Als het koud en donker is buiten vind ik het altijd fijn om een klein feestje op mijn bord te hebben.
Feest in de zin van comfort food of juist iets kleurrijks.
Deze salade doet me door alle kleuren aan de lente/zomer denken.
Het zoete van de bietjes, de anijssmaak van de venkel en de citrusvruchten passen perfect bij elkaar.
Perfect als bijgerecht het hele jaar door, maar ook heerlijk als lunch.
Deze salade zet je in een handomdraai op tafel.
Het meeste werk zit hem in het snijden van de grapefruit en sinaasappel, maar eigenlijk heb je dat ook in een paar minuten gedaan.
Ingrediënten
* 2 grote voorgekookte bietjes (of 3 kleine)
* 1 venkel
* halve grapefruit
* 1 sinaasappel
Ingrediënten dressing
* 1 el olijfolie
* 1 el bietjessap
* 1 el sinaasappelsap
* zout en peper
Bereiding
1. Snijd de verpakking van de bietjes open en laat het vocht weglopen, vang hiervan een beetje op voor de dressing. Snijd de bietjes in stukjes en leg ze in een schaal.
2. Snijd de venkel doormidden en verwijder de harde kern, snijd de helften in dunne ringen en verdeel over de bietjes.
3. Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappel af en vervolgens de rest van de schil. Snijd met een scherp met de partjes eruit door je mes langs de vliezen te zetten en verdeel de partjes over de salade. Je hebt nu de kern over van de sinaasappel, pers deze met de hand boven een glaasje uit.
4. Herhaal bovenstaande met de grapefruit. Het sap van de grapefruit heb je niet nodig, dus de kern kan je weggooien.
5. Meng 1 el olijfolie, bietjessap en sinaasappelsap voor de dressing, breng op smaak met zout en peper. Verdeel deze over de salade
Tip: bietjes kunnen je handen (en kleren) een heel mooi kleurtje geven, wat je natuurlijk eigenlijk niet wil. Ik snijd bietjes altijd met een plastic boterhamzakje om mijn hand.
Hmmm, dit is mijn favoriete wintersalade!
Ja het is echt zo lekker!! Perfecte combinatie 🙂