Met dit recept voor havermoutwafels met appel en karamel wordt je ontbijt een waar feestje. Ik bedoel.. zeg nou zelf; dit is toch een heerlijke traktatie om de dag mee te beginnen? Warme wafels met appel, warme karamel en wat amandelen voor de crunch. Ik was in de zevende hemel!
Ga je me geloven als ik zeg dat dit naast dat het super lekker is, ook nog eens een verantwoorde keuze is? De wafels en de karamel worden gemaakt zonder het gebruik van geraffineerde suikers en lactose. Daarnaast is havermout ook nog eens een super gezonde keuze.
Havermout heeft verschillende goede eigenschappen, om er een paar op te noemen; het is rijk aan eiwitten, heeft een positieve werking op je spijsvertering, je bloedsuikerspiegel blijft laag en je bent langer verzadigd.
Daarnaast is havermout van nature glutenvrij. Zorg wel dat je een pure variant koopt als je echt een glutenallergie hebt, want havermout heeft snel last van kruisbesmetting. (deze wordt namelijk vaak verwerkt in fabrieken waar ook tarwe verwerkt wordt) Aandachtspuntje dus!
Met onderstaande ingrediënten maak je 3 wafel rozetten. Deze 3 krijg je nooit alleen op.
Reken per persoon 1 rozet, 0,5 appel en enkele lepels karamel.
De resterende wafels kun je natuurlijk ook bewaren als ontbijt voor de volgende dag of als snack.
Heb je geen maple syrup in huis? Vervang deze dan door extra honing.
Het recept voor de karamel is precies dezelfde als die ik maakte voor de homemade Twix.
Voor dit recept is het dus zeker veel te veel, maar deze karamel is goed afgesloten een flinke tijd houdbaar.
Ingrediënten
– 220 gr havermoutmeel
– 1 tl bakpoeder
– 2 eieren
– 175 ml amandelmelk
– 3 el honing
– 2 el maple syrup
– 4 el gesmolten kokosolie
– snufje zout
Karamel
– 100 gr roomboter
– 65 gr kokosbloesemsuiker
– 70 gr honing
– 1 tl vanille (poeder of vloeibaar)
– snufje zout
Topping
– 0,5 appel
– 1 flinke el amandelen
Bereiding
Mix alle ingrediënten in een grote kom. Met de hand of met een mixer.
Verhit je wafelijzer op stand 4. (mijn wafelijzer heeft 5 standen, dus gebruik niet de heetste stand) Vet de eerste keer het wafelijzer in, schep een flinke lepel beslag in het wafelijzer en bak de wafels tot ze helemaal gaar zijn.
Herhaal dit met het resterende beslag.
Nu gaan we de karamel maken;
Doe de roomboter, kokosbloesemsuiker en honing in een pannetje en breng op middelhoog vuur aan de kook. Roer regelmatig goed door.
Als het mengsel kookt draai je het vuur laag en laat je de karamel nog 2 minuten zachtjes doorkoken voordat je het vuur uitdraait.
Als deze gestopt is met pruttelen voeg je de vanille en het snufje zout toe. Roer goed door en laat de karamel afkoelen.
Snijd ondertussen de appel in kleine blokjes en hak de amandelen grof.
Leg de wafels op een bord. Verdeel de appelstukjes eroverheen.
Gebruik een lepel om er karamel overheen te gieten (ik gebruikte ongeveer 1,5 el per persoon) en garneer met de amandelen.
Oh, die druppels karamel. Yum! Ziet er heel goed uit!
Ziet er erg goed uit en leuk idee van het havermoutmeel!