Deze glutenvrije crackers met ricotta-baconspread zijn heerlijk als ontbijt, lunch of tussendoortje. Daarnaast zou dit ook zeker niet misstaan op een feestje. Weer eens wat anders dan de standaard eiersalade.
Eigenlijk is dit echt een snoep recept. Het smeuïge van de ricotta, het zoute van de bacon en de uiachtige smaak van de bieslook zijn echt zo lekker samen, dat ik het liefste het hele bakje alleen op eet.
Het recept voor de crackers komt van de website van Glutenfreewebshop, natuurlijk heb ik wel mijn favoriete kruiden gebruikt. Daarnaast wordt er in het recept gezegd dat je het deeg super dun moet uitrollen totdat je er bijna doorheen kunt kijken. Dat lukte mij niet, maar ook wat dikker zijn deze crackers heerlijk!
Dat mijn crackers niet zo bruin zijn geworden heeft daarmee natuurlijk ook te maken.
Ingrediënten crackers (ongeveer 20 stuks)
– 90 gr glutenvrije bloem (ik gebruikte deze)
– 2 tl tijm
– 2 tl rozemarijn
– 0,5 tl zout
– 4 el water
– 2 el (olijf)olie
Bereiding crackers
Verwarm je oven voor op 150 graden (hetelucht) of 165 graden (elektrisch).
Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Mix alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg vervolgens alle natte ingrediënten toe en kneed tot een samenhangende bal.
Het moet een soepel deeg zijn, voeg eventueel nog een beetje olie toe als dat niet het geval is.
Verdeel het deeg in tweeën, dat maakt het uitrollen makkelijker.
Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier, probeer het zo dun mogelijk uit te rollen.
Snijd de plak deeg in vierkantjes en leg ze op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
Herhaal dit met de rest van het deeg.
Bestrooi de crackers met wat grof zeezout.
Bak de crackers ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Houd ze wel goed in de gaten, want het kan ook veel sneller gaan. Dit is echt afhankelijk van hoe dun je deeg is.
Bewaar de crackers in een luchtdicht bakje zodat ze knapperig blijven.
Ingrediënten ricotta-baconspread
– 5 el ricotta
– 5 plakken ontbijtspek
– 1 handvol verse bieslook
– 1 tl olijfolie
– peper
Bereiding
Bak de ontbijtspek op middelhoog vuur krokant en laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier.
Snijd ondertussen de bieslook in stukjes.
Mix de ricotta met de bieslook, olijfolie en een snuf peper. Verkruimel hierboven de bacon en roer goed door.