Alweer het tweede recept in de aubergine reeks.
Dit gerecht is gemaakt met de Konasu, wat letterlijk ‘baby aubergine’ betekent in het Japans.
Deze aubergine is klein van stuk, heeft sappig vruchtvlees en een intense smaak. Heerlijk in deze stoofschotel!
De tajine heb ik al tijden in mijn kast staan.. en pas 1 keer eerder gebruikt.
Eigenlijk snap ik niet waarom ik de tajine niet vaker gebruik want je maakt er echt de heerlijkste stoofschotels in.
De tajine moet 8 uur voor gebruik geweekt worden in water en vervolgens ingesmeerd met zonnebloemolie 1 uur op laag uur laten voorverwarmen. Omdat ik de tajine zo weinig gebruik moet ik dat ook herhalen voordat ik mijn gerecht kan maken. Gebruik je de tajine vaker dan is dat niet nodig.
Heb je geen tajine? Dan kan je dit recept ook maken in een braadpan met dikke bodem.
Onderstaande ingrediënten zijn voor 2-3 personen. Afhankelijk van wat je er nog meer bij serveert.
Ingrediënten
* 300 gr gehakt in gehaktballen gedraaid of kant-en-klare (rauwe) gehaktballen
* 8 jonge aubergines
* 1 rode ui, grof gesnipperd
* 400 gr tomatenblokjes uit blik
* 1 el boter of olijfolie
* 2 tenen knoflook, uitgeperst
* 1 tl korianderzaad
* 1 tl komijnzaad
* 0,5 tl kaneel
* zout en peper
Bereiding
1. Bak de gehaktballen rondom bruin in en koekenpan.
2. Verhit de boter in de tajine of braadpan. Roer de ui en knoflook erdoor en bak deze tot ze beginnen te verkleuren.
3. Rooster ondertussen de korianderzaad en komijnzaad in een droge koekenpan, als ze beginnen te geuren haal je ze eruit en kneus je ze in een vijzel. (of op een snijplank met de platte kant van een mes). Voeg vervolgend de korianderzaad, komijnzaad en kaneel toe aan de uien en knoflook en roer door.
4. Als de kruiden beginnen te geuren voeg je de gehaktballen en aubergines toe, schep deze goed door de ui en kruiden.
5. Voeg de tomatenblokjes toe en doe het deksel op de tajine/pan. Laat afgedekt ongeveer 40 minuten stoven tot de aubergines zacht zijn.
6. Breng op smaak met zout en peper en laat nog 5 minuten stoven.
Dit gerecht smaakt heerlijk met een frisse salade, couscous/bulgur en eventueel een flinke schep Griekse yoghurt.