Vandaag een receptje met pompoenpitten. Want, zo denk ik dan, waarom zou je die pitten weggooien als je er ook iets lekkers mee kunt maken? Het schoonmaken van de pitten is een beetje een priegelwerkje maar goed te doen.
Deze geroosterde pompoenpitten zijn lekker als snack, maar smaken bijvoorbeeld ook overheerlijk over een salade.
Uit mijn pompoen haalde ik meer pitten dan ik gebruik in dit recept. De overgebleven pitten heb ik laten drogen en die ga ik volgend jaar planten. Eens kijken of ik volgend jaar mijn eigen pompoenen kan oogsten!
Ingrediënten
– 70 gr pompoenpitten
– 1 tl olijfolie
– 1 tl paprikapoeder
– 0,5 tl oregano
– 0,5 tl tijm
– zout
Bereiding
Begin met het schoonmaken van de pompoenpitten. Zorg dat er zoveel mogelijk vruchtvlees vanaf is, de grote stukken gooi je weg.
Nu zitten er nog allemaal kleine stukjes vruchtvlees aan de pitten. Doe de pitten in een hoge maatbeker, voeg hier warm water aan toe (ik vulde de hele maatbeker), laat de pitten hierin 15 minuten weken.
Na 15 minuten haal je de pitten eruit en je zult al zien dat er veel vruchtvlees loszit. De stukjes die nog vastzitten haal je met de hand van de pitten af (het priegelwerkje)
Wrijf de pitten droog tussen een theedoek.
Verwarm je oven voor op 135 graden (hetelucht) of 150 graden (elektrisch).
Bekleed een bakplaat met een velbakpapier.
Doe de droge pompoenpitten in een kommetje en voeg alle kruiden plus een snuf zout toe.
Voeg nu de olie toe en hussel goed door, zodat alle pitten bedekt zijn met het mengsel.
Verdeel de pitten over de bakplaat in 1 laag. Zorg dat ze niet over elkaar heen liggen want dan worden ze niet knapperig.
Bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven. Hussel ze tijdens het bakken 2 keer om.
Bewaar de pitten in een goed afgesloten bakje.