Recepten Zoet

Spelt speculaas

spelt speculaas

Tags:        

Sinds gisteren is het weer zover, de Goedheiligman is in het land. De spannende dagen zijn weer aangebroken, want zou er iets in je schoen zitten als je hem zet? Krijg je dit jaar de kadootjes die je zo graag zou willen? En.. zie je dit jaar dan eindelijk zwarte Piet wegrennen die net de zak heeft achtergelaten bij de deur? Mij is het nooit gelukt..

Dus, vandaag deel ik dan ook graag het recept voor deze overheerlijke spelt speculaas. Ik maakte er poppen van, maar natuurlijk kun je er ook andere vormpjes of pepernoten van maken.

Ik vergeet het nooit meer.. ik denk dat ik een jaar of 9 geweest moet zijn. De avond ervoor had ik mijn schoen gezet, met een wortel voor het paard erbij en een tekening voor Sinterklaas en zwarte Piet. De volgende ochtend kon ik niet wachten tot ik naar beneden mocht van mijn ouders.. want wie weet waren ze wel geweest?! En ja hoor, ze hadden zelfs bewijs achter gelaten; overal stonden zwarte handen (van de roet natuurlijk) van zwarte Piet op de tafel. Wat vond ik dat spannend en leuk tegelijkspelt speculaas

 

Het speculaasplankje dat ik gebruikte voor deze poppen ontving ik van OrcaCool, om uit te proberen. Uiteraard ging de eerste gigantisch mis (het deeg zat echt helemaal vastgeplakt) maar gelukkig kwam ik er vrij snel achter waar het mis ging.
Wil je ook zo’n plankje? Bij OrcaCool gaan ze hard, maar ze hebben het  “manneke” en “vrouwtje”  nog op voorraad.

Ingrediënten
– 145 gr speltmeel
– 75 gr zachte roomboter
– 50 gr kokosbloesemsuiker
– 1 tl bakpoeder
– 1 el speculaaskruiden
– 2 el (plantaardige) melk (ik gebruikte amandelmelk)

Bereiding
Meng alle ingrediënten in een kom tot een samenhangend deeg.
Is deze te plakkerig? Voeg dan een el meel toe. Is deze te kruimelig? Voeg dan een el melk toe.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm ondertussen je oven op 160 graden Celsius (hetelucht) en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

Maak je zelf vormpjes?
Bestuif je werkblad en deegroller met wat bloem en rol hierop je deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Gebruik koekstekers om je vormpjes uit te steken.

Maak je poppen?
Bestuif je speculaasplankje goed met bloem. Klop het overtollige eruit, zodat niet het complete reliëf vol zit met bloem.
Scheur een stuk deeg af van de bol en druk deze met je vingers in de vorm. (doe dit niet met een deegroller want dan zal je het er nooit mooi uitkrijgen)
Gebruik een groot mes om het overtollige deeg weg te snijden. Houd je mes horizontaal gelijk met het plankje en snijd het overtollige deeg in 1 keer weg.
Houd het plankje ondersteboven en klop voorzichtig op de achterkant of op het werkblad om de speculaaspop eruit te laten komen. (houd je andere hand onder de vorm zodat je je pop kan opvangen)

Bak je speculaas 17-20 minuten gaar in de oven.

Let op; deze zal zacht uit de oven komen, maar wordt tijdens het afkoelen knapperiger.

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Deze cantaloupe slush (of sorbet) maak je met maar 2 ingrediënten. Geen suiker nodig, want een goed rijpe meloen is al lekker zoet van zichzelf 🙌.
Directe link naar het recept in mijn bio.
  • Goedemorgen!! Zullen we deze week beginnen met een stukje taart?! Of alleen de aardbeien met chocolade en discodip 😍🙌 of toch maar alleen een bakje aardbeien bij gebrek aan de rest... 😂
  • Whoeiii 🥒 de eerste komkommers uit eigen tuin!! Maar liefst 5 stuks 🎉🙌🥒. En er komen er nog veeeeel meer aangezien ik 7 komkommerplanten heb staan. 😂 geen idee wat ik met zoveel komkommers moet 😇🙈
  • Wij eten vanavond een goedgevulde salade met geitenkaas. Klaargemaakt door manlief; dan smaakt het altijd lekkerder ❤️🙌😍. Wat ligt er op jouw bord?
  • In het vorige artikel schreef ik over hoe ik de diagnose burn-out kreeg. Maar wat gebeurde daarna? Daar vertel ik je wat meer over. Bij dit artikel ook een lijst van pijntjes/kwaaltjes 👩‍⚕️die er bij mij gepaard gingen met de burn-out. (op veler verzoek).
De directe link naar het artikel staat in mijn profiel.
  • Team Churros of Team Poffertjes? Als je zou moeten kiezen, wat is dan jouw favoriet?
Mijne is dan denk ik toch de churros 🙋 😍 maar eigenlijk ook vooral omdat ik die bijna nooit eet! Poffertjes ben ik altijd na een paar al beu 😂
  • De lekkerste chocolate chip cookies 🍪 staan nu online! Knapperig vanbuiten, chewy vanbinnen én met suiker 😉.
De directe link naar het recept staat in mijn bio.
  • De laatste tijd pak ik steeds vaker een moment voor mezelf waarin ik probeer te bedenken wat ik nu écht wil. Door mijn burn-out ben ik echt anders gaan denken over hoe, wat en vooral waarom?
Door mijn burn-out raak ik straks ook mijn baan kwijt, want ja: tijdelijk contract. Of ik dat erg vind daar ben ik nog niet helemaal over uit. Het kan zomaar het begin van een nieuw hoofdstuk betekenen! ❤️