Dit was het eerste gerecht dat mijn vriend voor mij kookte.
Als we dit gerecht eten is hij ook diegene die het maakt, want als ik het maak klopt er toch ergens iets niet met de smaken. (wellicht omdat ik graag op eigen initiatief andere kruiden etc toevoeg)
Als mijn schoonmoeder dit gerecht maakt gaan we ook altijd bij ze eten. Dit is echt 1 van mijn lievelingsgerechten!
Het is wellicht niet het mooiste gerecht om op de foto te zetten, maar de smaak maakt dit echt helemaal goed.
Al onze vrienden en familie hebben hier al van mogen genieten en zelfs diegene die normaal geen aubergine-liefhebber is smult hier van.
Mijn vriend eet dit gerecht altijd met Turks brood en een flinke eetlepel Turkse yoghurt.
Ik vind het lekker genoeg om zo te eten, eventueel met een frisse salade erbij.
Ingrediënten (voor 4 personen)
* 4 aubergines
* 350 gr rundergehakt
* 2 blikken tomatenblokjes
* 2 uien
* 2 teentjes knoflook
* 1 tl gedroogde rode peper
* 1 tl zwarte peper
* 1 tl tijm (of kekik uit de Turkse supermarkt)
* handvol fijngehakte platte peterselie
* zout
* olijfolie
Bereiding
1. Was de aubergines en snijd de steelaanzet eraf. Schil nu in de lengte lange banen met een dunschiller van de schil af. Doe dit om-en-om; dus 1 baan met schil en 1 baan zonder schil. Prik enkele gaatjes in de aubergines met een vork. Breng een ruime pan water aan de kook en kook hierin de aubergines tot ze zacht zijn. Het makkelijkste is om er iets zwaars op te zetten, in het water, zodat de aubergines onder water blijven. (dit duurt zeker 30 minuten)
2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn, bak deze tot de ui glazig ziet en voeg dan het gehakt toe. Bak deze rul. Voeg vervolgens de kruiden toe en bak deze enkele minuten mee. Voeg de tomatenblokjes toe en verwarm goed door. Breng op smaak met een snuf zout.
3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
4. Snijd de aubergines doormidden en leg ze met de vleeskant naar boven in een ovenschaal. Verdeel hier overheen het gehaktmengsel. Wat je over hebt kan je rondom de aubergines verdelen.
5. Bak de aubergines 35 minuten in de voorverwarmde oven.