Ook altijd zo’n fan geweest van de smaak van ontbijtkoek, maar niet zo’n fan van die tonnen suiker die er in de supermarktvariant zit? Dan heb ik nu een geweldig lekker alternatief voor je! Deze ontbijtkoekmuffins van kokosmeel zijn een heerlijke en gezondere variant op de welbekende ontbijtkoek.
Lekker als aanvulling bij het ontbijt of lunch, maar ze doen het natuurlijk ook net zo goed bij de koffie/thee.
Deze maand doe ik weer mee aan de receptenruil van een groep food/health bloggers. Een gezellige groep enthousiastelingen waarmee we ervaringen/vragen en andere dingen uitwisselen. Zo ook deze receptenruil.
Ik mocht deze maand iets koken van Dayenne’s Food Blog, een blog die mij altijd al heeft aangesproken door alle lekkere recepten die daar voorbij komen. Nog een heel leuk nieuwtje; begin 2016 komt Dayenne met een eigen kookboek: 100% puur! Een boek waar ik nu al super benieuwd naar ben.
Het originele recept maakt Dayenne in een cakeblik. Ik besloot er muffins van te maken zodat deze nog makkelijker mee te nemen zijn.
Daarnaast verving ik de dadelstroop door maple syrup omdat ik deze standaard in huis heb, ook voegde ik nog wat grof gehakte amandelen toe omdat ik wel hou van wat extra crunch.
Ingrediënten, voor 10 muffins
– 80 gr kokosmeel
– 4 eieren
– 200 ml amandelmelk
– 2 el maple syrup (of dadelstroop)
– 75 gr honing
– 2 el koekkruiden
– 1 tl baking soda
– Optioneel: 3 el grof gehakte amandelen
Bereiding
Verwarm je oven op 180 graden Celsius (hetelucht).
Zet een muffinblik met muffinvormpjes klaar.
Mix in 1 kom alle natte ingrediënten goed door elkaar.
Mix in een andere kom de droge ingrediënten goed door elkaar.
Voeg de droge bij de natte ingrediënten en mix goed door tot je een egaal beslag hebt. (let op, omdat kokosmeel veel vocht opneemt zal het beslag dus steeds dikker worden)
Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bak ze 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
Benieuwd naar de andere blogs die meedoen aan deze receptenruil? Speciaal voor jou heb ik ze op een rijtje gezet;
– Pure food coaching
– De voedzame keuken
– Eetclean
– Peachy Paleo
– Dayenne’s Food Blog
Oh wat een leuk idee! Ze zien er heerlijk uit!
Oei lekker idee! Zat net naar de kokosmeel in de kast te kijken en dacht “Wat zal ik daar eens meebakken”…. Nu zie ik jouw receptje en weet ik het!
Ziet er heerlijk uit, ik hou niet van kokosmeel, [ook niet van amandelmeel] kan ik dat met ieder ander meel vervangen? en dan dezelfde hoeveelheid?
Nee helaas dat kan niet. Kokosmeel neemt erg veel vocht op (vandaar ook zoveel natte ingrediënten) dus als je het 1 op 1 vervangt zal het nooit een mooi cakeje worden.
Je zou eens bij dayenne’s foodblog kunnen kijken, zij heeft ook een recept met speltmeel.
De eerste keer dat ik met kokosmeel bakte, moest even wennen aan de textuur van de muffins maar de smaak was top!!
Ja dat had ik zelf ook, het is inderdaad even wennen!
een -waarschijnlijk dom- vraagje…kokosmeel is dit geraspte kokos…?
ik maakte nl net de muffins…maar dit werd helemaal niet dik, tegendeel net heel vloeibaar.
ik heb er beetje glutenvrije bloem en maïzena bijgedaan en ze zitten nu in de oven…ruikt hier in ieder geval heerlijk…maar ben benieuwd hoe ze er zullen uitkomen…
groet
chantal
Nee, kokosrasp en kokosmeel zijn niet hetzelfde. Daardoor wordt het inderdaad een heel ander mengsel
mag ik vragen waar je dit kan kopen…ik blijk enkel kokosrasp tegen te komen…
is dit dan voor amandelmeel ook een verschil dan geraspte amandelen?
Kokosmeel kun je bv bij Turkse supermarkten, ekowinkels en online kopen. Geraspte amandelen ken ik niet, maar bv amandelmeel kun je gewoon bij de ah kopen
ik bedoelde gemalen amandelen…sorry…
de muffins zijn zo-zo…gelukkig lust mathias ze wel…hij is de glutenvrije man hier…
Hallo Simone,
Is het ook mogelijk om de maple syrop/dadelstroop te vervangen voor iets wat gezonder is met minder suiker?
Groetjes, Kelly
Hi Kelly,
Je kunt het altijd proberen! Ik heb zelf geen andere zoetstoffen geprobeerd voor dit recept dus ik kan je helaas geen tips geven voor hoeveelheden.
Bedankt voor je snelle reactie.
Ik heb ze gemaakt met melk ipv amandelmelk en 2 eetlepels kokosbloesemsuiker ipv de maple syrup. Klopt het dat de bovenkant zacht is en niet krokant? Ik vind ze wat nattig en niet luchtig. Is dit de bedoeling?