokhuis eruit. Snijd de appel in blokjes. Meng dit in een kom met de kaneel en kokosbloesemsuiker.

Doe in een kom het kokosmeel, bakpoeder en een snufje zout en meng goed.
Smelt de boter/kokosolie in een pannetje en laat even afkoelen. Mix de 3 eieren, kokosmelk, honing, vanille en boter/olie in een kom licht schuimig.

Doe de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en mix tot een egale massa.

Klop de 2 eiwitten stijf in een brandschone kom. Schep 1 el van het kokosmeel mengsel door de eiwitten en spatel voorzichtig door elkaar. Schep dit vervolgens door het kokosmeel mengsel en spatel voorzichtig door elkaar.
Schep de appelstukjes door het beslag.

Doe een bakpapiertje in een langwerpige bakvorm (rond kan natuurlijk ook) en verdeel hierover het beslag.

Bak 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. (baktijd kan per oven verschillen, kijk na 30 minuten even of de cake al gaar is)

Haal de cake, als deze gaar is, uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

36 gedachtes over “Appelcake van kokosmeel

    • Simone zegt:

      Er is al iemand die hem gebakken heeft zonder de honing en zij gaf aan dat deze cake dan nog steeds super lekker is. Dus zeker het proberen waard!
      Eventueel zou je wat maple syrup voor het zoete kunnen toevoegen.

      • Anna03 zegt:

        Afgelopen weekend heb ik de cake gemaakt zonder honing. Honing is erg gezond, mits je het op de juiste manier gebruikt. Honing verwarmen kan giftig worden en verlies je alle voedingsstoffen.
        85 ml honing heb ik vervangen door 80gr kokosbloesemsuiker. De cake was heerlijk!

        Ontzettend bedankt voor dit heerlijk receptje! :)

  1. Christa zegt:

    Als nieuweling binnen het aip mag ik geen eieren, zou ik dit kunnen vervangen door gelatine? Ik ben geen bakwonder dus ik heb zelf geen idee ;]

    • Simone zegt:

      Nee gelatine lijkt me dan niet de juiste vervanging. er zijn verschillende ei-vervangers, maar dan kan je het beste even zoeken via Google

    • Simone zegt:

      Hi Mieke, goed om te horen!!
      Ik heb het even uitgerekend en als je de cake in 12 stukken snijd dan is het 105 kcal per stuk. Dat is ongeveer gelijk aan 1,5 appel :)

      • Rowana zegt:

        Ik zie dat je een plakje vergelijkt met 1,5 appel. Ik geloof dat dat niet helemaal redelijk is, de voedingswaarde die uitkomt op 105 kcal per plakje is natuurlijk geheel verschillend met een appel..

        Verder fijn recept! Heb het zonder honing of dergelijke gedaan, wel met wat rozijnen en walnoten! Heerlijk!

        • Simone zegt:

          Helemaal mee eens Rowena. Maar het is gewoon een vergelijk, uiteraard is het niet vergelijkbaar qua voedingsstoffen etc :)

          Fijn dat het lekker was!

  2. Patricia zegt:

    Hallo, ik heb deze zojuist gemaakt en hij staat nu in de oven! Ik heb echter wel een vraagje: Je hebt het over een ‘egale’massa… bij mij werd deze massa erg dik, vast en korrelig? Dat is dus niet egaal.. klopt dit? Ik heb er nu, om het wel egaal te krijgen, extra kokosmelk toegevoegd, dus ik hoop dat hij goed uitpakt verder! Mijn ervaring met kokosmeel recepten is, dat ze allemaal erg droog zijn en ik voeg dus altijd extra kokosmelk toe.. tot nu toe pakt het altijd lekker en smeuïg uit

    • Simone zegt:

      Hi Patricia, ben benieuwd hoe hij uit de oven komt!
      Ja kokosmeel kan een uitdaging zijn omdat het snel veel vocht opneemt, wellicht is dat ook gebeurd. Gr, Simone

  3. Dominique zegt:

    Hallo Simone,
    Ik zou deze cake graag maken, maar wat bedoel je juist met vanille? Vanillesuuler of -bloem ( puddingpoeder)?

    • Simone zegt:

      Hi Priscilla,

      Ja het kan vervangen worden, maar helaas niet 1 op 1.
      Kokosmeel neemt erg veel vocht op, dus zodra je deze vervangt moet je ook de vloeibare ingrediënten aanpassen.
      Helaas heb ik geen rekensommetje hoe je dit het beste kunt doen, dat is echt een kwestie van proberen.

      Gr, Simone

  4. Lies zegt:

    Ik maakte hem gisteren, gebruikte sojamelk ipv kokos en deed 2 (grote) appelen. Héél lekker, maar ook zéér korrelig, moet hem eigenlijk met een lepeltje eten :-) Teveel appel?

  5. Nancy zegt:

    Hey,
    net de cake gemaakt. in plaats van kokosmelk heb ik soyamelk genomen. Het deeg was nogal aan de korrelige droge kant…Hopelijk smaakt hij dan ook lekker!

    • Simone zegt:

      Helaas kun je kokosmeel niet 1 op 1 vervangen, dit is namelijk een meelsoort die, onder andere, heel veel vocht opneemt.
      Met boekweitmeel zul je het gehele recept moeten aanpassen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *