Falafel

falafel

Falafel, ik ben er gek op! De allerlekkerste ooit heb ik gegeten in Istanbul toen we er samen met familie waren. Deze zelfgemaakte versie is erg lekker en komt dicht bij mijn herinnering in de buurt.

Falafel is zo’n gerechtje dat vaak door vegetariërs gegeten wordt. Maar uiteraard hoef je helemaal niet vegetarisch te zijn om er van te kunnen genieten. Want eigenlijk zijn deze kikkererwten burgertjes echt een allemans vriendje.
Zo denk ik ook dat kinderen deze burgertjes erg lekker zullen vinden, zonder dat ze echt in de gaten hebben dat het eigenlijk van groente gemaakt is.

receptenruil Dit receptje komt voort uit de maandelijkse receptenruil waar ik weer aan mee doe. Eerlijk gezegd ben ik alweer 2 weken te laat, want dit receptje is nog van vorige maand.
Maar soms lopen dingen gewoon anders en komt het er niet van ondanks dat je wel al alle ingrediënten in huis hebt.

 

Ik mocht iets uitzoeken van Kiwi&zo, een website die ik al langer ken en volg. Toen ik de falafel zag staan wist ik eigenlijk al meteen dat het dat receptje moest worden. Maar dan wel met een twist.. want tja.. dat kan ik dan toch niet laten. Kijk hier voor het originele recept.
Lisette vermeld dat het erg breekbare burgertjes zijn, dat heb ik opgelost door een ei en wat extra bloem toe te voegen. Zo hoef je niet super voorzichtig te zijn met het bakken.

falafel

Ingrediënten, voor 8 stuks
– 250 gr kikkererwten
– 1 ui
– flinke teen knoflook
– 0,5 tl paprikapoeder
– snufje cayennepeper
– snufje gemalen komijn
– snufje gemalen koriander
– 1 ei
– 5 stengels verse peterselie
– 2,5 el bloem (naar keuze) + extra
– zout en peper

Bereiding
Laat de kikkerewten goed uitlekken in een vergiet.

Snipper de ui en knoflook.

Verhit een koekenpan met wat (kokos)olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg paprikapoeder, cayennepeper, komijn en koriander toe en bak 1 minuut mee.
Doe het mengsel in een kom.

Doe de kikkererwten, peterselie en het ei in de keukenmachine en meng tot je grove korrels hebt. Schep het mengsel bij het uienmengsel in de kom en roer goed door elkaar.

Voeg het bloem en een flinke snuf zout en peper toe en roer goed door.
Kijk of je er balletjes van kunt draaien, plakt het nog teveel? Voeg dan wat extra bloem toe.

Bestuif je handen met bloem en draai balletjes van 1 el van het kikkererwtenmengsel.
Druk iets plat en leg op een bord. Herhaal met de rest van het mengsel.

Zet de falafel 30 minuten in de koelkast.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie.

Bak hierin de falafel in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin.

4 gedachtes over “Falafel

  1. Bas zegt:

    Ziet er lekker uit! Gaan we zeker uitproberen. Wat voor sausje heb je erbij geserveerd? Nog tips wat je hier verder bij kan eten voor een volledige maaltijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *