Ik ben echt fan van zoete aardappel, dit knolgewas staat bij ons dan ook minimaal 1 keer per week op tafel. Als puree, gekookt, gebakken met flink wat kruiden, frietjes, door de salade of wat denk je van een gepofte zoete aardappel? Echt, je kunt er alle kanten mee op!

De zoete aardappel heeft ondanks de naam, niks te maken met onze “piepers”. De zoete aardappel is namelijk een knol. Naast de zoete smaak zit deze vol met voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Een echte superfood die je met regelmaat op je menu zou moeten laten terugkomen.

Dit gerecht is voor mij geïnspireerd op de Kumpir, dit is een Turks (fast food) gerecht; gevulde aardappel. In Turkije at ik dit regelmatig, zo lekker! Je kan ze daar laten vullen met alles wat je lekker vind.
Maar om eerst maar eens de basis goed te krijgen deel ik vandaag met jullie deze gepofte zoete aardappel met kaas. In de toekomst zal ik dan zeker een flink gevulde zoete aardappel met jullie delen!

Gepofte zoete aardappel

Onderstaand recept is voor 1 persoon. Zo kan je het recept makkelijk aanpassen naar het gewenste aantal personen.

Ingrediënten
* 1 flinke zoete aardappel
* 1 tl boter
* 3 el geraspte kaas
* 1 tl verse oregano
* olijfolie
* zout en peper

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Smeer de zoete aardappel in met olijfolie en leg op de bakplaat. Prik enkele gaatjes in de aardappel met een vork en bestrooi met zout en peper.
3. Pof de zoete aardappel 45 minuten in het midden van de oven.
4. Snijd de aardappel in de lengte open en druk iets uit elkaar. Haal met een vork het vruchtvlees los en meng dit met de boter, breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de kaas en de verse oregano.
5. Zet nog 5 minuten terug in de oven zodat de kaas smelt.