IJs Recepten Zoet

Speculaas ijstaart

Speculaas ijstaart

Tags:    

Vandaag deel ik een overheerlijk nagerecht voor de komende feestdagen. Deze speculaas ijstaart is een perfect nagerecht voor sinterklaas of kerst, maar uiteraard ook net zo lekker op een gewone doordeweekse dag.

Na het succes van de bokkenpootjes ijstaart die ik al een flinke tijd geleden met jullie deelde (klik) vond ik het tijd voor een nieuwe ijstaart. Deze keer gemaakt met speculaas omdat dat voor mij toch echt een smaak is die bij de feestdagen hoort.

Deze taart is een combinatie van speculaas, kaneelijs, vanille-ijs en chocolade. De speculaas in de bodem, het midden van de taart en de zijkant zorgt voor een heerlijke crunch. Vooral de speculaas in het midden van de taart die bedekt wordt met een laagje chocolade is bij mij favoriet.

Wij aten deze ijstaart natuurlijk al eerder om te testen en eigenlijk had ik niet anders verwacht; helemaal goedgekeurd! Wel wat machtig, maar dat is te verwachten van zo’n nagerecht.
Heb je taart over? Bewaar deze dan gewoon in de vriezer met plastic eromheen.

Speculaas ijstaart

Onderstaande ingrediënten zijn per laag opgeschreven. Dit heb ik gedaan omdat ik denk dat het zo makkelijker is om het juiste aantal ingrediënten per laag te gebruiken. Zou jammer zijn als je anders dadelijk al alle speculaasjes voor de bodem hebt gebruikt, die daardoor niet meer lukt én dat je dan tekort komt voor de rest.

Ingrediënten
– 200 gr speculaasjes
– 65 gr boter
– 1 liter kaneelijs
– 115 gr pure chocolade
– 100 gr speculaasjes
– 1 liter vanille-ijs
– 70 gr speculaasjes
– 60 gr pure chocolade

Bereiding
Bekleed de bodem van een grote springvorm met een velletje bakpapier.

Doe de 200 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bijvoorbeeld een deegroller) de speculaasjes tot kruimels. (dit kan uiteraard ook in een keukenmachine)
Smelt de boter in een pannetje.
Voeg de speculaas toe en meng dit goed.

Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
Zet de springvorm in de vriezer zodat de bodem hard wordt.

Haal het kaneelijs uit de vriezer zodat deze zacht kan worden. (niet te zacht, maar zodat je deze makkelijk kan verdelen)

Haal de springvorm uit de vriezer en schep het kaneelijs in de vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het kaneelijs te verdelen.
Zet de springvorm in de vriezer zodat het kaneelijs weer hard kan worden.

Doe de 100 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bv een deegroller) de speculaasjes tot grove kruimels.
Smelt de 115 gr pure chocolade au-bain-marie. Meng hierdoorheen de speculaaskruimels tot alles bedekt is met een laagje chocolade.
Haal de springvorm uit de vriezer en verdeel de chocolade-speculaaskruimels over het kaneelijs.
Zet de springvorm weer terug in de vriezer.

Haal het vanille-ijs uit de vriezer zodat deze zacht kan worden. (niet te zacht, maar zodat je deze makkelijk kan verdelen)

Haal de springvorm uit de vriezer en schep het vanille-ijs in de vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het ijs te verdelen.
Zet de springvorm in de vriezer zodat het ijs weer hard kan worden.

Doe de 70 gr speculaasjes in een zak die je goed dichtmaakt, sla vervolgens (met bv een deegroller) de speculaasjes tot fijne kruimels. (dit kan ook in een keukenmachine)

Smelt de 85 gr chocolade au-bain-marie.

Haal de springvorm uit de vriezer. Gebruik een mes dat je af en toe nat maakt om de zijkanten van de ijstaart los te snijden. Haal de taart uit de springvorm.

Verdeel de speculaaskruimels over de zijkant van de ijstaart. Dit is het makkelijkste als je de taart een beetje schuin houd zodat je het eroverheen kan strooien.

Zet de taart weer neer en gebruik een lepeltje om de bovenkant te decoreren met de gesmolten chocolade.

Zet de ijstaart terug in de vriezer tot het moment dat je deze gaat eten.

Speculaas ijstaart

Heb je de speculaas ijstaart gemaakt? ? Tag me dan vooral in je foto of gebruik #foodquotesnl zodat ik je creatie kan zien!

    3 reacties

  • Caroline 27 november 2015 Beantwoord

    Hoe lang van tevoren kun je de taart maken?

    • Simone 27 november 2015 Beantwoord

      Deze kun je zeker al een paar dagen van te voren maken! Deze heeft bij mij uiteindelijk ook ongeveer 5 dagen in de vriezer gestaan

      • Caroline 27 november 2015 Beantwoord

        Top!! Ik ben er nu mee bezig.. en dan nog wachten tot zaterdag!!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Deze tortilla chips met dips mogen zeer zeker niet ontbreken op je feestje, of je nou een feest met een Mexicaans tintje geeft of niet. 3 Receptjes die je in een handomdraai op tafel zet.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gewoon op een relaxte zaterdagavond of een vrijmibo lijkt me ook de perfecte reden om deze te maken 🎉.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link naar recept in bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#tortillachips #chips #nachos #guacamole #guacamoledip #salsa #mais #makkelijkensnel #lekkerensimpel #feest #feestje #partysnack #snack #vrijmibo #borreltijd #mexicanfiesta #mexicaansfeestje #tijdvoorwatlekkers #foodie #foodstagram #instafood #oranjepaprika #chipsnsalsa #foodquotesnl
  • 🙋‍♀️ Stroopwafel testers gezocht! Vanaf deze week liggen er 3 nieuwe smaken stroopwafels bij @hemanederland in de schappen. Ik mocht deze (volkoren met tarwebloem meel) stroopwafels alvast testen en ik kan je vertellen; ze zijn lekker. ❤ Mijn absolute favoriete smaak is koffie, maar ook appel-kaneel en sinaasappel-wortel zijn erg lekker.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Denk jij nou, die wil ik ook wel eens testen? Dat kan, ik ga namelijk 15 van mijn volgers blij maken met een pakketje met alle 3 de smaken!! 🎉⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kans maken? Laat in een reactie hieronder weten met wie jij deze lekkere stroopwafels zou willen testen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dinsdag 21 Augustus rond 19.00 maak ik de 15 winnaars bekend!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hema #hemanederland #stroopwafel #stroopwafels #koekjes #cookiemonster #koekjeerbij #testen #testersgezocht #koffie #thee #koffietijd #nieuwesmaken #tussendoortje #samenwerking #winnen #win #winactie #foodie #foodquotesnl
  • Deze jalapeno poppers 🌶 mogen niet ontbreken op een feestje met een Mexicaans thema! Ok, ik noem het jalapeno poppers maar ik moet iets bekennen... meer dan de helft zijn eigenlijk mini puntpaprika's 🤣. Ik ben zelf namelijk helemaal niet zo'n grote fan van pittig eten.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, voor een klein beetje Russian roulette; laat in een enkele jalapeno de pitjes zitten 😋.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link naar het recept in bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#jalapeno #jalapenos #jalapenopoppers #pepertjes #puntpaprika #roomkaas #kaasmeisje #kaas  #cheeselover #party #partysnack #feest #feestelijkhapje #snack #treat #mexicaansthema #mexicanfiesta #foodie #foodblogger #foodquotesnl
  • In juli gaven wij een feestje voor vrienden met een thema; Mexican Fiesta. Vandaag laat ik je meer zien van de voorbereiding en de aankleding, inclusief 🦄 piñata, uitnodigingen en cactussen 🌵.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Geef jij wel eens een thema feestje?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link in bio!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#pinata #piñata #fiesta #mexicanfiesta #mexicaansthema #themafeestje #unicorn #unicornlove #eenhoorn #zondersnoep #feestje #feest #birthdayparty #uitnodigingen #kaartje2go #samenwerking #versieringen #aankleding #cactussen #prettywoman #happy #foodie #foodblogger #foodquotesnl
  • Of je worteltjestaart lust?! 🥕🍰 ik moet altijd aan de mop denken van het konijntje bij de bakker als ik worteltjestaart eet. Mijn oma vertelde die elke keer als ze mij zag 😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Afgelopen donderdag ging ik mee met een food bloggerstour door Tilburg en wat hebben we lekker gegeten! Zo ook deze worteltjestaart met heerlijke koffie bij @stoom013 .
Thanks voor de invite @anne_travel_foodie 🙌.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#worteltaart #worteltjestaart #worteltjescake #carrotcake #wortel #carrot #snack #treat #creamcheese #roomkaas #delekkerste #servies #vintage #vintageservies #tilburg #tilburgfood #brabant #brabantisopen #brabantcelebratesfood #overheerlijk #foodie #foodblogger #foodquotesnl
  • Nog geen idee wat je vanavond op tafel moet zetten? Well, i've got you covered! ❤🙌 Deze mezze salade is een perfecte avondmaaltijd voor als je zin hebt in écht iets lekkers. Verschillende componenten die allemaal perfect bij elkaar passen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link naar recept in bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#mezze #mezzeplatter #mezzesalade #salade #salad #maaltijd #dinner #maaltijdsalade #lekkerbordjevol #bulgur #vegetarisch #vegetarischeballetjes #courgette #zucchini #hummus #hummuslover #kalamataolijven #olijven #pita #pitabroodje #hemels #perfectemaaltijd #gezond #gezondeten #gezonderecepten #foodie #foodquotesnl
  • Het is wat, die burn-out...
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Als ik terugkijk op die tijd kan ik me ook weer meteen echt verdrietig voelen, om het gevoel dat ik toen voelde en hoe ik mezelf helemaal niet meer herkende. Maar aan de andere kant ook heel erg dankbaar. En precies dát is wat ik nooit had verwacht.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vandaag geef ik antwoord op de vragen; 'Voel je je nu weer beter?' en 'gaat mijn burn-out ooit over?'.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het mag iig overduidelijk zijn dat het nu weer stukken beter gaat. Zoals op deze foto tijdens de geweldige bitterballentour in Amsterdam!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link naar het artikel in bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#burnout #burnedout #stress #stressed #gestresst #overspannen #moeilijketijd #levenslessen #verdrietig #dankbaar #mixedfeelings #mixedemotions #gemengdegevoelens #ikkanweerlachen #genieten #lovelife #bitterballen #bitterballentour #puntzak #geenpunthoofd #happy #amsterdam #amsterdam_streets #amsterdamshots #foodie #foodquotesnl
  • Deze frisse bloemkoolsalade behoort tot 1 van mijn favoriete to-go lunches! Al helemaal met dit weer vind ik een frisse en knapperige salade een ge-wel-dig idee ❤🙌.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze heerlijke salade vind je in mijn eerste Lunchen Zonder Boterham e-book (zie de link in bio).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ondertussen ben ik alweer aan het werk aan de tweede editie van Lunchen Zonder Boterham. Ik blijf jullie graag inspireren om ook al dat lekkers mee te nemen 😊.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#lunch #lunchen #lunchbox #lunchbots #lunchenzonderboterham #lunchenzonderbrood #broodlozelunch #paleo #paleofood #gezondeten #gezondlunchen #recepten #lunchrecepten #ebook #health #healthy #healthyfood #glutenvrij #foodfotografie #lunchonthego #receptontwikkeling #foodquotesnl