Recepten Zoet

Millionaire’s shortbread

millionaire's shortbread

Tags:    

De millionaire’s shortbread stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te maken en eindelijk is het er dan van gekomen! De combinatie van texturen doet het geweldig, een brosse koek met romige karamel en knapperige chocolade…. krijg je al trek?

Deze snack is overigens wel echt onwijs machtig, ik heb dan ook al genoeg aan een klein blokje. Nu ben ik ook niet de grootste zoetekauw dus dat zal er ook wel aan mee werken. Maak dit receptje als je vrienden/familie op de koffie komen en ik weet zeker dat iedereen er van zal smullen!

Net als vorige maand doe ik weer mee aan de foodblogswap en mocht ik een receptje uitkiezen van Knoeien met Inge. De recepten op haar blog zijn onderverdeeld in zoet en hartig en ik besloot al meteen voor een zoet receptje te gaan. Toen ik de millionaire’s shortbread tegenkwam wist ik al meteen dat die het moest worden!

millionaire's shortbread

Neem hier een kijkje voor het originele recept van Inge. Ik gebruikte iets minder suiker, maar verder heb ik het recept zoals het is aangehouden.

Ingrediënten bodem
– 120 gr boter, koud
– 225 gr bloem
– 90 gr fijne kristalsuiker
– 1 tl vanille extract
– snufje zout

Ingrediënten karamel
– 60 gr boter
– 50 gr bruine basterdsuiker
– 1 blikje zoete gecondenseerde melk
– snufje zout

Ingrediënten topping
– 200 gr pure chocolade
– 60 gr witte chocolade

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed een vorm (van ongeveer 25 bij 25 centimeter) met bakpapier.

Snijd de koude boter in een kom in stukjes.
Voeg bloem, suiker, vanille en een snuf zout toe en meng met je handen snel tot een kruimelig deeg.

Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Prik er met een vork gaatjes in.

Bak de bodem 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de bodem compleet afkoelen voordat je verder gaat met de volgende laag.

De karamel laag;

Smelt de boter in een pannetje (niet bruin laten worden).

Voeg de basterdsuiker en gecondenseerde melk toe en roer tot de suiker volledig is opgelost. Voeg een snuf zout toe.

Zet het vuur hoog en breng het geheel, onder regelmatig roeren, aan de kook. Laat een paar minuten flink doorkoken (vergeet niet te roeren!)
Draai het vuur laag en laat zachtjes pruttelen tot je karamel wat dikker en lobbig is. (dit kun je checken door enkele druppels van je spatel in de karamel te laten vallen, als deze een tijdje zichtbaar blijven is de karamel klaar)

Giet de karamel op de bodem in je bakvorm en gebruik een spatel of lepel om deze gelijkmatig te verspreiden.

Zet in de koelkast om af te koelen.

De chocolade laag;

Smelt de pure en witte chocolade au-bain-marie. (wel in aparte pannetjes 🙂 )

Doe de witte chocolade in een spuitzakje met een kleine opening. Heb je dit niet? Dan kan het ook makkelijk met een lepel.

Giet als eerste de pure chocolade over de karamel in een gelijkmatige laag.

Verdeel de witte chocolade in lange lijnen over de pure chocolade.
Gebruik een saté prikker om er patroontjes van de maken.

Zet nog even terug in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.

    4 reacties

  • Sarah 27 september 2017 Beantwoord

    Ik wi direct mijn ontbijt oversaan en dit maken…klinkt onwijs lekker !

  • Chantoile 27 september 2017 Beantwoord

    Het ziet er heerlijk uit. Ik heb t vaker gegeten en is inderdaad echt heavy, maar super lekker.

  • Corine 27 september 2017 Beantwoord

    Dat ziet er inderdaad heerlijk maar machtig uit. Heb het nooit op dus wel nieuwsgierig. Het is in ieder geval een gemakkelijke naam om te onthouden 😉

  • Boris Barish 27 september 2017 Beantwoord

    Water loopt me in de mond en ik ben stiekem blij dat ik van de ingrediënten de gecondenseerde melk mis anders zou ik het nu waarschijnlijk meteen gaan maken. Maar ik ben dan ook wel een echte zoetekauw. Thnx voor de inspiratie!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Heb je al gezien dat deze veel te lekkere chocolate chip cupcakes sinds vanochtend online staan?! Met een twist want ze zijn gemaakt met vanille yoghurt 🙌. Dus als je zin hebt om wat lekkers te bakken.... deze zijn echt een aanrader ❤️!
.
Link in bio en stories.
.
#cupcakes #chocolatechipcupcakes #yoghurt #vanilleyoghurt
  • Ienemienemutte 🍎🍓🍉🍒. Gisteren ging manlief boodschappen doen en kwam terug met al dit lekkere rode fruit, he knows me so well! ❤️ zo lekker.
.
Wat is jouw favoriet?
.
#watermeloen #kersen #appels #aardbeien #snoepen
  • ‘I haven’t been everywhere but it’s on my list’ 🚐🗺 deze vakantie in het zuid-westen van Amerika en rondreizen met de camper behoort toch wel tot 1 van de tofste vakanties tot nu toe ❤️🙌. Vooral door de vrijheid die we hebben ervaren door met een camper te reizen.
Dit is in Death Valley... alleen op de wereld.
.
Wat was jouw tofste vakantie tot nu toe?.
.
#deathvalley #camperreis #alleenopdewereld
  • Is het al tijd voor de vrijmibo?! 🎉 ja? Heb je dan ook iets lekkers zoals deze ovenbitterballen van @vandobbennl ? Want die kunnen toch niet ontbreken bij een feestje 🙌.
Ik deed een onderzoekje naar de favoriete dip Nederland (aka mijn volgers) en het resultaat staat nu online.
Wat denk jij dat de nummer 1 is?
.
Link in bio en stories.
.
#ovenbitterballen #vandobbenoven #vrijmibo #bitterballen
  • Zo, ik heb net boodschappen in huis gehaald voor een kookdagje! Vandaag op de planning; 7 recepten 🙌💪🙌, niet voor mezelf maar een leuke opdracht.
Volgende week ook weer koken en fotograferen maar dan wél voor een eigen project 😍! Maar nu eerst deze toffe opdracht afronden!
#receptontwikkeling #fotografie #foodfotografie #zzper #foodie #boodschappen
  • Bananenmuffins, als ik gezond wil snoepen van iets lekkers dan maak ik deze vaak 🙌. Ze zijn zo makkelijk te maken, lekker én je kunt er alle kanten mee op! Met noten of cacao behoren tot mijn 2 favorieten ❤️. Ideaal als tussendoortje als je wat gezonder (of paleo) wilt eten zoals ik nu.
Nu ik ook weer begonnen ben met sporten 💪 wil ik m’n lijf ook echt voeden en niet zomaar lukraak vullen.
#tussendoortje #nietvullenmaarvoeden #gezondeten
  • Ik ben zo iemand die veel te makkelijk is afgeleid van de dingen waarmee ze bezig is. Maar met deze schat 👆is dat helemaal niet erg! 😍 ❤️ even knuffelen tussen het koken door kan áltijd!
Maar goed, mijn focus... die raak ik de laatste tijd een beetje kwijt. Ik heb het druk met mijn eigen bedrijf als blogger/receptonwikkelaar/fotograaf en daar ben ik zo dankbaar voor 🙌! Maar het mag wel een beetje in banen geleid worden🙈 , met wat meer structuur.
Zometeen een gesprek met mijn business coach en daar zal de focus dan ook op gaan liggen.
.
Ben jij ook zo gemakkelijk afgeleid?
.
#dog #dogsofinstagram #labrador #whitelabrador #hond #knuffelen #kroelen #keuken #kitchen #koken #meanwhile #cooking #foodie #receptontwikkeling #foodfotografie #foodphotography #blogger #pannenkoeken #aardbeien #memyselfandi #fabiennechapot #foodquotesnl
  • Met deze vegan paddenstoelenragout weet je zeker dat je wat lekkers op tafel zet. Ik gebruik een mix van verschillende champignons, waaronder 2 die ik nog niet kende. 😍🙌 lekker dat dit gerechtje is!!
.
Link naar website in bio en stories.
.
#ragout #paddenstoelen #paddenstoelentijd #paddenstoelenragout #vegan #veganfood #veganfoodie #vegetarisch #vegetarian #eikhaas #koraalzwam #champignons #paleo #healthy #healthyfood #fitdutchie #foodie #foodquotesnl #funghi