Deze gevulde appelkoeken zijn vrij van geraffineerde suikers, tarwe en lactose.
Een gezondere keuze! Daarnaast zijn ze ook echt super lekker en makkelijk te maken. Wat wil je nog meer?!
Deze maand doe ik weer mee aan de Foodblogswap en mocht ik een recept uitkiezen van Anita’s potjes en pannen. Alle recepten op haar website zijn vrij van e-nummers en tarwe en ze gebruikt daarnaast alleen natuurlijke suikervervangers. Een blog die mooi aansluit bij mij dus 🙂
Met onderstaand recept maak je 8 koeken. Het recept lijkt zo op het oog nogal heftig (door de ingrediënten en de beschrijving) maar ik garandeer je dat het echt niet zoveel werk is!
Ik heb bij de deegingrediënten 1,5 el extra speltmeel staan, want mijn deeg was te plakkerig en had nog wat extra nodig. Voeg deze dus alleen toe als je deeg te erg plakt.
Ingrediënten deeg
* 225 gr + 1,5 el speltmeel
* 150 gr roomboter
* 60 gr honing
* 1 el kaneel
* 1/2 ei, losgeklopt
* enkele druppels citroensap
* enkele druppels vanille extract
* snufje zout
Ingrediënten voor de vulling
* 2 harde appels
* 1 el honing
* 1 tl kaneel
* scheutje water
Ingrediënten afwerking
* 1/2 ei, losgeklopt
* 1,5 el amandelschaafsel
Bereiding
Begin met het deeg;
1. Mix de roomboter en de honing met een handmixer (of keukenmachine) door elkaar tot een romige massa. Voeg het speltmeel, kaneel, citroensap, vanille extract en een snufje zout toe en mix goed door elkaar.
2. Voeg vervolgend het ei toe en kneed met je handen tot een soepel deeg.
(is je deeg te plakkerig voeg dan extra speltmeel toe, begin met 1 el)
3. Dek het deeg af met folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de vulling;
4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Houd 1/3 appel achter, deze gebruik je later.
5. Doe de appelblokjes met een scheutje water, honing en kaneel in een pannetje en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen tot de appel zacht is. Stamp met een pureestamp tot appelmoes.
6. Haal de pan van het vuur en roer de achtergehouden appelblokjes door de appelmoes.
Nu gaan we de koeken maken;
7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet een muffinvorm en siliconen muffinvormpjes klaar.
8. Bestuif de werkbank met bloem, neem het deeg en rol uit tot een dunne plak. Steek met een grote beker rondjes uit het deeg en druk in elk muffinvormpje een rondje deeg. (zorg dat je nog deeg overhoud voor de dekseltjes!)
9. Vul de 8 vormpjes met de appel vulling.
10. Kneed het deeg en rol weer uit tot een dunne plak. Steek met een glas rondjes uit het deeg die precies passen op de koeken. Leg op elke koek een rondje deeg en druk rondom lichtjes aan.
11. Bestrijk de koeken met losgeklopt ei en garneer met amandelschaafsel.
12. Bak de koeken 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Dit mooie bord is van OrcaCool en komt uit de Authentic serie.
Hallo Simone! De koeken zien er mooi uit. Ik ben benieuwd hoe ze smaken! Zijn het krokante koeken of zijn ze zacht? Groetjes, Louise
Hi Louise, de bovenkant is krokant en de zijkanten zijn iets zachter (door de vulling)
Leuk dat je dit recept hebt uitgekozen! Ze zijn inderdaad erg lekker.
Ik heb ze laatst met kokosolie gemaakt i.p.v. roomboter. Dat kan ook prima!
Groetjes Anita
Ohh deze zien er zo goed uit! Ik ga ze maken! Hoeveel kokosolie heb je gebruikt ter vervanging van de roomboter?
Ik vermoed dat je dat 1 op 1 kan vervangen, maar ik hoor het graag van Anita!
Inderdaad 1 op 1.
Groetjes Anita