falafel

Tags:    

Falafel, ik ben er gek op! De allerlekkerste ooit heb ik gegeten in Istanbul toen we er samen met familie waren. Deze zelfgemaakte versie is erg lekker en komt dicht bij mijn herinnering in de buurt.

Falafel is zo’n gerechtje dat vaak door vegetariërs gegeten wordt. Maar uiteraard hoef je helemaal niet vegetarisch te zijn om er van te kunnen genieten. Want eigenlijk zijn deze kikkererwten burgertjes echt een allemans vriendje.
Zo denk ik ook dat kinderen deze burgertjes erg lekker zullen vinden, zonder dat ze echt in de gaten hebben dat het eigenlijk van groente gemaakt is.

receptenruil Dit receptje komt voort uit de maandelijkse receptenruil waar ik weer aan mee doe. Eerlijk gezegd ben ik alweer 2 weken te laat, want dit receptje is nog van vorige maand.
Maar soms lopen dingen gewoon anders en komt het er niet van ondanks dat je wel al alle ingrediënten in huis hebt.

 

Ik mocht iets uitzoeken van Kiwi&zo, een website die ik al langer ken en volg. Toen ik de falafel zag staan wist ik eigenlijk al meteen dat het dat receptje moest worden. Maar dan wel met een twist.. want tja.. dat kan ik dan toch niet laten. Kijk hier voor het originele recept.
Lisette vermeld dat het erg breekbare burgertjes zijn, dat heb ik opgelost door een ei en wat extra bloem toe te voegen. Zo hoef je niet super voorzichtig te zijn met het bakken

falafel

Ingrediënten, voor 8 stuks
– 250 gr kikkererwten
– 1 ui
– flinke teen knoflook
– 0,5 tl paprikapoeder
– snufje cayennepeper
– snufje gemalen komijn
– snufje gemalen koriander
– 1 ei
– 5 stengels verse peterselie
– 2,5 el bloem (naar keuze) + extra
– zout en peper

Bereiding
Laat de kikkerewten goed uitlekken in een vergiet.

Snipper de ui en knoflook.

Verhit een koekenpan met wat (kokos)olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg paprikapoeder, cayennepeper, komijn en koriander toe en bak 1 minuut mee.
Doe het mengsel in een kom.

Doe de kikkererwten, peterselie en het ei in de keukenmachine en meng tot je grove korrels hebt. Schep het mengsel bij het uienmengsel in de kom en roer goed door elkaar.

Voeg het bloem en een flinke snuf zout en peper toe en roer goed door.
Kijk of je er balletjes van kunt draaien, plakt het nog teveel? Voeg dan wat extra bloem toe.

Bestuif je handen met bloem en draai balletjes van 1 el van het kikkererwtenmengsel.
Druk iets plat en leg op een bord. Herhaal met de rest van het mengsel.

Zet de falafel 30 minuten in de koelkast.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie.

Bak hierin de falafel in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin.

    4 reacties

  • […] Eat Clean (Emmy maakte een recept van mijn site!) Fit en Puur (ik dus :)) Foodquotes Kiwi enzo Oer-lekker eten Peachy Paleo Proeven met Liefde Young […]

  • Bas 17 oktober 2016 Beantwoord

    Ziet er lekker uit! Gaan we zeker uitproberen. Wat voor sausje heb je erbij geserveerd? Nog tips wat je hier verder bij kan eten voor een volledige maaltijd?

    • Simone 17 oktober 2016 Beantwoord

      Hi Bas, ik heb zelf een knoflooksausje gemaakt met yoghurt, knoflook en peterselie.
      Falafel is erg lekker in een Pitabroodje met salade. Maar ook zonder broodje en een flinke salade erg lekker

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Dat moment dat je tijdens je burn-out weer gaat werken. Je leest nu hoe dat voor mij was en welke beslissing daar bij kwam kijken. Dat was namelijk hét moment dat ik besloot toch echt mijn eigen bedrijf uit te gaan bouwen! ✨.
.
Directe link in bio.
  • Zo, ik heb net boodschappen gedaan en duik nu de keuken in! Er staan 10 recepten op de planning 🙌.
Laatste kookronde voor deze opdracht 😢; het was echt een leuke opdracht!!
Nu op zoek naar een nieuwe opdrachtgever; vanaf half december ben ik weer beschikbaar om aan de slag te gaan 💪.
  • Deze chocolade kruidnoten tiramisu is onwijs lekker! 😍 Én geschikt voor het gehele gezin, want in dit recept gebruik ik geen alcohol, ei of koffie 🙌
.
Directe link naar recept in bio.
  • Tag de grootste twix fan!! 🙌 😍 ❤️Deze Twix cake staat al een tijdje op de website en blijft grote favoriet. Je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig 🙌.
.
Directe link naar recept in m'n bio.
  • Deze pastinaakpuree met spitskool en spekjes is een lekker, makkelijk én gezond receptje! Daarnaast past het perfect bij het weer van de afgelopen dagen.
Het staat al een tijdje online maar blijft 1 van mijn favorieten!
.
Directe link naar recept in m’n bio.
  • Er staat me nu toch een lekker ontbijtje online 😍 deze pannenkoekjes met ricotta zijn echt hemels!! Die wil je gewoon een keer eten!
.
Directe link naar recept staat in m’n bio.
  • Als je de nieuwste smaak van Tony Chocolonely binnenkrijgt moet je die uiteraard meteen proeven! 🙌 en dat deed ik!
De smaak melk pompoenpit cranberry is helemaal goedgekeurd 😍❤️ Yum!
  • Makkelijkste maaltijd ooit! Krieltjes, groenten én worst uit de oven 🙌. Dit maak je gewoon lekker op 1 bakplaat dus perfect als je geen zin hebt om af te wassen 😂.
.
Directe link naar recept in m’n bio en stories.