Ei Groenten Recepten

Zoete aardappelgratin

zoete aardappelgratin

Tags:      

Deze zoete aardappelgratin is een heerlijk en makkelijk bijgerecht. Het kost je namelijk maar weinig moeite om te maken, de meeste tijd gaat zitten in het wachten. Maar in die wachttijd heb je dan wel weer tijd voor andere dingen.
Ik heb nog even over de naam zitten twijfelen.. wat is het nou een zΓ³ete aardappelgratin of een gratin van zoete aardappel? En hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik lees dat het een zΓ³ete aardappelgratin is. Maar ach, jullie weten wel welke variant ik bedoel toch?

Zoete aardappel, ik ben er fan van. Gebakken, gekookt, gepureerd of in ovengerechten; je kunt er bijna alle kanten mee op. Ik zal je wel eerlijk zeggen dat ik heb moeten wennen aan de smaak. Toen ik net begon met paleo vond ik ze zelfs niet echt lekker.. aardappel? welke aardappel? Een zoete aardappel? Nee dank je, doe mij maar de hartige variant.
Maar goed, daardoor ben ik wel veel gaan experimenteren met kruiden. Het leuke was dat ik er gewoon dus echt even aan moest wennen, want tegenwoordig eet ik deze heerlijke groenten 2 a 3 keer per week.

zoete aardappelgratin

De foto’s doen dit gerecht eigenlijk niet echt eer aan. Het is weer zo’n gevalletje van foto’s maken net voordat we gingen eten en eigenlijk net iets te weinig tijd hebben. Maar ach.. binnenkort maak ik dit gerecht gewoon nog een keer, al is het alleen maar voor de foto’s. Geen straf!

IngrediΓ«nten
– 2 middelgrote zoete aardappels
– 200 ml kokosmelk
– 2 eieren
– 1 tl paprikapoeder
– zout en peper
– handvol oude kaas, geraspt

Bereiding
Borstel de zoete aardappels goed schoon met water en droog ze af met een theedoek.
Gebruik een mandoline om er dunne plakken van te schaven.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (hetelucht).
Vet een ovenschaaltje in met een klein beetje boter of olie.

Verdeel de zoete aardappelschijfjes over het ovenschaaltje.

Mix in een kommetje de kokosmelk, eieren, paprikapoeder en zout en peper. Roer er als laatste de geraspte kaas doorheen.Β Giet het mengsel over de zoete aardappelschijfjes.

Bak de gratin 50 minuten in de voorverwarmde oven.
Dek de laatste 20 minuten het schaaltje af met een stuk aluminiumfolie. (ik was iets te laat, vandaar de donkere bovenkant)

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • In de Turkse supermarkt zag ik zoveel pompoenen liggen dat ik er wel 1 moest meenemen! Ik maakte er deze overheerlijke soep πŸ₯„ mee; vol van smaak door het gebruik van baharat πŸ™Œ.
Link naar het recept in mijn bio & stories.
  • Heerlijke lunch! Salade met komkommer uit de moestuin, paprika en halloumi 😍
  • Hier ben ik echt onwijs trots op! 2 jaar geleden had ik hier nooit over durven dromen...; πŸ˜πŸ™Œ in 1,5 jaar zijn er gewoon 4 kookboeken (en een magazine) uitgekomen met mijn recepten! Van rechts naar links:
- Het Airfryer Kookboek van @theamazingkitchen ; een geweldig project van @anjasfoodblog en mij.
- Paleolicious; 95% met mijn recepten.
- Paleo Budget; helemaal van mijn hand.
- Wecken; kookboek voor de xenos met een paar recepten van mij.
- Foodie Magazine; (niet op de foto) helemaal van mijn hand.
- niet te vergeten; het zoete e-book voor de airfryer!
  • Deze cantaloupe slush (of sorbet) maak je met maar 2 ingrediΓ«nten. Geen suiker nodig, want een goed rijpe meloen is al lekker zoet van zichzelf πŸ™Œ.
Directe link naar het recept in mijn bio.
  • Goedemorgen!! Zullen we deze week beginnen met een stukje taart?! Of alleen de aardbeien met chocolade en discodip πŸ˜πŸ™Œ of toch maar alleen een bakje aardbeien bij gebrek aan de rest... πŸ˜‚
  • Whoeiii πŸ₯’ de eerste komkommers uit eigen tuin!! Maar liefst 5 stuks πŸŽ‰πŸ™ŒπŸ₯’. En er komen er nog veeeeel meer aangezien ik 7 komkommerplanten heb staan. πŸ˜‚ geen idee wat ik met zoveel komkommers moet πŸ˜‡πŸ™ˆ
  • Wij eten vanavond een goedgevulde salade met geitenkaas. Klaargemaakt door manlief; dan smaakt het altijd lekkerder β€οΈπŸ™ŒπŸ˜. Wat ligt er op jouw bord?
  • In het vorige artikel schreef ik over hoe ik de diagnose burn-out kreeg. Maar wat gebeurde daarna? Daar vertel ik je wat meer over. Bij dit artikel ook een lijst van pijntjes/kwaaltjes πŸ‘©β€βš•οΈdie er bij mij gepaard gingen met de burn-out. (op veler verzoek).
De directe link naar het artikel staat in mijn profiel.