Dit gerecht at ik voor het eerst tijdens onze laatste vakantie in Turkije.
We eten regelmatig köfte, maar nooit de ovenschotel variant.
Het werd dus hoog tijd deze zelf ook een keer te recreëren.

De Turkse keuken vind ik heerlijk!
Bij mijn, Turkse, schoonfamilie eet ik altijd de lekkerste dingen. Gelukkig kan mijn vriend ook erg lekker koken.
Dus een beetje van mijn hem, mijn schoonmoeder en van mezelf 🙂

köfte ovenschotel

Ingrediënten voor de gehaktballetjes (köfte)
* 500 gr gehakt
* 1 ui, geraspt
* handvol verse peterselie, fijngehakt
* 1 el kekik of tijm
* 1 tl knoflook poeder
* 1 tl paprika poeder
*  zout en peper

Ingrediënten  voor de saus
* 1 blik tomatenblokjes
* handvol champignons, in plakjes
* 2 paprika’s, in grove stukken
* 2 tomaten, in grove stukken
* 1 tl kekik of tijm
* 1 teen knoflook, in kleine stukjes
* halve ui, fijngesneden
* zout en peper

* klein handje fijngesneden peterselie voor de garnering

 

Bereiding
1. Doe het gehakt, ui en de kruiden in een kom en kneed goed door.
2. Dek af en zet 1 a 2 uur in de koelkast, op die manier trekken alle smaken goed in het vlees.
3. Maak hiervan gehaktballetjes en braad ze aan in een pan.
4. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
5. Bak de ui en knoflook glazig in een scheutje olijfolie.
6. Voeg de champignons en paprika toe en bak even mee.
7. Voeg de tomatenblokjes en tijm toe en breng op smaak met peper en zout, laat even pruttelen op middelhoog vuur.
8. Schep de saus in een ovenschaal, verdeel hier overheen de gehaktballetjes en de tomaten.
9. Bak gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven (of tot de gehaktballetjes gaar zijn)
10. Garneer met de peterselie vlak voordat je het opdient.

 

Lekker met turks brood, pasta en/of een frisse salade.