Zoete aardappelgratin

zoete aardappelgratin

Deze zoete aardappelgratin is een heerlijk en makkelijk bijgerecht. Het kost je namelijk maar weinig moeite om te maken, de meeste tijd gaat zitten in het wachten. Maar in die wachttijd heb je dan wel weer tijd voor andere dingen.
Ik heb nog even over de naam zitten twijfelen.. wat is het nou een zóete aardappelgratin of een gratin van zoete aardappel? En hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik lees dat het een zóete aardappelgratin is. Maar ach, jullie weten wel welke variant ik bedoel toch?

Zoete aardappel, ik ben er fan van. Gebakken, gekookt, gepureerd of in ovengerechten; je kunt er bijna alle kanten mee op. Ik zal je wel eerlijk zeggen dat ik heb moeten wennen aan de smaak. Toen ik net begon met paleo vond ik ze zelfs niet echt lekker.. aardappel? welke aardappel? Een zoete aardappel? Nee dank je, doe mij maar de hartige variant.
Maar goed, daardoor ben ik wel veel gaan experimenteren met kruiden. Het leuke was dat ik er gewoon dus echt even aan moest wennen, want tegenwoordig eet ik deze heerlijke groenten 2 a 3 keer per week.

zoete aardappelgratin

De foto’s doen dit gerecht eigenlijk niet echt eer aan. Het is weer zo’n gevalletje van foto’s maken net voordat we gingen eten en eigenlijk net iets te weinig tijd hebben. Maar ach.. binnenkort maak ik dit gerecht gewoon nog een keer, al is het alleen maar voor de foto’s. Geen straf!

Ingrediënten
– 2 middelgrote zoete aardappels
– 200 ml kokosmelk
– 2 eieren
– 1 tl paprikapoeder
– zout en peper
– handvol oude kaas, geraspt

Bereiding
Borstel de zoete aardappels goed schoon met water en droog ze af met een theedoek.
Gebruik een mandoline om er dunne plakken van te schaven.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (hetelucht).
Vet een ovenschaaltje in met een klein beetje boter of olie.

Verdeel de zoete aardappelschijfjes over het ovenschaaltje.

Mix in een kommetje de kokosmelk, eieren, paprikapoeder en zout en peper. Roer er als laatste de geraspte kaas doorheen. Giet het mengsel over de zoete aardappelschijfjes.

Bak de gratin 50 minuten in de voorverwarmde oven.
Dek de laatste 20 minuten het schaaltje af met een stuk aluminiumfolie. (ik was iets te laat, vandaar de donkere bovenkant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *