Vroeger, heeeeel vroeger (toen je poep nog met lange oe schreef) maakte mijn moeder regelmatig prei in kerriesaus. Daar deed ze meestal ook rozijnen in, niet omdat ze die nou zelf zo lekker vond, maar voor ons. Daarna verdween dit gerecht een lange tijd van het menu. Toch is dit voor mij altijd zo’n gerechtje gebleven van “ons” moeder.

Pasgeleden nam ik een prei mee uit de supermarkt, zonder dat ik eigenlijk precies wist wat ik hiermee wilde gaan maken. En toen opeens wist ik het.. kerriesaus zonder pakjes en zakje en zonder lactose! Dat moest het worden en dat is gelukt!

Vriendlief heeft hier ook heerlijk van zitten smullen, ondanks zijn bedenkingen vooraf.. want “ik vind rijst niet zo lekker en kerriesaus eigenlijk ook niet”. Helaas pindakaas.. gewoon eten wat de pot schaft 🙂

Prei in kerriesaus

Deze saus is heerlijk over rijst of bloemkool rijst.
Lekker met een stukje kip of vis.

Ingrediënten
* 200 ml kokosmelk
* 1 flinke prei
* 3 tl kerriepoeder
* snuf chilipoeder
* zout en peper

Bereiding
1. Verhit boter of (kokos)olie in een pan.
2. Was de prei en snijd in de lengte doormidden en in halve ringen van ongeveer 1 cm. Doe deze in de pan en bak tot de prei zacht is.
3. Voeg de kokosmelk, kerriepoeder en chilipoeder toe en beng langzaam aan de kook.
4. Draai het vuur laag en laat de saus pruttelen tot deze de gewenste dikte heeft bereikt. (dit duurde bij mij 5 minuten)
5. Breng op smaak met zout en peper.