IJs Recepten Zoet

Speculaas ijstaart

Speculaas ijstaart

Tags:    

Vandaag deel ik een overheerlijk nagerecht voor de komende feestdagen. Deze speculaas ijstaart is een perfect nagerecht voor sinterklaas of kerst, maar uiteraard ook net zo lekker op een gewone doordeweekse dag.

Na het succes van de bokkenpootjes ijstaart die ik al een flinke tijd geleden met jullie deelde (klik) vond ik het tijd voor een nieuwe ijstaart. Deze keer gemaakt met speculaas omdat dat voor mij toch echt een smaak is die bij de feestdagen hoort.

Deze taart is een combinatie van speculaas, kaneelijs, vanille-ijs en chocolade. De speculaas in de bodem, het midden van de taart en de zijkant zorgt voor een heerlijke crunch. Vooral de speculaas in het midden van de taart die bedekt wordt met een laagje chocolade is bij mij favoriet.

Wij aten deze ijstaart natuurlijk al eerder om te testen en eigenlijk had ik niet anders verwacht; helemaal goedgekeurd! Wel wat machtig, maar dat is te verwachten van zo’n nagerecht.
Heb je taart over? Bewaar deze dan gewoon in de vriezer met plastic eromheen.

Speculaas ijstaart

Onderstaande ingrediënten zijn per laag opgeschreven. Dit heb ik gedaan omdat ik denk dat het zo makkelijker is om het juiste aantal ingrediënten per laag te gebruiken. Zou jammer zijn als je anders dadelijk al alle speculaasjes voor de bodem hebt gebruikt, die daardoor niet meer lukt én dat je dan tekort komt voor de rest.

Ingrediënten
– 200 gr speculaasjes
– 65 gr boter
– 1 liter kaneelijs
– 115 gr pure chocolade
– 100 gr speculaasjes
– 1 liter vanille-ijs
– 70 gr speculaasjes
– 60 gr pure chocolade

Bereiding
Bekleed de bodem van een grote springvorm met een velletje bakpapier.

Doe de 200 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bijvoorbeeld een deegroller) de speculaasjes tot kruimels. (dit kan uiteraard ook in een keukenmachine)
Smelt de boter in een pannetje.
Voeg de speculaas toe en meng dit goed.

Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
Zet de springvorm in de vriezer zodat de bodem hard wordt.

Haal het kaneelijs uit de vriezer zodat deze zacht kan worden. (niet te zacht, maar zodat je deze makkelijk kan verdelen)

Haal de springvorm uit de vriezer en schep het kaneelijs in de vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het kaneelijs te verdelen.
Zet de springvorm in de vriezer zodat het kaneelijs weer hard kan worden.

Doe de 100 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bv een deegroller) de speculaasjes tot grove kruimels.
Smelt de 115 gr pure chocolade au-bain-marie. Meng hierdoorheen de speculaaskruimels tot alles bedekt is met een laagje chocolade.
Haal de springvorm uit de vriezer en verdeel de chocolade-speculaaskruimels over het kaneelijs.
Zet de springvorm weer terug in de vriezer.

Haal het vanille-ijs uit de vriezer zodat deze zacht kan worden. (niet te zacht, maar zodat je deze makkelijk kan verdelen)

Haal de springvorm uit de vriezer en schep het vanille-ijs in de vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het ijs te verdelen.
Zet de springvorm in de vriezer zodat het ijs weer hard kan worden.

Doe de 70 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bv een deegroller) de speculaasjes tot fijne kruimels. (dit kan ook in een keukenmachine)

Smelt de 85 gr chocolade au-bain-marie.

Haal de springvorm uit de vriezer. Gebruik een mes dat je af en toe nat maakt om de zijkanten van de ijstaart los te snijden. Haal de taart uit de springvorm.

Verdeel de speculaaskruimels over de zijkant van de ijstaart. Dit is het makkelijkste als je de taart een beetje schuin houd zodat je het eroverheen kan strooien.

Zet de taart weer neer en gebruik een lepeltje om de bovenkant te decoreren met de gesmolten chocolade.

Zet de ijstaart terug in de vriezer tot het moment dat je deze gaat eten.

Speculaas ijstaart

Heb je de speculaas ijstaart gemaakt? ? Tag me dan vooral in je foto of gebruik #foodquotesnl zodat ik je creatie kan zien!

    3 reacties

  • Caroline 27 november 2015 Beantwoord

    Hoe lang van tevoren kun je de taart maken?

    • Simone 27 november 2015 Beantwoord

      Deze kun je zeker al een paar dagen van te voren maken! Deze heeft bij mij uiteindelijk ook ongeveer 5 dagen in de vriezer gestaan

      • Caroline 27 november 2015 Beantwoord

        Top!! Ik ben er nu mee bezig.. en dan nog wachten tot zaterdag!!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Zo, ik blijf nog even in het zoete sfeertje met deze kokosbollen 😍🙌 gebakken in de airfryer!
Deze testte ik voor @theamazingkitchen (de website die ik samen met mijn moeder run) en je vindt het daar nu online! Ik zal zo de link in m’n stories delen 👍
  • Yes 🙌 voor deze muffins met blauwe bessen en sinaasappel kom je wel je bed uit!
In plaats van boter gebruikte ik ricotta en dat smaakt verrassend lekker 😍.
.
De directe link naar het recept staat in m’n bio.
  • Bij een verjaardag hoort lekkers! Mijn moeder @anjasfoodblog bakte deze heerlijke appel plaattaart 😍 , ik denk dat ik nog een stukje pak 😏
  • Wow! 😍 Paarse lente-ui!! Ik kwam deze gisteren tegen bij de AH en het ziet er wel mooi uit toch?! Ik heb ze niet meegenomen, dus geen idee of ze ook anders smaken... heb jij ze al gezien/geprobeerd?
Wel tof voor een mooi kleuraccentje! ❤️
  • Deze pizza met halloumi èn rundercervelaat is echt onwijs lekker! Dus als je vanavond zin hebt in 🍕dan moet je zeker deze maken 🙌! Met een kant-en-klare pizzabodem zet je deze binnen 20 minuten op tafel.
De link naar het recept staat in m’n bio.
  • Kies voor kleur en seizoen! Zorg voor variatie in je groenten en fruit 🍎🍐🍊🍆🥕🥒. Er staat een nieuw artikel online waarin ik je vertel waarom dat zo belangrijk is.
Directe link in bio.
  • Deze salade is echt heerlijk en perfect als lunch! Hij staat nu online en ik vertel je meteen waarom deze me aan een jaren 80/90 feestje doet denken 😂.
Directe link naar recept in bio.
  • Zondag bakdag, dus: Tag de grootste twix fan!! 🙌 😍 ❤️Deze Twix cake staat al een tijdje op de website en blijft grote favoriet. Je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig 🙌.
Directe link naar recept in m'n bio.