Recepten Zoet

Speculaas ijstaart

Speculaas ijstaart

Tags:         

Vandaag deel ik een overheerlijk nagerecht voor de komende feestdagen. Deze speculaas ijstaart is een perfect nagerecht voor sinterklaas of kerst, maar uiteraard ook net zo lekker op een gewone doordeweekse dag.

Na het succes van de bokkenpootjes ijstaart die ik al een flinke tijd geleden met jullie deelde (klik) vond ik het tijd voor een nieuwe ijstaart. Deze keer gemaakt met speculaas omdat dat voor mij toch echt een smaak is die bij de feestdagen hoort.

Deze taart is een combinatie van speculaas, kaneelijs, vanille-ijs en chocolade. De speculaas in de bodem, het midden van de taart en de zijkant zorgt voor een heerlijke crunch. Vooral de speculaas in het midden van de taart die bedekt wordt met een laagje chocolade is bij mij favoriet.

Wij aten deze ijstaart natuurlijk al eerder om te testen en eigenlijk had ik niet anders verwacht; helemaal goedgekeurd! Wel wat machtig, maar dat is te verwachten van zo’n nagerecht.
Heb je taart over? Bewaar deze dan gewoon in de vriezer met plastic eromheen.

Speculaas ijstaart

Onderstaande ingrediënten zijn per laag opgeschreven. Dit heb ik gedaan omdat ik denk dat het zo makkelijker is om het juiste aantal ingrediënten per laag te gebruiken. Zou jammer zijn als je anders dadelijk al alle speculaasjes voor de bodem hebt gebruikt, die daardoor niet meer lukt én dat je dan tekort komt voor de rest.

Ingrediënten
– 200 gr speculaasjes
– 65 gr boter
– 1 liter kaneelijs
– 115 gr pure chocolade
– 100 gr speculaasjes
– 1 liter vanille-ijs
– 70 gr speculaasjes
– 60 gr pure chocolade

Bereiding
Bekleed de bodem van een grote springvorm met een velletje bakpapier.

Doe de 200 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bijvoorbeeld een deegroller) de speculaasjes tot kruimels. (dit kan uiteraard ook in een keukenmachine)
Smelt de boter in een pannetje.
Voeg de speculaas toe en meng dit goed.

Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
Zet de springvorm in de vriezer zodat de bodem hard wordt.

Haal het kaneelijs uit de vriezer zodat deze zacht kan worden. (niet te zacht, maar zodat je deze makkelijk kan verdelen)

Haal de springvorm uit de vriezer en schep het kaneelijs in de vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het kaneelijs te verdelen.
Zet de springvorm in de vriezer zodat het kaneelijs weer hard kan worden.

Doe de 100 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bv een deegroller) de speculaasjes tot grove kruimels.
Smelt de 115 gr pure chocolade au-bain-marie. Meng hierdoorheen de speculaaskruimels tot alles bedekt is met een laagje chocolade.
Haal de springvorm uit de vriezer en verdeel de chocolade-speculaaskruimels over het kaneelijs.
Zet de springvorm weer terug in de vriezer.

Haal het vanille-ijs uit de vriezer zodat deze zacht kan worden. (niet te zacht, maar zodat je deze makkelijk kan verdelen)

Haal de springvorm uit de vriezer en schep het vanille-ijs in de vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het ijs te verdelen.
Zet de springvorm in de vriezer zodat het ijs weer hard kan worden.

Doe de 70 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bv een deegroller) de speculaasjes tot fijne kruimels. (dit kan ook in een keukenmachine)

Smelt de 85 gr chocolade au-bain-marie.

Haal de springvorm uit de vriezer. Gebruik een mes dat je af en toe nat maakt om de zijkanten van de ijstaart los te snijden. Haal de taart uit de springvorm.

Verdeel de speculaaskruimels over de zijkant van de ijstaart. Dit is het makkelijkste als je de taart een beetje schuin houd zodat je het eroverheen kan strooien.

Zet de taart weer neer en gebruik een lepeltje om de bovenkant te decoreren met de gesmolten chocolade.

Zet de ijstaart terug in de vriezer tot het moment dat je deze gaat eten.

Speculaas ijstaart

Heb je de speculaas ijstaart gemaakt? ? Tag me dan vooral in je foto of gebruik #foodquotesnl zodat ik je creatie kan zien!

    3 reacties

  • Caroline 27 november 2015 Beantwoord

    Hoe lang van tevoren kun je de taart maken?

    • Simone 27 november 2015 Beantwoord

      Deze kun je zeker al een paar dagen van te voren maken! Deze heeft bij mij uiteindelijk ook ongeveer 5 dagen in de vriezer gestaan

      • Caroline 27 november 2015 Beantwoord

        Top!! Ik ben er nu mee bezig.. en dan nog wachten tot zaterdag!!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  • Om bij te komen van de schrik maken we de de aller-aller-allerlaatste kaneelbiscuitje reep soldaat. M'n pa slaapt vanavond bij ons, want door de brand is zijn huis momenteel niet bewoonbaar. Gelukkig is hij zelf helemaal ok, op het inademen van rook na ❤️.
Mensen.. hang rookmelders op! Mijn vader lag te slapen toen een accu van een elektrische fiets (die aan de lader lag) ontplofte, brand veroorzaakte en de rookmelder af ging, gelukkig werd hij wakker...
  • Deze paleo bbq pulled chicken maak je zonder suiker en andere ongein. Overheerlijk van smaak en perfect als lunch of bij je diner 🙌.
In m'n stories de link naar het recept.
  • Asperges met hollandaise saus; een echte klassieker. Maar wat denk je van een aspergeburger met hollandaise saus? Een overheerlijk recept om vandaag nog mee aan de slag te gaan 😃. Enne, die hollandaise saus klinkt sjiek, maar is heel makkelijk te maken!
De directe link naar het recept staat op mijn profiel.
#SoFine #TheFriendlyFood #Aspergeburger
  • Nieuwe maandag, nieuwe week, nieuwe dag!! Of kijk jij er meer zo 👆 tegenaan?
  • Het is weer tijd voor taart! Mijn schoonzus is zwanger van een jongetje 💙 en daar hoort taart bij 🙌.
Ik heb echt een nieuwe hobby gevonden in het taarten bakken! De eerste aanvragen voor taarten (van mensen die ik niet persoonlijk ken) zijn al binnen... wie weet; uitbreiding van de zaak? 😇😍
  • Yum, ik maakte vandaag een heerlijk paleo maaltje 🙌. Kip kerrie met gewokte groenten en bloemkoolrijst. Dit lust ik elke dag wel 😍
  • Deze paleo kokoscake met chocoladeglazuur is echt onwijs lekker! 😍 een golden-oldie op m'n website om weer eens te bakken.
  • Oh wat zijn ze weer mooi! Bloemen maken mij echt vrolijk.. kan er heel de dag naar kijken 😍 (mocht je een abonnementje bij Bloomon willen nemen, stuur mij dan een berichtje! Dan stuur ik je een link waarmee je een gratis vaas krijgt)