Smeerseltjes doen het altijd goed op een feestje. Verschillende spreads en tapenades met daarbij wat crackers, heerlijk! Ik kan hier trouwens ook goed van genieten op een gewone doordeweekse avond. Stiekem ook veel lekkerder dan dat bakje nootjes.

Met dit recept maak je zelf een heerlijke zongedroogde tomatentapenade. Niet moeilijk, wel heel lekker en vol van smaak. En natuurlijk is het allergrootste voordeel dat deze tapenade gemaakt wordt zonder suiker en conserveermiddelen.

Het vervelende voor mij was dat mijn staafmixer na het maken van deze tapenade officieel overleden is. Nu had ik deze al zeker 10 jaar en kreeg hij steeds meer haperingen, maar toch, het was wel MIJN staafmixer. Om het dan allemaal nog wat erger te maken heeft ook mijn blender kuren.. Vind je het goed als ik nu even op de bank ga liggen onder een dekentje met sky radio love songs op de achtergrond? Haha nee… alle gekheid op een stokje.. ik ga maar eens op zoek naar een mooie vervanger!

zongedroogde tomatentapenade

Voor dit recept gebruikte ik pure zongedroogde tomaten, tomaten die niet in de olie zitten.

Zongedroogde tomatentapenade

Niet moeilijk, wel heel lekker en vol van smaak. 
Voorbereiding10 minuten
Wachttijd30 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 1 bakje

Ingrediënten

  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 5 el pijnboompitten
  • 8 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el basilicum gedroogde
  • 2 el vocht van het wellen
  • 1 snuf peper

Instructies

  • Doe de tomaatjes in een kommetje en voeg warm (niet kokend) water toe tot deze helemaal onderstaan. Laat ze minimaal 30 minuten wellen.
  • Haal de tomaatjes uit het water, doe deze samen met alle andere ingrediënten in een hoge maatbeker. Gebruik je staafmixer om er een egale tapenade van te maken. Is je mengsel te droog? Voeg dan nog een extra eetlepel van het vocht van het wellen toe.