Ken je dat dat je zoiets lekkers maakt dat je blijft eten tot je bijna misselijk bent? Dat is wat mij gebeurde met het recept voor deze homemade Twix. Zo lekker dat ik eigenlijk gewoon lunch en avondeten over wilde slaan om een dagje te leven op deze lekkernij.
Niet gedaan natuurlijk.. maar het heeft wel even door mijn hoofd gespookt.

Deze twix zijn de gezondere versie van de Twix die je bij de supermarkt koopt. Gemaakt met speltbloem en zonder geraffineerde suikers, toch.. suiker is suiker en ik zou deze zeker met mate snoepen 🙂 Of niet natuurlijk en jezelf even helemaal onderdompelen in chocolade en karamel.

Homemade twix

Deze maand doe ik weer mee aan de receptenruil en ik mocht iets uitkiezen van Koekies! enzo. Een website die ik nog niet kende, maar wel een website vol met heerlijke recepten! De homemade Twix was 1 van de eerste recepten die ik zag en ik wist eigenlijk al meteen dat het deze moesten worden die ik wilde maken voor de receptenruil.

In het originele recept van de bodem wordt palmsuiker gebruikt, dit heb ik vervangen door kokosbloesemsuiker.
Daarnaast wordt er in het recept voor de karamel gebruik gemaakt van agavesiroop, maar omdat ik daar niet zo’n fan van ben (door de processen die dit heeft ondergaan etc) heb ik meer honing gebruikt.

Het is wel een vrij tijdrovend recept, maar ach.. het is het zeker waard!

Homemade twix

Ingrediënten bodem
– 156 gr speltbloem
– 89 gr koude roomboter
– 1 el kokosbloesemsuiker
– snufje zout

Ingrediënten karamel
– 100 gr roomboter
– 65 gr kokosbloesemsuiker
– 70 gr honing
– 1 tl vanille (poeder of vloeibaar)
– snufje zout

Chocolade laag
– 120 gr pure chocolade
– kleine tl kokosolie

Bereiding
Snijd de koude roomboter in blokjes en prak deze met een vork tot een egale massa zonder klontjes.
Roer vervolgens het snufje zout en kokosbloesemsuiker erdoorheen.

Voeg vervolgens beetje bij beetje de speltbloem toe en roer goed door. Kneed vervolgens deze massa ongeveer 5 minuten met je handen tot je een zacht en soepel deeg hebt.
Zet het deeg 30 minuten in de koelkast zodat het weer goed koud is.

Verwarm je oven voor op 170 graden Celsius en pak een rechthoekig bakblik (ongeveer 17 x 27 cm).
Leg je bal deeg op een bakpapiertje en rol deze uit tot een rechthoekige plak die precies in het bakblik past. Pak het bakpapier met daarop de lap deeg aan de uiteindes op en leg in het bakblik.
Prik rijen gaatjes in het deeg met een vork.

Bak het deeg 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal hierna het blik uit de oven zodat de bodem af kan koelen.
Als deze is afgekoeld mag hij nog een keer op 170 graden in de oven, voor 20 minuten.
Haal het bakblik uit de oven en laat de bodem compleet afkoelen.

Nu gaan we de karamel maken;

Doe de roomboter, kokosbloesemsuiker en honing in een pannetje en breng op middelhoog vuur aan de kook. Roer regelmatig goed door.
Als het mengsel kookt draai je het vuur laag en laat je de karamel nog 2 minuten zachtjes doorkoken.

Als deze gestopt is met pruttelen voeg je de vanille en het snufje zout toe. Roer goed door en laat de karamel afkoelen.

Daarna gaan we weer verder met de Twix;

Giet de karamel over de afgekoelde bodem en strijk deze uit met de bolle kant van een lepel of een siliconen spatel.
Zet de vorm in de koelkast en laat minimaal 30 minuten uitharden.

Smelt ondertussen de chocolade samen met de kokosolie au-bain-marie.

Haal het bakblik weer uit de koelkast en giet in 1 keer de chocolade op de karamel.
Strijk snel uit met de bolle kant van een lepel.

Zet de vorm weer terug in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.

Snijd de koek met een scherp mes in rechthoeken en genieten maar!