Deze zoete aardappel-spruitjesstamppot met daaroverheen een laagje gesmolten raclette kaas is echt een op en top winters comfort-food recept.

Spruitjes, daar kan ik heel kort over zijn; ik ben er dol op! Vriendlief daarentegen maak ik er niet echt blij mee, dus als ik een avondje alleen ben in de winterse maanden dan eet ik meestal spruitjes. Maar om het dan eens anders te eten dan altijd uit de wok met spekjes heb ik er deze keer een ovenschotel van gemaakt.

Raclette kennen de meeste mensen wel en wordt meestal geassocieerd met de wintersport vakantie. Ik zal het dan maar meteen bekennen, ik heb nog nooit een klassieke raclette gegeten. Wordt misschien toch eens hoog tijd?! Ik ben ook nog nooit op wintersport geweest, maar dat terzijde..
Maar omdat ik het dan toch leuk vind om er niet het standaard recept mee te maken ging ik op zoek naar iets anders.  Daarom werd de kaas dus gesmolten over deze ovenschotel.

Ze smelten de kazen!

zoete aardappel-spruitjesstamppot

Onderstaande schotel is voor ongeveer 2 personen. Eventueel aangevuld met een stukje vlees.
Als je restjes overhoud is dat uiteraard ook lekker als lunch de volgende dag, dan hoef je het alleen nog even op te warmen.

Ingrediënten
– 500 gr zoete aardappel
– 500 gr spruitjes
– klein klontje boter
– 1 tl paprikapoeder
– 0,5 tl knoflookpoeder
– handvol geraspte raclette kaas

Bereiding
Schil de zoete aardappel en snijd in stukken. Kook de zoete aardappel gaar in een pan met water en een snufje zout. Giet ze af en laat uitwasemen.

Snijd de onderkant van de spruitjes af en eventueel ook de buitenste blaadjes. Kook ze in 8 minuten gaar in een pan met water. Giet ze af en laat uitwasemen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. (hetelucht)

Doe de zoete aardappel met een klontje boter en de kruiden in een pan, voeg een flinke snuf zout en peper toe. Gebruik een pureestamper om er een fijne puree van te maken.
Voeg de spruitjes toe en stamp een paar keer met de pureestamper, niet te vaak want we willen niet alle spruitjes kapot maken.

Schep de stamppot in een ovenschaal en verdeel de geraspte kaas erover.
Zet de schaal 12 minuten in de voorverwarmde oven zodat de kaas kan smelten.