Een frittata is van oudsher een gerecht om van al je restjes een nieuw smakelijk gerecht te maken. Super makkelijk én super lekker! Ik had nog wat restjes van voorgaande dagen in de koelkast liggen en ik vind het dan toch erg zonde om goed eten weg te gooien. Dus laten teruggrijpen naar vroeger en met die restjes iets lekkers maken voor de volgende dag.
Elk jaar gooien we per persoon 50 kilo eten weg. 50 kilo. 50!! Dat is toch eigenlijk absurd? Dus, koken met restjes!
Deze mooie pannetjes van Le Creuset heb ik enkele jaren geleden gekregen voor mijn verjaardag. Ze zijn ideaal voor 1persoons gerechtjes. Daarnaast vind ik het ook altijd een leuk om iedereen een eigen pannetje te geven, toch weer net iets anders dan eten serveren op een bord.
In dit gerecht gebruikte ik dus wat restjes, zoals rundergehakt en die ene zoete aardappel die al bijna te lang in de kast lag.
Een heerlijk hartig pannetje. Perfect voor de lunch, maar ook heerlijk als diner met een frisse salade er naast.
Met onderstaande ingrediënten kun je 2 pannetjes vullen.
Ingrediënten
* 125 gr rundergehakt
* 160 gr zoete aardappel (1 medium aardappel)
* 3 eieren
* 3 el amandelmelk
* 1 tl tijm
* 1 tl oregano
* zout en peper
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Schil de zoete aardappel en snijd in dunne plakken van ongeveer 0,3-0,5 mm dik. Kook de schijfjes enkele minuten tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en laat even uitwasemen.
3. Verhit ondertussen een beetje olijf/kokosolie in een pan en bak het gehakt rul. Breng op smaak met de tijm en een snuf zout en peper.
4. Klop in een maatbeker de eieren met de amandelmelk, oregano en een snuf zout en peper luchtig.
5. Vet de pannetjes lichtjes in met een beetje olijf/kokosolie. Leg onderin het pannetje een laagje aardappelschijfjes, daarboven op schep je wat gehakt, herhaal dit tot alles op is en eindig met schijfjes aardappel. Schenk hierover heen het eimengsel.
6. Zet de pannetjes in het midden van de voorverwarmde oven en bak ongeveer 25 minuten, tot het ei gaar is.
Frittata met zoete aardappel en gehakt
Ingrediënten
- 125 g rundergehakt
- 160 g zoete aardappel
- 3 eieren
- 3 el amandelmelk
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
- 1 snuf zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schil de zoete aardappel en snijd in dunne plakken van ongeveer 0,3-0,5 mm dik. Kook de schijfjes enkele minuten tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en laat even uitwasemen.
- Verhit ondertussen een beetje olijf/kokosolie in een pan en bak het gehakt rul. Breng op smaak met de tijm en een snuf zout en peper.
- Klop in een maatbeker de eieren met de amandelmelk, oregano en een snuf zout en peper luchtig.
- Vet de pannetjes lichtjes in met een beetje olijf/kokosolie. Leg onderin het pannetje een laagje aardappelschijfjes, daarboven op schep je wat gehakt, herhaal dit tot alles op is en eindig met schijfjes aardappel. Schenk hierover heen het eimengsel.
- Zet de pannetjes in het midden van de voorverwarmde oven en bak ongeveer 25 minuten, tot het ei gaar is.