In dit overheerlijke recept voor appelmoescake met glazuur heb ik de boter vervangen door appelmoes. Deze cake is dus geheel lactosevrij.
Al langer wilde ik graag een keer iets bakken met appelmoes, toen de appelmoes een keer in de aanbieding was in de supermarkt kocht ik een potje, terwijl ik die eigenlijk nooit eet… zo werkt dat vaak met die aanbiedingen denk ik. Uiteindelijk kwam het potje dus toch nog van pas in deze cake!

De cake zal zeker minder rijzen dan je gewend bent van een normale cake.
Wil je een grotere cake dan ik maakte? Verdubbel dan het recept, houd er dan wel rekening mee dat de cake ook langer zal moeten bakken in de oven.

Ik liet het glazuur hard worden in de koelkast. Zo’n knapperig zoet laagje vind ik namelijk wel lekker op een cake!

Eigenlijk ben ik al de hele tijd aan het dubben of ik het wel een cake moet noemen. Het lijkt namelijk bijna op een soort brood en ik denk dat dat met de appelmoes te maken heeft. Het is niet zoet maar ook niet hartig. Het zit eigenlijk een beetje tussen alles in maar is wel echt super lekker!

Appelmoescake met glazuur

Wil je dit recept ook maken? Zorg dan wel dat je kiest voor een goede appelmoes, het liefst zonder suiker en biologisch. Natuurlijk kun je ook een eigengemaakte appelmoes gebruiken.

Ingrediënten cake
– 125 gr appelmoes
– 125 gr suiker
– 3 eieren
– 150 gr zelfrijzend bakmeel
– klein handje gedroogde abrikozen (ongeveer 6 stuks)

Ingrediënten glazuur
– 110 gr poedersuiker
– 2 el amandelmelk
– 0,5 tl vanille-essence
– kneepje citroensap

Bereiding
Verwarm je oven voor op 160 graden (hetelucht) of 180 graden (elektrisch).

Snijd de abrikozen in kleine stukjes.

Klop de eieren met de suiker luchtig.
Voeg de helft van de appelmoes en de helft van het bakmeel toe en mix weer goed door. Voeg vervolgens de rest van de appelmoet en het bakmeel toe en mix tot een egaal beslag.
Spatel de abrikozenstukjes erdoorheen.

Vet een bakblik in met een beetje olie en bestuif met bloem, giet je cake beslag in de vorm.
Bak de cake 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de cake uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Haal de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op een (taart)rooster.

Bereiding glazuur
Meng in een kommetje alle ingrediënten tot een egaal glazuur.

Giet dit over de cake.
Zet eventueel de cake in de koelkast zodat het glazuur hard kan worden.

Wil je een dikkere laag glazuur? Giet dan de helft van het glazuur erover, laat het uitharden in de koelkast en giet er dan de tweede laag overheen.

Appelmoescake met glazuur