Daar lag hij dan opeens op mijn deurmat; het nieuwe boek van Donna Hay, het seizoenskookboek. Iedereen die ook maar een beetje fan is van lekker eten heeft weleens gehoord van Donna Hay of heeft kookboeken van haar in de kast staan.

Zoals de titel al zegt, het gehele boek is opgedeeld in de 4 seizoenen. Al zou het boek deze titel niet hebben, als je door het boek bladert zie je de 4 seizoenen terug in de fotografie. Heel herkenbaar vind ik de fotografie van Donna Hay’s recepten en in dit boek is het niet anders. Op de foto draait het om het gerecht, geen duizenden liflafjes eromheen, maar gewoon puur het eten met hier en daar een servetje, kannetje of iets anders kleins.

Donna Hay seizoenskookboekElk seizoen is opgedeeld in hartige en zoete recepten. Echt waar, ik heb ze niet geteld maar ik garandeer je dat er heeeel veel recepten in dit boek staan! Met 312 pagina’s is dit boek echt een gigantisch kookboek.
Het is zelfs bijna zo groot dat het haast onhandig wordt om even snel doorheen te bladeren. Dit is voor mij echt een boek dat je voor je op tafel legt om doorheen te bladeren. En met zoveel lekkers ben je daar wel even zoet mee. Ik plak vaak kleine “sticky notes” in kookboeken bij gerechten die ik graag wil maken. Daar ben ik bij dit kookboek maar niet aan begonnen.. want dan had ik door de stickertjes het boek niet meer gezien.

Donna Hay seizoenskookboek

Lente
“De eerste lentedagen, wakker gekust door de zon, smeken om eropuit te gaan”
Homemade falafel, een bistrosalade, snapperpakketjes, miso-zalm en andere gerechten zorgen ervoor dat er genoeg keuze is in hartige recepten. Zoals door de rest van het boek is er, bijna, van elk recept een foto te vinden in het boek. De zoete recepten gaan van geglaceerde peren naar kokosbrood en citroencakejes.

Donna Hay seizoenskookboek

Zomer
“Het is tijd om te genieten van zwoele dagen en zachte nachten”
Recepten waarbij je een waar vakantie gevoel krijgt, ideale gerechten om met familie/vrienden te genieten op een warme avond. Verschillende sandwich-, spiesen-, vis- en vleesrecepten geven je keuze genoeg om heerlijk te genieten. Geniet tussendoor of sluit de avond af met bijvoorbeeld ijssandwiches, yoghurtcake of aardbeien-ricottataart.

Herfst
“Het koelere weer jaagt de eetlust aan, dus denk in grote porties en robuuste smaken”
Heerlijke recepten die je verwarmen op de dagen dat het weer wat frisser wordt, zoals bloemkoolsoep, pompoen-fetabrood, pastei en krokante eend. De zoete recepten zijn dit seizoen wat zwaarder en verwarmen je als je na een frisse wandeling thuiskomt. Kies bijvoorbeeld uit yorkshirepudding, karamel-perentaart en koffietaart met notenkaramel.

Donna Hay seizoenskookboek

Winter
“Pak een dikke trui en muts en bouw een groot kampvuur als voorbereiding op een groots kookfestijn”

Alhoewel ik mezelf de komende winter nog niet buiten zie koken, staat ook dit hoofdstuk vol met heerlijke gerechten die je natuurlijk ook gewoon lekker binnen kunt klaarmaken. Enkele van mijn favorieten uit dit seizoen zijn de vissoep, koolrolletjes met ricotta en pancetta en het langzaam gegaard kalfsvlees. Zoete recepten waardoor ik nu al zin krijg in de winter zijn onder andere wentelteefjes uit de oven, frambozen-kokoscrumble en de breekbroodjes met frambozen en chocolade.

 

Seizoenskookboek | Donna Hay | Uitgeverij Uniekboek | Het Spectrum | reeds verschenen |            € 35,00 | ISBN: 9789000346394