Body Gezondheid Inspiratie

BBQ, mag het iets gezonder?

BBQ gezonder

Tags:   

We hebben de eerste warme dagen van dit jaar alweer achter de rug. Ook de eerste BBQ’s zijn alweer een feit. Ik vind het altijd leuk, de eerste dag dat het lekker weer is ruik je overal dat mensen aan het BBQ-en zijn. Het is dan ook echt onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar die BBQ, die mag wellicht wel iets gezonder?

Vaak gaat een gezellige BBQ-avond gepaard met veel (wit) stokbrood met kruidenboter, vette sauzen en vlees. Om het dan nog maar niet over de drankjes te hebben zoals bier/wijn/frisdrank. Aan het eind van de avond heb je je buik letterlijk rond gegeten en heb je eigenlijk nergens meer zin in. Herkenbaar?

In dit artikel geef ik je graag enkele tips om een lekkere maar vooral ook verantwoorde BBQ te verzorgen. Dat betekend heus niet dat je alle sausjes en brood moet laten staan, maar probeer voor iets gezondere keuzes te gaan. Daarnaast wil ik je vooral meegeven dat je geen 5 of 6 stukken vlees hoeft te eten. Dat doe je normaal toch ook niet? Wissel af met vis en zet een paar heerlijke salades op tafel.

Vlees

Het voordeel van bbq-en is dat het vlees gebakken wordt zonder toevoeging van olie of boter. Let er bij je keuze wel op dat je zoveel mogelijk kiest voor mager (eventueel biologisch) vlees zoals; biefstuk, entrecote, runderlapjes, rosbief, kip en kalkoen. Zwartgeblakerd vlees is én niet lekker én niet gezond. Zorg er dus voor dat je goed gegaard vlees hebt zonder dat deze helemaal zwart ziet.

BBQ gezonder

Vis

Een lekker visje op de bbq mag eigenlijk ook niet ontbreken, daarnaast is vis ook nog eens super gezond! Kies bijvoorbeeld voor een witvis, zalm of tonijn. Voor vis is het wel handig om hulpstukken te gebruiken, doe bijvoorbeeld de vis in een speciaal rooster of wikkel deze in aluminiumfolie met wat kruiden en olie. Gamba’s- of garnalenspiezen zijn ook een goede en heerlijke keuze. Marineer deze even in een olie/knoflook mengsel en je likt je vingers erbij af!

Groente

Wat denk je van een heerlijke groentespies van de bbq? Maak een spies met bijvoorbeeld paprika, courgette, ui en champignon. Mais is ook echt een aanrader; snijd enkele maiskolven in stukken, kook ze even voor en gril ze daarna op de bbq. Dikke plakken courgette en aubergine kun je er leggen, smeer ze in met een mengsel van olie/knoflook/rozemarijn.

(Stok)brood

Een grote valkuil bij bbq’en is (stok)brood. Vaak staat deze al op tafel, met kruidenboter en sausjes, als de bbq nog niet klaar is. Omdat je dan al trek hebt eet je gemakkelijk al teveel stokbrood voordat je écht begint met eten. Zet deze dus nog niet op tafel voordat de eerste stukjes vlees/vis van de bbq komen. Kies daarnaast ook niet voor wit stokbrood maar voor volkoren- , spelt- of zuurdesem stokbrood/brood.

Sauzen

Kant-en-klare sauzen zitten vaak boordevol suiker, zout en kunstmatige toevoegingen. Probeer deze met mate te eten. Of maak je eigen sauzen op basis van eigengemaakte mayonaise. Daarnaast zijn hummus, tapenade en pesto ook makkelijk te maken én een gezonde vervanger.

BBQ gezonder

Salades

Maak enkele heerlijke salades als bijgerecht. Kies bijvoorbeeld voor een groene salade, een couscous salade of een Griekse salade. De kartoffel-salade maak je zelf met een dressing op basis van Griekse yoghurt.

Drankjes

Een glas bier of wijn is natuurlijk heerlijk bij een bbq. Maar zet ook een kan water-met-een-smaakje op tafel, heerlijk op een warme zomeravond! Doe bijvoorbeeld citrusvruchten, aardbeien, bosbessen, munt of een combinatie van alle in het water. Kijk maar eens hier voor wat inspiratie.

Nagerecht

Wil je graag een afsluiter van de bbq? Denk dat eens aan ananas die je even grilt op de bbq. Een eigengemaakt ijsje van kokoswater en vers fruit is natuurlijk ook heerlijk.

 

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Gisteren weer heerlijk gegeten bij @___lavash___ . Samen met familie deze keer genoten van een Turks ontbijt. 😍 zo lekker!! Er was ook brood, simit en croissants, maar dat paste niet meer op de foto 😋.
Mocht je in of in de buurt van Eindhoven wonen/zijn dan is dit echt een aanrader 🙌.
.
#ontbijt #breakfast #turks #turkish #turksontbijt #turkishbreakfast #sucukluyumurta #patatesli #frietjes #feta #sigaraböreği #thee #tea #omelet #yumurta #eindhoven #lavash #foodquotsnl
  • Tag de grootste twix fan!! 🙌 😍 ❤️Deze Twix cake staat al een tijdje op de website en blijft grote favoriet. Met maar 4 ingrediënten, ideetje voor dit weekend? 😏.
.
Directe link naar recept in m'n bio.
.
#twix #twixcake #snack #treat #snoepen #koffietijd #chocolade #chocolate #karamel #caramel #cake #makkelijkensnel #lekkerensimpel #foodie #foodblog #foodphoto #foodquotesnl
  • Heb je nog een chocoladeletter "over"? Ik maakte van 1 chocoladeletter deze chocoladereepjes. 1 naturel, 1 met walnoten, 1 met rozijnen en 1 met discodip. Yum! 😍.
.
#chocolate #chocolade #chocoladereep #chocoladeletter #snack #snoepen #treat #allesmetmate #koffietijd #ishetalkoffietijd #foodie #nowaste #foodquotesnl
  • Deze romige broccolisoep met dille is ongelofelijk lekker! 😍 🙌 Veel lekkerder dan de standaard brocollisoep én met een geheim ingrediënt 😏.
.
Directe link naar recept in bio.
.
#soup #soep #broccoli  #broccolisoup #broccolisoep #lunch #voorgerecht #paleo #lactosevrij #health #healthy #healthyfood #gezond #gezondeten #foodie #foodquotesnl
  • Gisteren kocht ik bij het groentewinkeltje om de hoek al dit lekkers! 😍 worden jullie er ook altijd zo vrolijk van?
De rabarber verbaasde mij ook.. hij verzekerde me echter dat deze écht lekker is. Ik hoop het! Onwijs fan van rabarber 🙌❤️.
.
#fruit #groenteboer #groentewinkel #gezondsnoepen #spuitjes #brusselsprouts #mango #ananas #pineapple #sinaasappel #peren #pears #appels #appeltjevoordedorst #rabarber #rhubarb #foodie #foodquotesnl
  • Op zoek naar een lekker ontbijtreceptje? 😍 Maak dan eens deze cacao puffs!
Ze lijken verdacht veel op de ontbijtgranen die ik vroeger heel af en toe kreeg, maar dan zijn deze stukken gezonder! Enne; maak een voorraadje voor in de vriezer. Deze wil je namelijk blijven eten!
.
De directe link naar het recept staat in m’n bio.
.
#cacaopuffs #cacao #chocolade #chocolate #paleo #glutenvrij #glutenfree #ontbijt #breakfast #gezond #gezondeten #health #healthyfood #foodphotography #foodquotesnl
  • Deze avond at ik deze heerlijke maaltijd 👆. Manlief at niet mee; dus het was weer tijd voor bloemkoolrijst! 😍 perfect met biefstuk en groenten in een heerlijke saus. Oh en een comfortabele fluffy trui 🙌❤️.
.
.
#paleo #paleodinner #paleofood #health #healthy #healthyfood #bloemkoolrijst #cauliflowerrice #gezond #gezondeten #foodie #foodquotesnl
  • Deze hartige taart met champignons en ui is heerlijk! Door het gebruik van roomkaas is de vulling wordt deze fluweelzacht wat nét dat beetje extra geeft.
.
De directe link naar het recept staat in m’n bio.
.
#hartigetaart #bladerdeeg #champignons #uien #mushrooms #pie #dinner #diner #overheerlijk #lunch #lekkermeteensalade #wewv #foodquotesnl