Voor dit prachtige recept slaan Oh My Pie en FoodQuotes de handen in één. Wat is er nou mooier dan elkaars kwaliteiten te benutten en deze samen te laten smelten in een prachtige cheesecake?
Als een ontluikende roos deelt Simone haar recepten en tips om mensen te inspireren. Her en der zie je nieuwe rozen opkomen en ook zij geven de inspiratie weer door aan anderen. Dat is nou de kracht van FoodQuotes!

Speciaal voor FoodQuotes heb ik een recept gemaakt met de producten van het seizoen waarbij de sfeer, smaken en het karakter samensmelten tot een gebalanceerd geheel. De ingrediënten combineren prachtig met elkaar!

Een bodem met een krokantje gemaakt van havervlokken, amandelmeel, kokosolie, dadels en een warme smaak van speculaas door de speculaaskruiden. Bedekt door een luchtige vanille vulling, gevolgd door een heerlijke Salted Caramel vulling afgetopt met gebakken peer in de vorm van een bloeiende FoodQuotes roos.

De taart is bijzonder, glutenvrij en eventueel ook lactosevrij te maken.

En dan na dit geweldige mooie stukje tekst toch nog even een klein stukje tekst van Simone;
Oh My Pie leerde ik kennen via instagram, want wat een geweldig lekkere foto’s ik daar allemaal voorbij zag komen.. echt waar ik zat elke dag watertandend te kijken. Daarom ben ik ook super blij met deze geweldig mooie FoodQuotes Cheeecake; echt een plaatje om te zien!
Volg Oh My Pie zeker via instagram, Facebook of bezoek haar website voor nog meer lekkers.

Foodquotes cheesecake

Wil jij ook zo’n feestje op jouw ontbijtbord? Stroop de mouwen op en ga aan de slag met het recept!

Voorbereidingstijd: 45 minuten
Wachttijd: 4 uur

Dit recept is gemaakt met een taartvorm van 23cm doorsnede.

Ingrediënten voor de bodem
– 100 gr. medjoul dadels (ontpit)
– 75 gr. amandelmeel
– 75 gr. havervlokken*
– 50 gr. pecannoten
– 1 el koek en speculaaskruiden
– 1 el kokosolie of roomboter
– 1 tl wijnsteenbakpoeder
– snufje zout

*Eet je glutenvrij? Let er dan wel op dat de havervlokken glutenvrij zijn.

 

Ingrediënten voor de vulling

De salted caramel laag
– 60 gr. medjoul dadels( minimaal twee uur geweekt)
– scheutje citroensap
– 0,5 tl vanille aroma of merg van een vanille stokje
– snufje (Keltisch) zeezout
– 300 gr. silken tofu**
– 4 blaadjes gelatine

De vanille laag
– 500 gr. Griekse yoghurt of soja yoghurt
– 5 blaadjes gelatine*
– 4 el agave siroop, honing of kokosbloesemsuiker
– 1 tl vanille aroma of merg van een vanille stokje

De toplaag
– 2 peertjes
– 1 el kokosolie of roomboter
– 1 tl kaneel of speculaaskruiden
– Scheutje citroensap
– 2 el agave siroop, honing of kokosbloesemsuiker

*Wanneer je soja yoghurt gebruikt kun je 2 blaadjes extra toevoegen.

** Je kunt ook roomkaas gebruiken i.p.v. silken tofu.

 

Wat moet je doen?
1). Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
3). De ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve de pecannoten.
4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
5). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
6). Breek de pecannoten om ze vervolgens over de bodem te verspreiden.
7). De bodem mag nu 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem iets krokant wordt. Als de bodem is afgekoeld kun je de optionele ingrediënten over de bodem verdelen.

Voor de vanille laag
8). Doe de Griekse yoghurt / soja yoghurt in een mengkom, voeg de overige ingrediënten toe behalve de gelatine en mix het mengsel goed door elkaar.
9). Bereid de gelatine zoals ik hierboven heb omschreven. Wanneer deze klaar is voor gebruik kun je het toevoegen aan het yoghurt mengsel. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
10).Je kunt nu het fluweel zachte mengsel voorzichtig in de taartvorm gieten. Zet de vorm in de koelkast zodat de eerste laag op kan stijven.
11). Zet de cheesecake weer in de koelkast zodat je verder kunt gaan met de vanille laag!

Gebruik van gelatine
Laat de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Voor de salted caramel laag
12). Als tweede beginnen we met het maken van de Salted Caramel. Het is van belang dat de dadels 2 uur hebben geweekt in een bakje water. Vervolgens kun je de dadels uit het water halen en zet je het weekwater nog even apart. Dit kun je eventueel nog nodig hebben om het mengsel te verdunnen.
13). Voeg de dadels (zonder pit) samen met het citroensap, zout en vanille in een kom en maak het mengsel fijn met een staafmixer. Het is de bedoeling dat er een glad mengsel ontstaat. Mocht het mengsel te dik zijn dan kun je wat weekwater toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Voor deze taart is een stroperige versie gewenst.
14). Doe de silken tofu samen met de vanille in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
15). Voeg de gelatine toe aan de silken tofu. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel luchtig wordt.
16). Je kunt nu het fluweel zachte mengsel voorzichtig in de taartvorm gieten. Zet de vorm in de koelkast zodat de laag op kan stijven..

De toplaag!
17). De peren moet je enkel even wassen, je hoeft ze dus niet te schillen. Halveer deze kleurrijke kanjers en haal het klokhuis en de kroontjes eruit.
18). Snijd mooie dunne maantjes van de peren en leg ze vervolgens in een bakje en bestrooi ze met citroensap, speculaaskruiden en evt. wat kokosbloesemsuiker, honing of agave.
11). Doe de boter/kokosolie in een bakpan en laat dit smelten. Voeg vervolgens de perenpartjes toe en bak deze.
12). De perenpartjes zijn klaar wanneer je ze goed kunt buigen. Haal de peertjes uit de bakpan en laat ze afkoelen.
13) Wanneer de perenpartjes zijn afgekoeld kun je ermee aan de slag gaan.
14).Verspreid de partjes vanaf de buitenkant in een ronde vorm en werk naar binnen. Laat de partjes elkaar steeds een beetje overlappen.
13). Uiteindelijk zal je de vorm van een roos krijgen. Het hart van de roos maak je door een klein stukje peer op te rollen in een rondje.
14). Nu is de cheesecake klaar om op te eten!

 

Geniet ervan!