De laatste tijd eten we steeds meer vis hier in huize FoodQuotes. Vooral zalm is de laatste tijd weer helemaal favoriet. Grappig, hoe je soms bij vlagen opeens weer zin hebt in bepaalde dingen. Deze honing-mosterd zalm met pankokorst behoort zeker tot onze top 3 en die wil ik jullie dus niet onthouden.
Het is een overheerlijke combinatie, de smaken zijn echt zo lekker samen.
Dit gerecht kost je maar 5 minuten voorbereidend werk en daarna gaat de zalm de oven in. Dus het excuus dat het veel tijd kost of moeilijk te maken is gaat hierbij echt niet op.
Panko leerde ik kennen door een gerecht uit de Mathijs Maaltijdbox. Hierin zat toen een recept voor kipschnitzel, deze vonden we toen zo lekker dat deze ook al vaker op het menu heeft gestaan.
Panko is een Japans soort paneermeel (broodkruim) dat daar vaak gebruikt wordt om gebakken/gefrituurde gerechten een knapperig korstje te geven. Zo at ik een keer in Portugal een keer gefrituurde sushi met een pankokorst… echt.. hemels!
Ingrediënten, voor 2 personen
– 2 zalmfilets
– 1 el honing
– 1 el mosterd (fijne)
– 1 teentje knoflook
– 30 gr panko
– 1 el gedroogde dille
– 1 tl citroenrasp
– 2 el olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).
Zet een ovenschaal klaar en haal de zalm uit de koelkast.
Pers de knoflook boven een kommetje, voeg de honing en mosterd toe en meng tot een egale massa. Giet dit mengsel in een diep bord. (het lijkt wat weinig, maar het is zeker genoeg)
Meng in een diep bord de panko, dille, citroenrasp en de olijfolie door elkaar met een vork.
Haal een zalmfilet door het honing-mosterd mengsel en zorg dat de zalm helemaal bedekt is. Haal deze zalmfilet vervolgens door het panko mengsel en zorg dat deze helemaal bedekt is. Leg de zalmfilet in de ovenschaal.
Herhaal dit met de andere zalmfilet.
Heb je nog wat van het pankomengsel over? Druk dit dan met je vingers op de bovenkant van beide zalmfilets.
Bak de zalm in het midden van de oven in 15 minuten gaar.
Serveer met schijfjes citroen.