Deze hasselback aardappelen met kaas mogen niet missen in het #kaasdinsdag rijtje op FoodQuotes. Knapperig van buiten, zacht van binnen; de ideale combinatie.. of tenminste bijna dan. De kaas maakt het pas echt helemaal af.

Stiekem ben ik wel erg trots op mijn snijwerk. Zelfs vriendlief merkte op dat elk plakje dezelfde dikte had. Oefening baart kunst! (of zou het dan toch die nieuwe bril zijn?)

Al eerder deelde ik een zoete aardappel hasselback recept (klik), ook super lekker. De zoete aardappel is wel wat harder dan de gewone aardappel dus daardoor wat moeilijker te snijden.
Dus maak je eigen keuze.. lekker smaken zal het zeker!
Deze aardappelen zouden naar mijn idee ook niet misstaan op het kerstmenu, weer eens wat anders dan anders! En qua voorbereiding valt het reuze mee, het zit hem vooral in het snijwerk. Daarna gaan de aardappelen 45 minuten in de oven, dus tijd genoeg om de rest van de maaltijd klaar te maken.

Hasselback aardappelen

In dit recept gebruikte ik een extra belegen boerenkaas die ik ontving van delekkerstekaas.nl. Deze kaas is verkrijgbaar in een heerlijk herfstkaaspakket. De andere kazen in dit pakket zijn ook om van te smullen, uiteraard komen er nog recepten met deze kazen voorbij.

Onderstaande ingrediënten zijn voor de 7 aardappelen zoals op de foto. Maar maak het vooral op gevoel! Je weet zelf het beste hoeveel aardappelen je normaal gesproken eet, wij hadden met 2 personen zeker teveel aan dit recept.

Ingrediënten
– vastkokende aardappelen
– 1 el boter
– handvol extra belegen kaas
– zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).
Zet een ovenschaal klaar en smelt alvast de boter in een pannetje.

Boen de aardappelen goed schoon en verwijder eventuele zwarte plekjes.
Pak 2 houten spatels en leg hier de aardappel tussen zoals op de foto hieronder. Dit zorgt ervoor dat je de aardappel niet helemaal doorsnijd.
Snijd elke aardappel in plakjes van ongeveer 3 mm.
Hasselback aardappelen

Vet de bodem van de ovenschaal een beetje in en leg hierin de aardappelen.

Bestrijk elke aardappel met de gesmolten boter en bestrooi met zout en peper.
Bak de aardappelen in het midden van de oven in 45-50 minuten gaar.

Verdeel de kaas over de aardappelen en zet ze nog even terug in de oven zodat de kaas kan smelten.