Recepten Zoet

Millionaire’s shortbread

millionaire's shortbread

Tags:    

De millionaire’s shortbread stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te maken en eindelijk is het er dan van gekomen! De combinatie van texturen doet het geweldig, een brosse koek met romige karamel en knapperige chocolade…. krijg je al trek?

Deze snack is overigens wel echt onwijs machtig, ik heb dan ook al genoeg aan een klein blokje. Nu ben ik ook niet de grootste zoetekauw dus dat zal er ook wel aan mee werken. Maak dit receptje als je vrienden/familie op de koffie komen en ik weet zeker dat iedereen er van zal smullen!

Net als vorige maand doe ik weer mee aan de foodblogswap en mocht ik een receptje uitkiezen van Knoeien met Inge. De recepten op haar blog zijn onderverdeeld in zoet en hartig en ik besloot al meteen voor een zoet receptje te gaan. Toen ik de millionaire’s shortbread tegenkwam wist ik al meteen dat die het moest worden!

millionaire's shortbread

Neem hier een kijkje voor het originele recept van Inge. Ik gebruikte iets minder suiker, maar verder heb ik het recept zoals het is aangehouden.

Ingrediënten bodem
– 120 gr boter, koud
– 225 gr bloem
– 90 gr fijne kristalsuiker
– 1 tl vanille extract
– snufje zout

Ingrediënten karamel
– 60 gr boter
– 50 gr bruine basterdsuiker
– 1 blikje zoete gecondenseerde melk
– snufje zout

Ingrediënten topping
– 200 gr pure chocolade
– 60 gr witte chocolade

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed een vorm (van ongeveer 25 bij 25 centimeter) met bakpapier.

Snijd de koude boter in een kom in stukjes.
Voeg bloem, suiker, vanille en een snuf zout toe en meng met je handen snel tot een kruimelig deeg.

Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Prik er met een vork gaatjes in.

Bak de bodem 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de bodem compleet afkoelen voordat je verder gaat met de volgende laag.

De karamel laag;

Smelt de boter in een pannetje (niet bruin laten worden).

Voeg de basterdsuiker en gecondenseerde melk toe en roer tot de suiker volledig is opgelost. Voeg een snuf zout toe.

Zet het vuur hoog en breng het geheel, onder regelmatig roeren, aan de kook. Laat een paar minuten flink doorkoken (vergeet niet te roeren!)
Draai het vuur laag en laat zachtjes pruttelen tot je karamel wat dikker en lobbig is. (dit kun je checken door enkele druppels van je spatel in de karamel te laten vallen, als deze een tijdje zichtbaar blijven is de karamel klaar)

Giet de karamel op de bodem in je bakvorm en gebruik een spatel of lepel om deze gelijkmatig te verspreiden.

Zet in de koelkast om af te koelen.

De chocolade laag;

Smelt de pure en witte chocolade au-bain-marie. (wel in aparte pannetjes 🙂 )

Doe de witte chocolade in een spuitzakje met een kleine opening. Heb je dit niet? Dan kan het ook makkelijk met een lepel.

Giet als eerste de pure chocolade over de karamel in een gelijkmatige laag.

Verdeel de witte chocolade in lange lijnen over de pure chocolade.
Gebruik een saté prikker om er patroontjes van de maken.

Zet nog even terug in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.

    4 reacties

  • Sarah 27 september 2017 Beantwoord

    Ik wi direct mijn ontbijt oversaan en dit maken…klinkt onwijs lekker !

  • Chantoile 27 september 2017 Beantwoord

    Het ziet er heerlijk uit. Ik heb t vaker gegeten en is inderdaad echt heavy, maar super lekker.

  • Corine 27 september 2017 Beantwoord

    Dat ziet er inderdaad heerlijk maar machtig uit. Heb het nooit op dus wel nieuwsgierig. Het is in ieder geval een gemakkelijke naam om te onthouden 😉

  • Boris Barish 27 september 2017 Beantwoord

    Water loopt me in de mond en ik ben stiekem blij dat ik van de ingrediënten de gecondenseerde melk mis anders zou ik het nu waarschijnlijk meteen gaan maken. Maar ik ben dan ook wel een echte zoetekauw. Thnx voor de inspiratie!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • • Counting my blessings •
Vandaag ben ik 2 jaar getrouwd met de leukste en liefste man die ik ooit heb ontmoet ❤️.
Terwijl ik hier zat te genieten van een geweldige zonsondergang in Amerika was ik zo dankbaar!.
✨ Dankbaar dat ik deze geweldige reis kon maken met mijn man.
✨ Dankbaar dat de heftige tijd van de burn-out, waar ik niks meer kon, grotendeels achter me ligt en dat reizen weer kan.
✨ Dankbaar voor alle steun van alle lieve familie en vrienden om me heen.
✨ Dankbaar voor jullie en al jullie lieve reacties 😘
  • Ohh 😍❤️ deze chocolate chip pancakes waren echt héél erg lekker! Met daarbij eindelijk een kop goede koffie. Goed begin van de dag!
  • Dit stukje Amerika; de Horseshoe Bend, maakte echt indruk op me! Een gigantische bocht in de Colorado rivier omgeven door 300 meter hoge wanden.
Daar zit ik dan; 50 cm naar achteren en dan is het 300 meter lager! Nog nooit eerder heb ik zo’n last van hoogtevrees gehad 🙈. Door de zonnebril zie je de paniek in m’n ogen niet én door de zonnebril zie ik de diepte gelukkig niet achter me... 😎.
Vandaag gaan we richting de doorzichtige brug over de Grand Canyon maar of ik daar overheen durf te lopen? 😱😧😅
  • Je kunt er hier in Amerika niet onder uit; kerst komt er aan! Overal hangen versieringen en elke winkel verkoop kerstkoekjes (uiteraard met decoratie). Dit gingerbread mannetje kon in ik San Francisco niet laten liggen. 😍❤️ heerlijk!!
  • Terwijl ik op vakantie ben verschijnen er heerlijke tapasrecepten online! Deze 👆5 staan nu al op je te wachten 😍. Wat is jouw favoriete tapa?
.
Link naar website in bio.
  • Dit 👆 was echt de meest toffe diner tot nu toe! We hebben er echt overheerlijk gegeten én ik nam nog een stuk homemade carrotcake mee 😍❤️ (zie m’n stories).
Al deze pareltjes zal ik uiteindelijk delen op m’n website 🙌
  • Indrukwekkend is het perfecte woord voor Death Valley! Alsof je alleen op de wereld bent.
Wat een verschil van dag en nacht met Las Vegas (waar we nu zijn), dan geef ik toch de voorkeur aan de rust van de natuur. ✨❤️
  • * THE ADVENTURE BEGINS * zo voelde het wel toen we eergisteren onze camper ophaalden!
Deze foto maakte ik gisteren in Yosemite; zo mooi en zo indrukwekkend 😍🙌.
Ik ga zo een ontbijtje maken en dan gaan we weer onderweg naar onze volgende bestemming 😊. (Kijk ook vooral mijn stories, daar deel ik meer foto’s)