Hotspots Inspiratie

The roast room -Amsterdam

the roast room

Tags:    

Halverwege juni waren we uitgenodigd door The Roast Room in Amsterdam om eens te komen kijken naar hun restaurant en natuurlijk ook hun eigen slagerij. We werden hartelijk ontvangen door slager Pim die met duidelijk veel plezier en enthousiasme zijn kennis met ons deelt. In de kleine ruimte waar hij met zijn collega bezig is met de voorbereidingen van die avond hangen de prachtigste stukken tentoongesteld en klaar voor verwerking.

the roast room

Ook de rest van The Roast Room is de moeite waard om eens nader te bekijken voor ontbijt, lunch of diner. Een industriële maar toch warme uitstraling met allerlei leuke details naar het ambachtelijke slagers vak. En dit alles om de hoek van de RAI.

Deel van onze uitnodiging was een pakket met heerlijke stukken vlees naar keuze. Die keuze hebben we grotendeels over gelaten aan slager Pim zelf. Zelfgemaakte merquez-worstjes en een heerlijk lamsrack zag ik al in het pakket verdwijnen. Dat wordt smullen dus!

the roast room

Voor de komende dagen zullen we eens kijken wat we met al dit lekkers gaan doen.

Dag 1

Het is zondag en het is niet alleen warm, het is gewoon heet. Vanzelfsprekend hebben we de halve dag op het terras gezeten en genoten van allerlei hapjes en drankjes. Toch komt de tijd om weer naar huis te gaan, de poezen eten geven en bedenken wat we zelf gaan eten. Door de loomheid van deze zomerdag bevangen besluiten we om het vooral simpel te houden. Dus…. de merquez worstjes komen als eerste uit ons pakket. Op het eerste oog zien ze er wat grof uit maar bij het openen van de verpakking ontsnapt er al een heerlijk aroma van specerijen.

De barbecue gaat aan en ik laat hem goed op temperatuur komen. Aan de worstjes hoef ik niets meer te doen en ze kunnen zo op de gril. Voor de benodigde begeleiding aan groenten heb ik spiesjes gemaakt met rode ui, zoete paprika en mediterraanse aardappelpartjes. Wat grof zeezout, peper en een besprenkeling van olijfolie zorgt ervoor dat het al snel heerlijk ruikt in onze achtertuin.

the roast room

Na een kwartiertje heb ik alles op de tafel staan en komen we tot de ontdekking dat de merquez-worstjes een enorm geraffineerde smaak hebben. Waar we vantevoren nog dachten dat ze wat grof van structuur zijn blijkt dat ze juist erg zacht en sappig zijn. Ik heb zo door de jaren heen wel vaker van dit soort worstjes gegeten maar zelden zo gebalanceerd van smaak en structuur.

Morgenochtend gaat het lamsrack in de marinade voor morgenavond. Ondanks een volle en vooral tevreden buik, kijk ik er nu al naar uit.

Dag 2

Gisteravond net voor het slapen gaan heb ik een simpele marinade aangemaakt van olijfolie, citroensap, thijm, rozemarijn en knoflook. De lamsrack die ik van The Roast Room heb meegekregen is al helemaal schoongesneden en behoeft geen verdere behandeling dan het stevig insmeren en wrijven van de marinade. Het hele pakketje gaat per Tupperware bakje de koelkast in. In de ochtend heb ik de marinade nogmaals ingewreven aan alle zijdes en nu ligt de andere kant naar boven gericht.

Na mijn werk heb ik mijn lamsrack uit de koelkast gehaald en op kamertemperatuur laten komen. Ondertussen de groente gesneden die dadelijk samen met het lam in de oven gaan.

Een ruime hoeveelheid boter laat ik heet worden en schroei het vetlaagje van het lamsrack tot goudbruin. Zodra het vlees de boter raakt komen ook meteen alle aroma’s van de kruiden vrij. Het is warm maar heerlijk boven het fornuis. Ook wanneer ik de het rack omdraai en de andere zijde de boter raakt krijg ik weer zo’n stoot kruiden door mijn neus. Heerlijk!

Bij gebrek aan braadslede doet mijn springvorm dienst om alles bij elkaar te houden in de oven. Het lamsrack (inmiddels afgedept en ingesmeerd met honing) de grof gesneden tomaat, ui, paprika en aardappels vormen samen binnen 15 minuten al een prachtig aanzicht. Het lamsrack gaat nog tien minuten in aluminiumfolie op een bord terwijl de groenten nog even doorbakken.

Dit is de eerste keer dat ik dit recept probeer en ik kan tevreden zeggen dat ik geslaagd ben. Alles komt samen op het bord. De groente, het vlees en de kruiden. Het lamsrack heeft een heerlijk vetlaagje dat zich duidelijk aftekent en loslaat. Mede dankzij het vet heeft het zijn sappigheid bewaard. Ook voor mijn zwangere vriendin is het meer doorbakken gedeelte een waar genot op een bord.

Ook op dag twee is bewezen dat je een goed stuk vlees niet zo snel kunt verpesten als het spul van de supermarkt. Nu op zoek naar een goed recept voor dag 3!

Dag 3

the roast roomOp dag 3 nodigde Martijn ons uit om ook mee te eten, hij had nog steaks en runderribs liggen.
De steaks werden gebakken op de BBQ en hadden alleen een snufje keltisch zeezout en peper om ze op smaak te brengen. Wat hebben we daarvan zitten smullen, ik denk eerlijk gezegd dat dat de beste steak was die ik in tijden gegeten heb! Boordevol smaak en super mals. Die lust ik elke dag wel.
Daarbij nog de runderibs uit de oven, 2 heerlijke salades en een mandje brood. Dat brood hebben we amper aangeraakt; zo lekker was het vlees!

Oh en na; ijs! en aardbeien met slagroom yumyumyum. Goed gezelschap en goed eten.. de perfecte avond!

 

 

 


In samenwerking met Tijn Buschman.

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Zo, ik blijf nog even in het zoete sfeertje met deze kokosbollen 😍🙌 gebakken in de airfryer!
Deze testte ik voor @theamazingkitchen (de website die ik samen met mijn moeder run) en je vindt het daar nu online! Ik zal zo de link in m’n stories delen 👍
  • Yes 🙌 voor deze muffins met blauwe bessen en sinaasappel kom je wel je bed uit!
In plaats van boter gebruikte ik ricotta en dat smaakt verrassend lekker 😍.
.
De directe link naar het recept staat in m’n bio.
  • Bij een verjaardag hoort lekkers! Mijn moeder @anjasfoodblog bakte deze heerlijke appel plaattaart 😍 , ik denk dat ik nog een stukje pak 😏
  • Wow! 😍 Paarse lente-ui!! Ik kwam deze gisteren tegen bij de AH en het ziet er wel mooi uit toch?! Ik heb ze niet meegenomen, dus geen idee of ze ook anders smaken... heb jij ze al gezien/geprobeerd?
Wel tof voor een mooi kleuraccentje! ❤️
  • Deze pizza met halloumi èn rundercervelaat is echt onwijs lekker! Dus als je vanavond zin hebt in 🍕dan moet je zeker deze maken 🙌! Met een kant-en-klare pizzabodem zet je deze binnen 20 minuten op tafel.
De link naar het recept staat in m’n bio.
  • Kies voor kleur en seizoen! Zorg voor variatie in je groenten en fruit 🍎🍐🍊🍆🥕🥒. Er staat een nieuw artikel online waarin ik je vertel waarom dat zo belangrijk is.
Directe link in bio.
  • Deze salade is echt heerlijk en perfect als lunch! Hij staat nu online en ik vertel je meteen waarom deze me aan een jaren 80/90 feestje doet denken 😂.
Directe link naar recept in bio.
  • Zondag bakdag, dus: Tag de grootste twix fan!! 🙌 😍 ❤️Deze Twix cake staat al een tijdje op de website en blijft grote favoriet. Je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig 🙌.
Directe link naar recept in m'n bio.