falafel

Tags:    

Falafel, ik ben er gek op! De allerlekkerste ooit heb ik gegeten in Istanbul toen we er samen met familie waren. Deze zelfgemaakte versie is erg lekker en komt dicht bij mijn herinnering in de buurt.

Falafel is zo’n gerechtje dat vaak door vegetariërs gegeten wordt. Maar uiteraard hoef je helemaal niet vegetarisch te zijn om er van te kunnen genieten. Want eigenlijk zijn deze kikkererwten burgertjes echt een allemans vriendje.
Zo denk ik ook dat kinderen deze burgertjes erg lekker zullen vinden, zonder dat ze echt in de gaten hebben dat het eigenlijk van groente gemaakt is.

receptenruil Dit receptje komt voort uit de maandelijkse receptenruil waar ik weer aan mee doe. Eerlijk gezegd ben ik alweer 2 weken te laat, want dit receptje is nog van vorige maand.
Maar soms lopen dingen gewoon anders en komt het er niet van ondanks dat je wel al alle ingrediënten in huis hebt.

 

Ik mocht iets uitzoeken van Kiwi&zo, een website die ik al langer ken en volg. Toen ik de falafel zag staan wist ik eigenlijk al meteen dat het dat receptje moest worden. Maar dan wel met een twist.. want tja.. dat kan ik dan toch niet laten. Kijk hier voor het originele recept.
Lisette vermeld dat het erg breekbare burgertjes zijn, dat heb ik opgelost door een ei en wat extra bloem toe te voegen. Zo hoef je niet super voorzichtig te zijn met het bakken

falafel

Ingrediënten, voor 8 stuks
– 250 gr kikkererwten
– 1 ui
– flinke teen knoflook
– 0,5 tl paprikapoeder
– snufje cayennepeper
– snufje gemalen komijn
– snufje gemalen koriander
– 1 ei
– 5 stengels verse peterselie
– 2,5 el bloem (naar keuze) + extra
– zout en peper

Bereiding
Laat de kikkerewten goed uitlekken in een vergiet.

Snipper de ui en knoflook.

Verhit een koekenpan met wat (kokos)olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg paprikapoeder, cayennepeper, komijn en koriander toe en bak 1 minuut mee.
Doe het mengsel in een kom.

Doe de kikkererwten, peterselie en het ei in de keukenmachine en meng tot je grove korrels hebt. Schep het mengsel bij het uienmengsel in de kom en roer goed door elkaar.

Voeg het bloem en een flinke snuf zout en peper toe en roer goed door.
Kijk of je er balletjes van kunt draaien, plakt het nog teveel? Voeg dan wat extra bloem toe.

Bestuif je handen met bloem en draai balletjes van 1 el van het kikkererwtenmengsel.
Druk iets plat en leg op een bord. Herhaal met de rest van het mengsel.

Zet de falafel 30 minuten in de koelkast.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie.

Bak hierin de falafel in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin.

    4 reacties

  • […] Eat Clean (Emmy maakte een recept van mijn site!) Fit en Puur (ik dus :)) Foodquotes Kiwi enzo Oer-lekker eten Peachy Paleo Proeven met Liefde Young […]

  • Bas 17 oktober 2016 Beantwoord

    Ziet er lekker uit! Gaan we zeker uitproberen. Wat voor sausje heb je erbij geserveerd? Nog tips wat je hier verder bij kan eten voor een volledige maaltijd?

    • Simone 17 oktober 2016 Beantwoord

      Hi Bas, ik heb zelf een knoflooksausje gemaakt met yoghurt, knoflook en peterselie.
      Falafel is erg lekker in een Pitabroodje met salade. Maar ook zonder broodje en een flinke salade erg lekker

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Zo, ik blijf nog even in het zoete sfeertje met deze kokosbollen 😍🙌 gebakken in de airfryer!
Deze testte ik voor @theamazingkitchen (de website die ik samen met mijn moeder run) en je vindt het daar nu online! Ik zal zo de link in m’n stories delen 👍
  • Yes 🙌 voor deze muffins met blauwe bessen en sinaasappel kom je wel je bed uit!
In plaats van boter gebruikte ik ricotta en dat smaakt verrassend lekker 😍.
.
De directe link naar het recept staat in m’n bio.
  • Bij een verjaardag hoort lekkers! Mijn moeder @anjasfoodblog bakte deze heerlijke appel plaattaart 😍 , ik denk dat ik nog een stukje pak 😏
  • Wow! 😍 Paarse lente-ui!! Ik kwam deze gisteren tegen bij de AH en het ziet er wel mooi uit toch?! Ik heb ze niet meegenomen, dus geen idee of ze ook anders smaken... heb jij ze al gezien/geprobeerd?
Wel tof voor een mooi kleuraccentje! ❤️
  • Deze pizza met halloumi èn rundercervelaat is echt onwijs lekker! Dus als je vanavond zin hebt in 🍕dan moet je zeker deze maken 🙌! Met een kant-en-klare pizzabodem zet je deze binnen 20 minuten op tafel.
De link naar het recept staat in m’n bio.
  • Kies voor kleur en seizoen! Zorg voor variatie in je groenten en fruit 🍎🍐🍊🍆🥕🥒. Er staat een nieuw artikel online waarin ik je vertel waarom dat zo belangrijk is.
Directe link in bio.
  • Deze salade is echt heerlijk en perfect als lunch! Hij staat nu online en ik vertel je meteen waarom deze me aan een jaren 80/90 feestje doet denken 😂.
Directe link naar recept in bio.
  • Zondag bakdag, dus: Tag de grootste twix fan!! 🙌 😍 ❤️Deze Twix cake staat al een tijdje op de website en blijft grote favoriet. Je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig 🙌.
Directe link naar recept in m'n bio.