Website Builder InsiderDe nummer 2 op lijstje toen ik vroeg naar welke kookboeken jullie het meest nieuwsgierig waren op instagram is; Yo kids, let’s go paleo. Het vervolg op het boek let’s go paleo van Sandra van Schijndel.
Omdat ik zelf voor 80% van de tijd paleo eet was ik erg benieuwd naar dit boek, vooral ook omdat ik altijd op zoek ben naar lekkere inspiratie voor recepten en gerechten. Zoals de naam al doet vermoeden is dit boek op kinderen gericht, iets wat voor veel mensen nog steeds lastig is.. want waarom zou je je kind paleo laten eten? Lezen jullie mee?

Het boek begint met een hoofdstuk speciaal voor alle papa’s en mama’s. Want uiteindelijk zijn zij vaak toch diegene die koken voor de kinderen, een beetje afhankelijk van de leeftijd natuurlijk. In dit hoofdstuk wordt er nog een keer uitgelegd wat paleo nou precies is en waarom en hoe je dit nu ook kunt toepassen voor je kinderen.
Het volgende hoofdstuk is vooral gericht op de kinderen, wat voor lekkers je allemaal kunt maken samen met je ouders en wat nu paleo is, maar dan wat gemakkelijker uitgelegd.

yo kids let's go paleo

Vervolgens is het gehele boek opgedeeld in jaargetijden zodat je echt kunt genieten van al het goeds en lekkers dat een specifiek seizoen te bieden heeft. Uiteraard met een korte uitleg over hoe dit seizoen vroeger was en welke groenten en fruit er dan vooral verkrijgbaar zijn. Op deze manier leren kinderen ook wat bewuster te zijn.

Ik denk sowieso persoonlijk dat het goed is dat kinderen zich bewust worden van wat ze eten, wanneer bepaalde dingen in het seizoen zijn en hoe deze groenten/fruit/etc nu eigenlijk groeien etc. Iedereen kan zich denk ik wel de aflevering van Jamie Oliver herinneren waar hij in een klas met een tomaat staat en bijna geen van de kinderen eigenlijk weet hoe deze groeien. Laat staan dat ze weten wat een aubergine is. Ik denk dat we daar als ouders/volwassenen toch echt voor moeten waken!

yo kids let's go paleo

Ondanks dat dit boek dus eigenlijk echt geschreven is voor de kinderen denk ik ook dat menig volwassenen hier meer dan genoeg inspiratie uit kan halen. Genoeg recepten om een jaar lang lekker paleo te eten.

Dat gezegd denk ik ook dat het sowieso geen boek is waaruit kinderen alleen kunnen koken. Misschien als ze een jaar of 12-14 zijn en al vaker in de keuken hebben gestaan, dan wordt het een ander verhaal. Voor de jongere leeftijdcategorie is het vooral het samen uitzoeken en samen in de keuken staan om wat lekkers te maken. Wat uiteraard super leuk is!

yo kids let's go paleo

Persoonlijk vind ik alleen de beschrijving van de recepten niet heel overzichtelijk. Maar dat heeft er meer mee te maken dat het 1 grote blok tekst is en niet opgedeeld in makkelijke stappen.
De beschrijving is wel duidelijk en makkelijk te lezen, maar doordat het er als 1 blok staat lijkt het meteen niet zo overzichtelijk. Dat zou voor mij dan toch echt een verbeterpuntje zijn.
Ik ben namelijk zelf altijd bang dat er op deze manier per ongeluk een stap wordt overgeslagen. Je moet namelijk echt heel goed kijken waar je nou precies gebleven bent.

Af en toe worden er ingrediënten gebruikt die eigenlijk niet als paleo te bestempelen zijn. Dat vind ik persoonlijk lichtelijk verwarrend. Uiteraard geen probleem als je de 80/20 wijze aanhoudt of als je niet om specifieke gezondheidsredenen paleo eet.

Ondanks bovenstaande 2 puntjes denk ik dat het boek interessant kan zijn als je op zoek bent naar inspiratie voor lekkere recepten die je samen met je kinderen kunt maken. Veel recepten en opgedeeld in jaargetijden, dat zijn toch wel 2 grote pluspunten.

Benieuwd naar het boek? Yo kids, let’s go paleo is voor €22,95 te bestellen bij bol.com.