Deze appelcake van kokosmeel is echt super goed gelukt al zeg ik het zelf. Als je bakt met kokosmeel wordt het al snel droog, dat is bij deze cake zeker niet het geval. Een heerlijke, zoete appelcake met zachte stukjes appel.
Heerlijk bij een kopje koffie/thee, maar zelfs bij het ontbijt of lunch zou deze cake niet misstaan.
Al eerder deelde ik het recept voor een kokoscake met chocolade glazuur (klik), dit recept is een variant daarop. Want natuurlijk kun je met een basisrecept voor cake eindeloos variëren. Met of zonder glazuur, verschillende soorten specerijen en vullingen.. de mogelijkheden zijn eindeloos.
Ik kan trouwens nog alinea’s vol typen over hoe lekker deze cake is.. maar dat ga ik niet doen.
Less is more! Ga je mee bakken?
Appelcake van kokosmeel
Ingrediënten
- 80 g kokosmeel
- 0,5 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
- 3 eieren
- 60 ml kokosmelk
- 85 ml honing
- 90 g boter of kokosolie
- 1 tl vanille
- 2 eiwitten
- 1 stevige appel
- 1 tl kaneel
- 2 tl kokosbloesemsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) of 160 graden (hetelucht).
- Schil de appel en snijd het klokhuis eruit. Snijd de appel in blokjes. Meng dit in een kom met de kaneel en kokosbloesemsuiker.
- Doe in een kom het kokosmeel, bakpoeder en een snufje zout en meng goed.
- Smelt de boter/kokosolie in een pannetje en laat even afkoelen. Mix de 3 eieren, kokosmelk, honing, vanille en boter/olie in een kom licht schuimig.
- Doe de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en mix tot een egale massa.
- Klop de 2 eiwitten stijf in een brandschone kom. Schep 1 el van het kokosmeel mengsel door de eiwitten en spatel voorzichtig door elkaar. Schep dit vervolgens door het kokosmeel mengsel en spatel voorzichtig door elkaar.
- Schep de appelstukjes door het beslag.
- Doe een bakpapiertje in een langwerpige bakvorm (rond kan natuurlijk ook) en verdeel hierover het beslag.
- Bak 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. (baktijd kan per oven verschillen, kijk na 30 minuten even of de cake al gaar is)
- Haal de cake, als deze gaar is, uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Pin deze appelcake van kokosmeel!
Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Nog meer lekkere inspiratie? Deze appelcake van amandelmeel is ook echt onwijs lekker!
Deze ga ik zeker maken! Met eiwitten bedoel je die van een ei?(misschien domme vraag,maar stel hem toch)
Er zijn geen domme vragen! Maar inderdaad die van een ei 🙂
Kan je de honing door iets minder kha vervangen?
Hi Frannie,
Uiteraard kun je dit vervangen door iets wat jij lekkerder/beter vindt, of minder honing gebruiken.
Echter veranderd daardoor wel de consistentie van het beslag iets, dus dat is een beetje proberen hoe en wat. Ik heb zelf geen ervaring met een andere zoetstof.
Gr, Simone
Hai kan de honing ook vervangen worden of weggelaten?
Er is al iemand die hem gebakken heeft zonder de honing en zij gaf aan dat deze cake dan nog steeds super lekker is. Dus zeker het proberen waard!
Eventueel zou je wat maple syrup voor het zoete kunnen toevoegen.
Afgelopen weekend heb ik de cake gemaakt zonder honing. Honing is erg gezond, mits je het op de juiste manier gebruikt. Honing verwarmen kan giftig worden en verlies je alle voedingsstoffen.
85 ml honing heb ik vervangen door 80gr kokosbloesemsuiker. De cake was heerlijk!
Ontzettend bedankt voor dit heerlijk receptje! 🙂
Met kokosbloesemsuiker zal inderdaad erg lekker zijn! Geeft een heerlijk karamel smaakje 🙂
Waarom staat er niet bij hoeveel koolhydraten de appeltaart bevat?
Dat staat nergens bij mijn recepten. Je kunt het altijd even zelf uitrekenen 🙂
Vraagje 🙂
Je schrijft doe natte bij droge dus nog niet de appels? Want dat staat later pas. En later staat ook dat je 1 El van kokosmeel bij eiwit moet doen. En met de rest dan?
Klopt, de appels pas later. En je mixt eerst 1 el van het kokosmeel mengsel bij de stijfgeslagen eiwitten en daarna pas alles bij elkaar..
In je dit invriezen
Hi Janine,
Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar ik verwacht dat dat wel kan.
Het allerlekkerste blijft natuurlijk vers.
Als nieuweling binnen het aip mag ik geen eieren, zou ik dit kunnen vervangen door gelatine? Ik ben geen bakwonder dus ik heb zelf geen idee ;]
Nee gelatine lijkt me dan niet de juiste vervanging. er zijn verschillende ei-vervangers, maar dan kan je het beste even zoeken via Google
Ik ga als zoetstof met agave bakken omgezet in een aantal eetlepels voor de ml.
Ben erg benieuwd daar ik de 60ml kokosmelk vervangen heb door het aantal eetlepels yoghurt omdat ik dat niet in huis had.
Seffens als ie gebakken is zal’ ik het weten
De cake lijkt me lekker en wil hem morgen bakken. Bedoel je kokosmelk uit een blikje? Of kan ik het ook vervangen door bijv. rijstmelk?
Ja kokosmelk uit een blikje. Deze kun je uiteraard vervangen door andere plantaardige melk.
Hoi, ik wil de cake vanmiddag gaan bakken maar ik heb geen kokosbloesemsuiker in huis. Kan ik deze vervangen voor lichte basterd suiker? Bvd 🙂
Hi Marieke,
Ja hoor dat kan zeker! Misschien iets minder aangezien dat wat zoeter is dan kokosbloesemsuiker.
Gr, Simone
Hij is HÉÉRLIJK! Maar weet he misschien ook hoeveel calorieën erin zitten?
Hi Mieke, goed om te horen!!
Ik heb het even uitgerekend en als je de cake in 12 stukken snijd dan is het 105 kcal per stuk. Dat is ongeveer gelijk aan 1,5 appel 🙂
Ik zie dat je een plakje vergelijkt met 1,5 appel. Ik geloof dat dat niet helemaal redelijk is, de voedingswaarde die uitkomt op 105 kcal per plakje is natuurlijk geheel verschillend met een appel..
Verder fijn recept! Heb het zonder honing of dergelijke gedaan, wel met wat rozijnen en walnoten! Heerlijk!
Helemaal mee eens Rowena. Maar het is gewoon een vergelijk, uiteraard is het niet vergelijkbaar qua voedingsstoffen etc 🙂
Fijn dat het lekker was!
Hallo, ik heb deze zojuist gemaakt en hij staat nu in de oven! Ik heb echter wel een vraagje: Je hebt het over een ‘egale’massa… bij mij werd deze massa erg dik, vast en korrelig? Dat is dus niet egaal.. klopt dit? Ik heb er nu, om het wel egaal te krijgen, extra kokosmelk toegevoegd, dus ik hoop dat hij goed uitpakt verder! Mijn ervaring met kokosmeel recepten is, dat ze allemaal erg droog zijn en ik voeg dus altijd extra kokosmelk toe.. tot nu toe pakt het altijd lekker en smeuïg uit
Hi Patricia, ben benieuwd hoe hij uit de oven komt!
Ja kokosmeel kan een uitdaging zijn omdat het snel veel vocht opneemt, wellicht is dat ook gebeurd. Gr, Simone
Hallo Simone,
Ik zou deze cake graag maken, maar wat bedoel je juist met vanille? Vanillesuuler of -bloem ( puddingpoeder)?
Ik gebruik meestal vanille extract. Suiker zou ook kunnen of een halve vanille peul
Ik vind het zo bizar dat er maar 1 appel in deze cake gaat! En je haalt er 12 stukken uit zeg je? Ik ga hem ook zeker maken volgende week hij lijkt me heerlijk!!
Je kunt er uiteraard altijd meer appel in doen 🙂
Kan ik de bakpoeder vervangen door natriumbicarbonaat en zo ja hoeveel gebruik ik dan voor dit recept?
Hi Karen, ik denk dat het wel moet kunnen maar de hoeveelheden zou ik je niet durven zeggen. Wellicht heeft Google antwoord 🙂
Is het ook mogelijk om de kokosmeel te vervangen? En zo ja met welk meel?
Hi Priscilla,
Ja het kan vervangen worden, maar helaas niet 1 op 1.
Kokosmeel neemt erg veel vocht op, dus zodra je deze vervangt moet je ook de vloeibare ingrediënten aanpassen.
Helaas heb ik geen rekensommetje hoe je dit het beste kunt doen, dat is echt een kwestie van proberen.
Gr, Simone
Leuk recept ga ik zeker proberen. Heb alleen een vraag kan ik kokosbloemsuiker vervangen door rietsuiker.
Ik hoor graag van je.
groeten Vicky
Ja hoor dat zou je zeker kunnen doen 🙂
De cake is nog erg vochtig vanbinnen. Is dit normaal? Heeft bijna 50 min in de oven gezeten.
Oh dat zou eigenlijk niet moeten.
Wel kokosmeel gebruikt en een hetelucht oven? (Dat zijn de dingen die ik me zo snel kan voorstellen die mis kunnen gaan)
Ja, echt kokosmeel en een 4D-heteluchtoven van Siemens
Ik maakte hem gisteren, gebruikte sojamelk ipv kokos en deed 2 (grote) appelen. Héél lekker, maar ook zéér korrelig, moet hem eigenlijk met een lepeltje eten 🙂 Teveel appel?
Hey,
net de cake gemaakt. in plaats van kokosmelk heb ik soyamelk genomen. Het deeg was nogal aan de korrelige droge kant…Hopelijk smaakt hij dan ook lekker!
Hallo kan je ipv van kokosmeel ook boekweitmeel gebruiken ?
Helaas kun je kokosmeel niet 1 op 1 vervangen, dit is namelijk een meelsoort die, onder andere, heel veel vocht opneemt.
Met boekweitmeel zul je het gehele recept moeten aanpassen:
Is dit een gezond en goed voor als je aan het afvallen bent
Ja hoor, maar nog steeds met mate
Hoi,
Ff een vraagje er staat in je recept 3 eieren. Maar in je 3e alinea staat 3 eieren mixen met de kokosmelk etc. En 5e alinea staat 2 eiwitten Kloppen. Heb je dan totaal 5 eieren nodig? Of is het 1 ei en 2 eiwitten.
5 in totaal; 3 eieren en 2 eiwitten. Staat ook apart in de ingrediëntenlijst 🙂
Ik heb 3 eieren gebruikt en eigeel gemixt met kokosdrink uit een pak en 3 eiwitten stijf geklopt. Ik had niet genoeg honing meer dus daar 60 gr gebruikt.
Wat voor kokosmelk gebruik je
Ik gebruik eigenlijk altijd kokosmelk uit blik
Ik heb deze cake al een stuk of 5/6 keer gemaakt, met verschillende verse fruitsoorten zoals kruisbessen, blauwe bessen, pruimen en rode bessen, ga hem de volgende keer met niet verse morrelen maken. Ik voeg zelf 20 gr hennepmeel toe, omdat ik het had gekocht, en wist niet goed wat ik er mee kon maken, het deeg en de cake worden nu wat vaster, en vind dit fijner, omdat met ’t originele recept hij altijd uit elkaar viel, maar evengoed wel lekker was. Bedankt voor dit recept💐
1 El eerst bij kokosmeelmengsel en daarna pas alles. Maar je hebt toch al de kokosmeel en kokosmelk enzo gemengd dan?
ja klopt. Dat is dan toch het kokosmeelmengsel 🙂
Wat een heerlijke cake!
Ik heb geen honing gebruikt maar erythritol/stevia suiker.
Daarom heb ik er 60 ml extra kokosmelk in gedaan. Dat heeft heel goed uitgepakt. Een heerlijke smeuïge cake!
Bij de appel heb ik kleine stukjes gedroogde abrikoos als vulling gebruikt, een aanrader!
Het blijft een natte bende… ook na 45 minuten in de oven op 180 graden