Oh wow.. Dit is een recept dat je echt een keer moet maken! Deze glutenvrije aardbei-amandelcake is namelijk om je vingers bij af te likken.
Afgelopen weekend haalde ik bij een winkeltje (in de vorm van een aardbei) langs de weg asperges en aardbeien. Eindelijk is die tijd weer aangebroken; heerlijke zoete aardbeien van Hollandse bodem. Geen water-bommetjes meer voor mij!
Het liefst eet ik aardbeien gewoon zo uit het handje en zonder suiker/slagroom of iets anders zoets. Ik vind het namelijk veel lekkerder om de echte aardbei te proeven.
Maar deze keer besloot ik ook iets lekkers te bakken met de aardbeien. En deze cake mag er wezen hoor. Vaak zijn glutenvrije baksels een beetje aan de droge kant maar deze cake is heerlijk smeuïg en vol van smaak. Deze is echt zo lekker dat vriendlief en ik al de eerste dag de helft van de cake opaten..
Onderstaande ingrediënten zijn voor een kleine springvorm van 18 cm.
Ingrediënten
* 200 gr amandelmeel
* 3 eieren
* 3 el gesmolten roomboter
* 2 el maple syrup
* 1,5 tl bakpoeder
* half vanillestokje
* handjevol aardbeien
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Mix in een grote kom de amandelmeel met de bakpoeder. Schraap het merg uit het vanillestokje en roer door het amandelmeel mengsel.
3. Voeg de gesmolten roomboter en maple syrup toe aan het amandelmeel mengsel en roer goed door
4. Klop in een maatbeker de eieren luchtig (enkele minuten), voeg dit toe aan het amandelmeel mengsel en roer door tot je een egaal beslag hebt.
5. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Schep hierin het beslag en gebruik de bolle kant van een lepel om deze egaal te maken.
6. Snijd de aardbeien doormidden en druk deze in het beslag.
7. Zet de cake in het midden van de voorverwarmde oven en bak 35-40 minuten tot deze gaar is en er een satéprikker schoon uitkomt.*
* De baktijd kan variëren per oven.
Nog lekkerder: Voeg tussen stap 4 en 5 een handjevol kleingesneden aardbeien toe aan het beslag.
Ziet er goed uit! Door wat zou je de amandelmeel kunnen vervangen? Boekweitmeel, havermout? Blijft die dan ook wel net zo lekker?
Amandelmeel kan je 1 op 1 vervangen. Alleen bevat amandelmeel vrij veel vetten en wanneer je deze vervangt zul je dus extra vetten moeten toevoegen. Wat daarvan de verhoudingen zijn durf ik je helaas niet precies te zeggen.
Kan je maple sirop vervangen door bijv honing?
Ja, dat kun je 1 op 1 vervangen door honing!
Ooh dit lijkt me echt heerlijk! Zou je roomboter ook door kokosolie kunnen vervangen?
Ja dat kan zeker!