Kaasfondue anders

kaasfondue

Op en top comfort food; kaasfondue! En omdat deze anders gemaakt wordt dan op de traditionele manier én daarbij ook nog andere ingrediënten heeft noem ik het maar kaasfondue anders. Gewoon anders, wel net zo lekker (of misschien toch wel lekkerder).

Normaal is het kaasdinsdag hier op FoodQuotes, maar deze week is het recept een dagje later. Geen probleem toch, we moeten een beetje flexibel zijn.

Dit gerecht maakte ik al jaren geleden voor mijn vader en zusje, ik denk dat ik toen een jaar of 17 moet zijn geweest. In mijn herinnering was het super lekker, maar ook erg machtig. Al langer wilde ik dit gerecht weer eens maken maar mijn vriend is niet de grootste kaaseter, tenzij het jonge kaas is.. en daar maak je mij dan eigenlijk weer niet super blij mee, want ik vind juist de echte kaassmaak zo lekker!
Toen ik dit gerecht maakte was ik dan eerlijk gezegd ook bang dat hij het niet lekker zou vinden. Want over het algemeen heeft kaasfondue een erg krachtige smaak. Maar doordat dit recept geen gebruik maakt van witte wijn is het wat lichter en viel het dus in de smaak!

kaasfondue

Wij aten deze kaasfondue met stokbrood en een frisse salade.
Van onderstaand recept kan je zeker genieten met 3-4 personen, afhankelijk van je bijgerechten.

Ingrediënten
– 300 gr emmentaler
– 250 gr gruyère
– 250 ml zure room
– 1 kleine groene paprika
– 1 ui
– 125 gr chorizo of salami

Bereiding
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).
Zet de schaal waarin je de fondue gaat maken meteen ook in de oven, zodat deze vast kan verwarmen.

Snijd ondertussen de kazen in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm.
Snijd de ui i halve ringen, de paprika in kleine blokjes en de chorizo/salami in blokjes.

Als de oven warm is haal je de schaal uit de oven. Verdeel de kaas over de bodem en verdeel hier overheen de zure room.
Zet de schaal terug in de oven en laat in 10 minuten de kaas smelten.

Bak ondertussen de chorizo/salami in een koekenpan zonder olie. Haal deze uit de pan en laat even uitlekken op een keukenpapiertje.
Bak vervolgens de uienringen glazig in dezelfde pan en voeg de laatste 2 minuten ook de paprika toe.

Haal de schaal uit de oven en roer de kaas even goed door. Verdeel vervolgens de chorizo/salami erover en het ui-paprikamengsel.
Zet de schaal nog 8 minuten terug in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *