Tags:    

falafel

Falafel, ik ben er gek op! De allerlekkerste ooit heb ik gegeten in Istanbul toen we er samen met familie waren. Deze zelfgemaakte versie is erg lekker en komt dicht bij mijn herinnering in de buurt.

Falafel is zo’n gerechtje dat vaak door vegetariërs gegeten wordt. Maar uiteraard hoef je helemaal niet vegetarisch te zijn om er van te kunnen genieten. Want eigenlijk zijn deze kikkererwten burgertjes echt een allemans vriendje.
Zo denk ik ook dat kinderen deze burgertjes erg lekker zullen vinden, zonder dat ze echt in de gaten hebben dat het eigenlijk van groente gemaakt is.

receptenruil Dit receptje komt voort uit de maandelijkse receptenruil waar ik weer aan mee doe. Eerlijk gezegd ben ik alweer 2 weken te laat, want dit receptje is nog van vorige maand.
Maar soms lopen dingen gewoon anders en komt het er niet van ondanks dat je wel al alle ingrediënten in huis hebt.

 

Ik mocht iets uitzoeken van Kiwi&zo, een website die ik al langer ken en volg. Toen ik de falafel zag staan wist ik eigenlijk al meteen dat het dat receptje moest worden. Maar dan wel met een twist.. want tja.. dat kan ik dan toch niet laten. Kijk hier voor het originele recept.
Lisette vermeld dat het erg breekbare burgertjes zijn, dat heb ik opgelost door een ei en wat extra bloem toe te voegen. Zo hoef je niet super voorzichtig te zijn met het bakken.

falafel

Ingrediënten, voor 8 stuks
– 250 gr kikkererwten
– 1 ui
– flinke teen knoflook
– 0,5 tl paprikapoeder
– snufje cayennepeper
– snufje gemalen komijn
– snufje gemalen koriander
– 1 ei
– 5 stengels verse peterselie
– 2,5 el bloem (naar keuze) + extra
– zout en peper

Bereiding
Laat de kikkerewten goed uitlekken in een vergiet.

Snipper de ui en knoflook.

Verhit een koekenpan met wat (kokos)olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg paprikapoeder, cayennepeper, komijn en koriander toe en bak 1 minuut mee.
Doe het mengsel in een kom.

Doe de kikkererwten, peterselie en het ei in de keukenmachine en meng tot je grove korrels hebt. Schep het mengsel bij het uienmengsel in de kom en roer goed door elkaar.

Voeg het bloem en een flinke snuf zout en peper toe en roer goed door.
Kijk of je er balletjes van kunt draaien, plakt het nog teveel? Voeg dan wat extra bloem toe.

Bestuif je handen met bloem en draai balletjes van 1 el van het kikkererwtenmengsel.
Druk iets plat en leg op een bord. Herhaal met de rest van het mengsel.

Zet de falafel 30 minuten in de koelkast.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie.

Bak hierin de falafel in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin.

    4 reacties

  • […] Eat Clean (Emmy maakte een recept van mijn site!) Fit en Puur (ik dus :)) Foodquotes Kiwi enzo Oer-lekker eten Peachy Paleo Proeven met Liefde Young […]

  • Bas 17 oktober 2016 Beantwoord

    Ziet er lekker uit! Gaan we zeker uitproberen. Wat voor sausje heb je erbij geserveerd? Nog tips wat je hier verder bij kan eten voor een volledige maaltijd?

    • Simone 17 oktober 2016 Beantwoord

      Hi Bas, ik heb zelf een knoflooksausje gemaakt met yoghurt, knoflook en peterselie.
      Falafel is erg lekker in een Pitabroodje met salade. Maar ook zonder broodje en een flinke salade erg lekker

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  • Om bij te komen van de schrik maken we de de aller-aller-allerlaatste kaneelbiscuitje reep soldaat. M'n pa slaapt vanavond bij ons, want door de brand is zijn huis momenteel niet bewoonbaar. Gelukkig is hij zelf helemaal ok, op het inademen van rook na ❤️.
Mensen.. hang rookmelders op! Mijn vader lag te slapen toen een accu van een elektrische fiets (die aan de lader lag) ontplofte, brand veroorzaakte en de rookmelder af ging, gelukkig werd hij wakker...
  • Deze paleo bbq pulled chicken maak je zonder suiker en andere ongein. Overheerlijk van smaak en perfect als lunch of bij je diner 🙌.
In m'n stories de link naar het recept.
  • Asperges met hollandaise saus; een echte klassieker. Maar wat denk je van een aspergeburger met hollandaise saus? Een overheerlijk recept om vandaag nog mee aan de slag te gaan 😃. Enne, die hollandaise saus klinkt sjiek, maar is heel makkelijk te maken!
De directe link naar het recept staat op mijn profiel.
#SoFine #TheFriendlyFood #Aspergeburger
  • Nieuwe maandag, nieuwe week, nieuwe dag!! Of kijk jij er meer zo 👆 tegenaan?
  • Het is weer tijd voor taart! Mijn schoonzus is zwanger van een jongetje 💙 en daar hoort taart bij 🙌.
Ik heb echt een nieuwe hobby gevonden in het taarten bakken! De eerste aanvragen voor taarten (van mensen die ik niet persoonlijk ken) zijn al binnen... wie weet; uitbreiding van de zaak? 😇😍
  • Yum, ik maakte vandaag een heerlijk paleo maaltje 🙌. Kip kerrie met gewokte groenten en bloemkoolrijst. Dit lust ik elke dag wel 😍
  • Deze paleo kokoscake met chocoladeglazuur is echt onwijs lekker! 😍 een golden-oldie op m'n website om weer eens te bakken.
  • Oh wat zijn ze weer mooi! Bloemen maken mij echt vrolijk.. kan er heel de dag naar kijken 😍 (mocht je een abonnementje bij Bloomon willen nemen, stuur mij dan een berichtje! Dan stuur ik je een link waarmee je een gratis vaas krijgt)