Vandaag deel ik weer een lekker, maar misschien niet zo heel gezond, recept met jullie. Namelijk deze tarte tatin met banaan. Het recept is maar voor 2 tarte tatins, dus gewoon iets kleins voor als je een keer wilt snoepen.
Ik gebruik in dit recept kokosbloesemsuiker, deze suiker heeft een karamelachtige smaak en smaakt heerlijk in combinatie met de banaan. Daarnaast zijn het allemaal ingrediënten die ik standaard in huis heb. En nog leuker; je hebt maar 4 ingrediënten nodig! (dan tel ik die eetlepel water niet mee)

Ik maakte deze tarte tatins in de airfryer, maar uiteraard kun je ze ook in de oven maken. Ik geef je voor beide apparaten de tijden en graden, dan kun je er altijd mee uit de voeten.
Het fijne aan dit recept is dat je het super snel op tafel hebt staan. Dus als je onverwacht visite krijgt, of je hebt opeens zin in iets lekkers bij de thee/koffie dan is dit ideaal. Ze zijn namelijk warm echt het aller allerlekkerste!

tarte tatin banaan

 

Ingrediënten, voor 2 tarte tatins
– 25 gr kokosbloesemsuiker
– 15 gr roomboter
– 1 banaan
– 2 plakjes bladerdeeg

Bereiding
Oven; ga je deze in de oven maken? Verwarm dan nu alvast je oven voor op 200 graden Celsius.

Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer.

Smelt de kokosbloesemsuiker en 1 el water in een pannetje met antiaanbaklaag tot het flink begint te pruttelen en er een karamel ontstaan. Dit gaat vrij snel, dus houd het in de gaten.
Haal het pannetje van het vuur en roer er meteen de boter doorheen.

Snijd de banaan in plakjes van ongeveer 1 cm dik.

Airfryer; verwarm hem alvast voor op 180 graden Celsius.

Leg je vormpje op het plakje bladerdeeg en snijd er een rondje van dat 1 cm groter is dan de vorm die je gebruikt. Doe dit met beide plakjes bladerdeeg. Zoals op onderstaande foto;
tarte tatin banaan

Giet de karamel in de vormpjes, gebruik eventueel een kwastje om het te verdelen. (de gehele bodem moet bedekt zijn)
Verdeel vervolgens de plakjes banaan over de bodem. Zoals op onderstaande foto;
tarte tatin banaan

Dek de banaan af met het bladerdeeg (plakkende kant naar beneden) en stop de randjes in. Prik enkele gaatjes in het bladerdeeg zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken. Zoals op onderstaande foto;
tarte tatin banaan

Oven; bak de tarte tatins ongeveer 20 minuten tot het bladerdeeg opgeblazen en bruin is.

Airfryer; bak de tarte tatins ongeveer 12 minuten tot het bladerdeeg opgeblazen en bruin is.

Laat de tarte tatins enkele minuten afkoelen voordat je ze serveert (anders verbrand je je geheid aan de karamel)

Voor het serveren leg je een bordje ondersteboven op de vormpjes en draai je ze samen in 1 keer om.

 


Meer lekkere recepten ontvangen? Onderaan deze pagina staat een kopje -op de hoogte blijven- , vul hier je email adres in en je ontvangt de nieuwste recepten per mail!