IJs Recepten Zoet

Speculaas ijstaart

Speculaas ijstaart

Tags:    

Vandaag deel ik een overheerlijk nagerecht voor de komende feestdagen. Deze speculaas ijstaart is een perfect nagerecht voor sinterklaas of kerst, maar uiteraard ook net zo lekker op een gewone doordeweekse dag.

Na het succes van de bokkenpootjes ijstaart die ik al een flinke tijd geleden met jullie deelde (klik) vond ik het tijd voor een nieuwe ijstaart. Deze keer gemaakt met speculaas omdat dat voor mij toch echt een smaak is die bij de feestdagen hoort.

Deze taart is een combinatie van speculaas, kaneelijs, vanille-ijs en chocolade. De speculaas in de bodem, het midden van de taart en de zijkant zorgt voor een heerlijke crunch. Vooral de speculaas in het midden van de taart die bedekt wordt met een laagje chocolade is bij mij favoriet.

Wij aten deze ijstaart natuurlijk al eerder om te testen en eigenlijk had ik niet anders verwacht; helemaal goedgekeurd! Wel wat machtig, maar dat is te verwachten van zo’n nagerecht.
Heb je taart over? Bewaar deze dan gewoon in de vriezer met plastic eromheen.

Speculaas ijstaart

Onderstaande ingrediënten zijn per laag opgeschreven. Dit heb ik gedaan omdat ik denk dat het zo makkelijker is om het juiste aantal ingrediënten per laag te gebruiken. Zou jammer zijn als je anders dadelijk al alle speculaasjes voor de bodem hebt gebruikt, die daardoor niet meer lukt én dat je dan tekort komt voor de rest.

Ingrediënten
– 200 gr speculaasjes
– 65 gr boter
– 1 liter kaneelijs
– 115 gr pure chocolade
– 100 gr speculaasjes
– 1 liter vanille-ijs
– 70 gr speculaasjes
– 60 gr pure chocolade

Bereiding
Bekleed de bodem van een grote springvorm met een velletje bakpapier.

Doe de 200 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bijvoorbeeld een deegroller) de speculaasjes tot kruimels. (dit kan uiteraard ook in een keukenmachine)
Smelt de boter in een pannetje.
Voeg de speculaas toe en meng dit goed.

Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
Zet de springvorm in de vriezer zodat de bodem hard wordt.

Haal het kaneelijs uit de vriezer zodat deze zacht kan worden. (niet te zacht, maar zodat je deze makkelijk kan verdelen)

Haal de springvorm uit de vriezer en schep het kaneelijs in de vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het kaneelijs te verdelen.
Zet de springvorm in de vriezer zodat het kaneelijs weer hard kan worden.

Doe de 100 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bv een deegroller) de speculaasjes tot grove kruimels.
Smelt de 115 gr pure chocolade au-bain-marie. Meng hierdoorheen de speculaaskruimels tot alles bedekt is met een laagje chocolade.
Haal de springvorm uit de vriezer en verdeel de chocolade-speculaaskruimels over het kaneelijs.
Zet de springvorm weer terug in de vriezer.

Haal het vanille-ijs uit de vriezer zodat deze zacht kan worden. (niet te zacht, maar zodat je deze makkelijk kan verdelen)

Haal de springvorm uit de vriezer en schep het vanille-ijs in de vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het ijs te verdelen.
Zet de springvorm in de vriezer zodat het ijs weer hard kan worden.

Doe de 70 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bv een deegroller) de speculaasjes tot fijne kruimels. (dit kan ook in een keukenmachine)

Smelt de 85 gr chocolade au-bain-marie.

Haal de springvorm uit de vriezer. Gebruik een mes dat je af en toe nat maakt om de zijkanten van de ijstaart los te snijden. Haal de taart uit de springvorm.

Verdeel de speculaaskruimels over de zijkant van de ijstaart. Dit is het makkelijkste als je de taart een beetje schuin houd zodat je het eroverheen kan strooien.

Zet de taart weer neer en gebruik een lepeltje om de bovenkant te decoreren met de gesmolten chocolade.

Zet de ijstaart terug in de vriezer tot het moment dat je deze gaat eten.

Speculaas ijstaart

Heb je de speculaas ijstaart gemaakt? ? Tag me dan vooral in je foto of gebruik #foodquotesnl zodat ik je creatie kan zien!

    3 reacties

  • Caroline 27 november 2015 Beantwoord

    Hoe lang van tevoren kun je de taart maken?

    • Simone 27 november 2015 Beantwoord

      Deze kun je zeker al een paar dagen van te voren maken! Deze heeft bij mij uiteindelijk ook ongeveer 5 dagen in de vriezer gestaan

      • Caroline 27 november 2015 Beantwoord

        Top!! Ik ben er nu mee bezig.. en dan nog wachten tot zaterdag!!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Zin in een donut? Wat denk je van een 🍎 donut?! Soms wil je toch gewoon een lekkere snack die niet heel erg gezond of ongezond is... gewoon een beetje tussen alles in. Dan zijn deze appel donuts hét antwoord!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, sprinkles maken van alles een feestje toch? 🎉⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link in bio⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#donut #donuts #donutlover #appel #apple #snack #treat #tussendoortje #snackfood  #roomkaas #creamcheese #sprinkles #sprinklesareforwinners #discodip #nutella #nutellalove #chocoladepasta #health #healthy #healthyfood #gezond #gezondeten #balans #traktatie #lekkerensimpel #foodie #foodphotography #foodstagram #feedfeed #foodquotesnl
  • De lekkerste burgers van Eindhoven: ✅.
Uitgeroepen tot mooiste bar van Nederland: ✅.
Een hotel met rock&roll mentality: ✅.
De leukste medewerkers: dubbel ✅✅!!
En ik werk parttime bij @bluecollarhoteleindhoven  dus dat maakt het nog toffer. Kom zeker een keertje langs voor een burger of een kopje koffie (ik ben momenteel hard aan het oefenen op latte art en ik maak nu de mooiste scheve blaadjes 🤣).
Verder ben ik als een kind zo blij met deze foto die ik net m’n nieuwe telefoon maakte.
.
#burger #bluecollarhotel #eindhoven
  • Wat dat is? Dat is mijn lunchbox! Gevuld met de lekkerste dingen 😍 en binnenkort lanceer ik mijn eerste E-book 🎉.
Want hoe doe je dat; lunchen zonder boterham? Wat is lekker en gezond om mee te nemen? Deze vragen krijg ik zoveel en daar geef ik graag antwoord op 🙌🙏. Al jaren neem ik de lekkerste lunches mee, dus ervaring ten overvloede!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nog even geduld! 📚Het eerste E-book komt er aan!! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lunchbox: @boho_tiffin 📸: @eefsfood ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#lunch #lunchbox #lunchideas #lunchoftheday #lunchonthego #lunchenzonderboterham #lunchenzonderbrood #broodlozelunch #lunchen #lekkerengezond #bohotiffin #panterprint #amsterdam #amsterdamcity #gezond #gezondeten #gezonderecepten #koolhydraatarm #paleo #glutenvrij #suikervrij #lactosevrij #lancering #foodie #foodphotography #receptontwikkeling #foodquotesnl
  • Grill jij wel eens witte asperges? Dat is namelijk écht onwijs lekker ❤! Er staat een heerlijk recept online, een kleine twist op de klassieker; witte asperges met gerookte zalm en peterselie.
Nog even en dan is het aspergeseizoen alweer voorbij... heb jij ze regelmatig gegeten?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link in bio en stories.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#asperges #witteasperges #asparagus #hetwittegoud #gegrildeasperges #grillen #zalm #gerooktezalm #salmon #smokedsalmon #portobello #peterselie #lunch #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #koolhydraatarm #paleo #health #healthyfood #gezond #gezondeten #foodie #foodstagram #foodquotesnl
  • Zin in iets lekkers? Voor deze Nutella rondjes/koekjes/dingetjes 🤣 heb je maar 3 ingrediënten nodig! Erg lekker en snel te maken ❤️.
Ik heb gisteren echt een geweldige leuke dag gehad in Amsterdam met allemaal leuke mensen! De dag begon met koffie en lunch met @eefsfood ; eindelijk na zoveel jaar eens in het echt ontmoet en wat is ze leuk. @thesocialgoodgirl organiseerde een bitterballen tour en wij waren erbij als influencer 🙌 waar we met allemaal leuke mensen foto’s maakten. Thanks allemaal voor de geslaagde dag! @anniepannie_nl @anouk.boetzer @dutchie @nicolinesmalbraak (en de rest van wie ik de insta niet heb).
.
#nutella #nutellalovers #toffedag
  • * My Essentials * Ik postte enkele weken geleden een foto op instagram dat ik soms zo gemakkelijk afgeleid ben en ik kreeg veel reacties van mensen die dat herkenden.
Die herkenning is altijd prettig 🙌! Maar dan is de vraag, hoe ga je je focus terugvinden? Vandaag vertel ik je hoe ik eraan werk en wat mijn tips hiervoor zijn!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link in bio en stories.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#focus #focused #afleiding #herkenning #flatlay #flatlaystyle #flatlaynation #flatlaytoday #flatlayforever #burnout #burnedout #overspannen #stress #iPhone #applewatch #millypie #millypieplanner #lifeplanner #yankeecandle #hema #patches #croissant #batiste #welovetheplanet #foodie #foodieforlife #dutchblogger #foodquotesnl
  • Bijna 1,5 week geleden is deze toffe avond alweer! Ik was door @ingervierhout uitgenodigd om plaats te nemen aan de chef’s table vol met bijzondere Brabanders. ❤️ wat een heerlijke avond hebben we gehad! Overheerlijk gegeten maar de rendang van @jerm1rozario was (samen met het nagerecht van Inger) echt hemels 🙌.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wie heeft er al eens zelf rendang gemaakt? Ik niet maar het staat nu heel hoog op m’n lijstje!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📸: @nikkitheunsfotografie ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#downtown #downtowngourmetmarket #eindhoven #brabant #brabander #brabantisopen #brabantcelebratesfood #silentdisco #givemethefood #eyeontheprize #biefstuk #steak #pimspotatoes #rendang #recept #foodie #foodblogger #dutchblogger #foodquotesnl
  • Het is weer tijd voor een onwijs lekker receptje, namelijk deze chocolatechip chocolade mousse van cashewnoten 😍. De extra chocoladestukjes die ik er aan toevoeg zijn echt een aanrader, ik snap eigenlijk ook niet 🤷‍♀️ waarom dat niet altijd bij chocolade mousse zo is? Het geeft wat extra structuur en maakt het gewoon nóg lekkerder.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link naar recept in bio en stories!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#chocolade #chocolademousse #chocolate #chocolatemousse #cashew #cashewmousse #chocolatechip #paleo #paleofood #paleoleefstijl #eatclean #eathealthy #gezond #gezondeten #gezondheid #gezondleven #gezondrecept  #aardbeien #snack #nagerecht #ontbijt #foodie #foodblogger #foodfotografie #foodquotesnl