Vandaag stel ik aan jullie Iris van de voedzame keuken voor. Iris heb ik alweer even geleden leren kennen tijdens een bloggersmeeting. Naast dat Iris een leuke dame is, heeft ze ook een super inspirerende website. Met recepten maar ook super veel achtergrond informatie.

Wie
Hi! Mijn naam is Iris en ik woon met mijn man en 3 kinderen (1999 , 2002 en 2006) in een dorp in Noord-Holland.
Als kind was ik al gek op koken en vooral bakken en was ik regelmatig in de keuken te vinden, maar het is vooral sinds ik kinderen heb, dat ik me ging interesseren in het gezondheidsaspect van voeding. Steeds meer ging ik producten vervangen door de biologisch variant, geraffineerde suiker werd uit ons dieet geschrapt en ik ging steeds meer dingen zelf maken in plaats van ze kant-en-klaar te kopen, omdat ik dan zelf kan bepalen wat er inzit.
Het was echter pas in 2009, toen ik door het extreem slechte gebit van mijn jongste dochter, het werk van Weston A. Price en het boek Nourishing Traditions ontdekte.
Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in echt eten en de traditionele bereidingswijzen van gerechten. In datzelfde jaar begon ik mijn eigen blog de Voedzame Keuken, omdat het best een hele klus was om alles uit te zoeken en ik vind dat niemand het wiel opnieuw uit hoeft te vinden.

Ik ben een echte informatie junkie, je zult mij dan ook veel achter de computer treffen, surfend op het internet opzoek naar informatie over o.a. voeding en gezondheid of met mijn neus in de (kook)boeken.

Natuurlijk zit ik niet de hele dag een beetje stil in een stoel, dat zou een lekker gezond voorbeeld zijn! Ik heb namelijk twee volkstuinen waar ik mijn zoveel mogelijk mijn eigen groenten, kruiden en fruit kweek. Een van de twee tuinen wil ik graag als een soort eetbare bostuin inrichten volgens de permacultuur manier. En omdat ik geen auto rijd en ik in een dorp woon waar niet veel te halen valt, fiets ik me suf, wat ik overigens heerlijk vind. En ook de sportschool mag ik graag regelmatig bezoeken.

In de winter kun je me zeker twee keer in de week op de ijsbaan vinden, bij gebrek aan echte winters zullen we maar zeggen. Van mijn abonnement op de sportschool maak ik overigens ook regelmatig gebruik, vooral de Pilates en spinninglessen zijn favoriet.

Bieten Kvas

Wat
Je hebt het al een beetje bij mijn introductie kunnen lezen: ik blog over gezond en puur en echt eten. Ik wil mensen weer leren hoe ze op traditionele wijze eten kunnen bereiden zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!
Ik volg daarbij zoveel mogelijk de richtlijnen van de Weston A. Price Foundation, terug naar de traditionele keuken, eten zoals onze voorouders deden, dat lijkt mij het meest voor de hand liggend en logische om te doen voor je gezondheid.

Vroeger, voordat eten in fabrieken werd geproduceerd en wij nog gewoon varkens konden zien rollen door de modder, wisten de mensen nog hoe ze bijvoorbeeld zuurdesem brood moesten maken of kaas en boter. Ze aten voedzaam eten dat op traditionele wijze werd bereid. En er waren relatief weinig welvaartsziekten.

Wist je dat er meer varkens dan mensen in Nederland zijn? Wel eens een varken gezien behalve op de kinderboerderij?

Het eten dat we tegenwoordig eten is vaak geen voeding, maar een soort ‘lege vulling’. En ja, de Westerse mens leeft steeds langer (hoewel in de VS inmiddels de levensverwachting aan het dalen is, kinderen worden niet meer zo oud als hun ouders!), maar het aantal gezonde jaren daalt. Naar mijn idee heeft dat veel met voeding en ongezonde leefwijzen te maken.

Helaas hebben veel mensen tegenwoordig niet meer geleerd hoe ze op traditionele wijze hun eten moeten bereiden. Ook is het lang niet altijd eenvoudig aan de juiste ingrediënten te komen. Dus ben ik dit blog begonnen om je op weg te helpen, te informeren of gewoon alleen te inspireren.
En om met Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunst te spreken:

Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding

Waar
http://www.devoedzamekeuken.nl

Koffie/Thee
Koffie drink ik zelden, maar ik kan een echte theeleut zijn. Kruidentheeën hebben mijn voorkeur, maar welke smaken dat wisselt voortdurend. Ik doe er soms een beetje honing in, maar meestal drink ik het gewoon zo.

mini-magnums

Hartig/Zoet
Een echte zoetekauw ben ik niet, dus ik ben geneigd te zeggen ‘hartig’. In de keuken vind ik het leuker om allerlei baksels en hapjes te maken dan avondmaaltijden, dus daar neig ik wel weer een beetje meer naar zoet i.p.v. hartig…

Guilty pleasure
Dingen met pinda’s en pindakaas…

Beste herinnering aan eten
Als kind ging ik vaak naar Frankrijk op vakantie. Mijn ouders kookten dan bijna nooit, want je kon daar prima en betaalbaar uit eten. Die etentjes op zich zijn al een hele goede herinnering, maar 1 keer aten we rivierkreeftjes en we kregen zo verschrikkelijk veel, dat mijn ouders dachten dat de kok dronken was. Het was zo fantastisch lekker, maar we kregen het bij lange na niet op…

Favoriete kookboek
Ik heb niet 1 favoriet kookboek, maar wel een kleine selectie:
– Nourishing Traditions (Sally Fallon)
– Ambachtelijk Culinair (T. Hayward)
– Wild Fermentation en The Art of Fermentation (Sandor Katz)
– Nose to Tail Eating (Fergus Henderson)

zuurkoolsap

Welke 3 dingen kan je niet missen in de keuken
Naast de standaard zaken als oven, gasfornuis en de pannen (vooral grote soeppan en mijn gietijzeren koekenpannen en braadpan), zijn dat de super scherpe messen in verschillende soorten en maten van manlief en mijn staafmixer.

Quote/Motto/Lijfspreuk
De overtuiging van velen is nog niet de waarheid

Monday Favorite
Mijn favoriet is niet zozeer een website, meer een techniek om eten te bereiden (en te bewaren), die ook nog eens super gezond is en dat is (melkzuur)fermentatie. Dit is echt helemaal mijn dingetje waar ik me langzamerhand in aan het specialiseren ben. Op mijn blog vind je verschillende recepten en informatie erover.