Spelt met biet, wortel en halloumi

spelt bietjes wortel halloumi

Dit gerecht is weer eens wat anders dan anders; spelt met biet, wortel en halloumi. Anders omdat ik nog nooit eerder spelt op deze manier gegeten had (wel in brood of crackers) en anders omdat dit de tweede keer is dat ik iets met halloumi maakte. Halloumi is nog niet eerder verschenen in de #kaasdinsdag reeks, maar mag eigenlijk echt niet missen in het rijtje!

Dit gerecht is heerlijk als warme (maar wel erg flinke) lunch of diner. Ik at dit gerecht samen met mijn zusje als lunch, maar ik zal je vertellen.. we kregen het allebei niet op. Dus wellicht is het beter om dit als diner te zien. Of, als je het dan toch wil eten als lunch, iets minder ingrediënten te gebruiken.

Halloumi is werkelijk waar een overheerlijk kaasje. Halloumi heeft een erg hoge smelttemperatuur, hierdoor leent deze zich goed om te bakken zodat de plakjes een lekker krokant korstje krijgen.
Ik snap waarom sommige mensen halloumi ook wel feta 2.0 noemen, het heeft namelijk beide een zoutige smaak. Maar voor mij is dat dan ook de enige overeenkomst en eerlijk is eerlijk, niets kan feta vervangen :)

spelt bietjes wortel halloumi

Ingrediënten, voor 2 personen
– 125 gr ongekookte spelt (ik gebruikte de wholegrain spelt van Artisan)
– 2 rode bieten
– 2 winterwortels
– 225 gr halloumi
– 0,5 tl venkelzaad
– olijfolie
– enkele druppels rode wijnazijn
– zout en peper

Bereiding
We beginnen met de rode bieten, deze hebben namelijk het langste nodig om gaar te worden.
Verwarm je oven op 180 graden Celsius.
Verpak je bietjes in aluminiumfolie en leg ze in een bakblik. Schuif het bakblik in de oven en pof de bieten gedurende 1 uur en 15 minuten.

Schil de wortels en snijd de uiteindes eraf. Snijd beide wortels in schuine plakken van ongeveer 1 cm dikte.
Doe de wortels in een kom, besprenkel met wat olijfolie, de venkelzaad en een snuf zout. Roer even goed door zodat elk plakje wortel bedekt is met een laagje olijfolie.
Doe de wortels bij de bieten in het bakblik (of in een nieuw bakblik) en schuif ze 25 minuten voordat de bieten klaar zijn in de oven. Roer na 15 minuten een keer door zodat ze niet uitdrogen.

Kook ondertussen de spelt gaar volgens de verpakking.
Zodra deze gaar is giet je het af en doe je de spelt in een kom. Besprenkel met wat olijfolie, enkele druppels rode wijnazijn en een snuf zout en peper.

Snijd de halloumi in plakken van 1 cm dikte en bak deze in een grillpan zonder olie. Na 4 minuten kun je de plakken omdraaien en bak je ze nog eens 4 minuten.

Haal de groenten uit de oven. Haal vervolgens de bietjes uit de folie en trek het schilletje eraf.
Snijd de bietjes in ongeveer 8 partjes.

Verdeel de spelt over 2 borden en hier overheen de bietjes en wortel. Leg hierop de gegrilde plakken halloumi.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *