Donderdag 9 April was het dan eindelijk zo ver: De officiële opening van het aspergeseizoen. En ik was erbij!
Samen met de pers en enkele andere foodbloggers werden we om 10.00 verwacht in Melderslo bij Museum de Locht. We werden verwelkomd met een stukje aspergevlaai dus dat begon al meteen goed!

Na het welkomstwoord vertrokken we met een bus naar de tuinbouw ondernemer Martens Asperges. Na een aantal korte speeches werden we “losgelaten” in de grote hal waar we uitleg kregen alles wat er komt kijken bij het verbouwen van asperges. De quote daarbij was: “Van zaadje tot dubbel A-tje”.

asperge productiproces

Al vrij snel kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel wist over het productieproces van asperges. Maar wat was het interessant om zoveel aan de weet te komen! Wist je bijvoorbeeld dat;

– 1 kilo aspergezaadjes ongeveer € 40.000,- kost?
– er mannelijke en vrouwelijke aspergeplanten zijn?
– de vrouwelijke plant rode besjes maakt die niet lekker zijn om te eten?
– wij alleen maar mannelijke planten eten omdat bij deze de productie 40% hoger ligt?
– de plant na 4 jaar pas sterk genoeg is om het hele seizoen te oogsten?
– de asperge zo’n 10 cm per dag kan groeien?
– de plant 10 jaar lang goede asperges geeft?
– de witte asperge wit is omdat deze onder de grond groeit?
– de groene asperge groen is omdat deze boven de grond groeit?
– de akker na de 10 jaar niet meer gebruikt kan worden voor het verbouwen van asperges? (deze laten een giftig stofje achter die nieuwe asperges aantast)

mathijs vrieze asperge ambassadeur 2015

Daarna werden we teruggebracht naar Museum de Locht. Hier werd bekend gemaakt dat de nieuwe ambassadeur niemand minder is dan Mathijs Vrieze.

Daarna was het tijd voor een walking dinner met de heerlijkste aspergegerechten bereid door de beste koks. Wat hebben we er van genoten! Wat hebben we zoal mogen proeven?
asperge gerechten opening aspergeseizoen

Aspergevlaai, Aspergecocktail, Gemarineerde asperge, Charlotte van asperge, romige aspergevelouté, Gebakken asperges, Gegrilde asperges, Asperges ‘zoals ’t hoort’ en asperge ijs.
Mijn favoriet was (by far) de gegrilde asperges met forel. (het middelste plaatje op de foto) Wellicht dat ik deze maar eens moet proberen te recreëren voor jullie!

Daarnaast maakte L1 een verslag van deze dag en dat is terug te zien hier.
Super leuk, want de foodbloggers (waaronder ik) stonden goed in the picture!
Klik even door naar 10:14 voor het verslag.