Twijfel… want moet ik deze gehaktballen uit de slowcooker wel op de website zetten terwijl ik echt niet tevreden ben over de foto? Dat de foto niet super is is heel makkelijk uit te leggen; we hadden een eter, we hadden trek en de rest zat al te eten toen ik me opeens besefte dat ik nog een foto moest maken. Haastige spoed is zelden goed.

Wat wel echt uitermate goed is is de smaak van deze gehaktballen! Net alsof je oma ze gemaakt heeft.. Wel met iets minder boter dan het halve pakje dat mijn oma altijd gebruikte om de gehaktballen in te braden (waarom ze daarom altijd zo lekker?).

In dit recept maak ik gebruik van een zakje specerijen. Dat komt niet zo heel vaak voor, want meestal gooi ik gewoon zelf vanalles bij elkaar. Maar zodra er geen zout en suiker is toegevoegd aan de specerijen wordt ik er wel blij van!

Het makkelijke aan dit recept is dat je er 2,5 uur voordat je gaat eten aan begint. Je dan een beetje werk hebt en vervolgens alleen nog maar 2 uur hoeft te wachten tot de slowcooker zijn werk heeft gedaan. Dan heb jij dus nog lekker tijd voor alle andere dingen.
En heb je geen slowcooker? Uiteraard kun je de gehaktballen ook braden in de pan! Gebruik dan een pan met een dikke bodem en eventueel een verdeelplaatje.

Ingrediënten, voor 6 grote ballen
– 900 gr rundergehakt
– 1 ui
– 1 ei
– 3,5 el paneermeel
– 1,5 tl Quatre Épices (specerijen van Verstegen)
– snuf zout
– boter

Voor de jus
– 2 tomaten
– 2 el sojasaus
– 0,5 tl Quatre Épices (specerijen van Verstegen)
– zout en peper

Bereiding
Snipper de ui.
Pak een grote kom en doe hierin het gehakt, ui, ei, paneermeel, kruiden en een snuf zout. Meng alles goed door elkaar en vorm er 6 grote ballen van.

Verhit een braadpan met een flinke klont boter en bak hierin de gehaktballen rondom snel bruin.

Ondertussen kun je de tomaten voor de jus vast inkruisen en in een bakje kokend water leggen.
Na ongeveer 30 seconden haal je ze eruit en kun je ze ontvellen.
Snijd de tomaten in vieren en haal de zaadjes eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Haal de gehaktballen uit de braadpan en leg deze alvast in je slowcooker.

Verder met de jus;
Voeg de blokjes tomaat, sojasaus, kruiden een klontje boter, scheutje water en een snuf peper en zout toe aan de braadpan. Schraap met een spatel het aanbaksel los, hier zit namelijk lekker veel smaak aan! Kook de jus zachtjes door en giet het daarna over de gehaktballen in de slowcooker.

Zet de slowcooker op de hoge stand en laat hem daarna 2 uur zijn werk doen.