Mijn all-time favoriete soep is toch wel uiensoep. Een lekkere en hartverwarmende soep voor in de herfst of winter. Waarom ik nog geen uiensoep online heb staan weet ik eigenlijk niet zo goed, maar vandaag is dan toch eindelijk dé dag aangebroken.
Veel recepten voor uiensoep worden gemaakt met bloem en witte wijn, ik laat je in dit recept zien dat je ook een heerlijke soep kunt maken zonder deze ingrediënten.

Jaren geleden was ik met mijn moeder en zusje in Parijs, gewoon een aantal dagen genieten met alleen maar dames. In de winter, dus lekker koud en sneeuw. Ik denk dat die sneeuw het ook wel compleet maakte 🙂
Om weer even warm te worden na een goede wandeling streken we neer in een restaurantje in Montmartre. Daar aten we alle drie een erg pittige uiensoep, ik denk dat de kok een beetje (veel) uitgeschoten was met de zwarte peper. En toch, ondanks dat hij zo overdreven pittig was, was dat dé lekkerste uiensoep. Uiteraard heeft dat erg veel van doen met het gezelschap en de herinnering.

Uiensoep

Met onderstaande ingrediënten maak je een voorgerecht voor 4 personen. Of een hoofdgerecht voor 2 personen.
Heb je geen problemen met het eten van brood & kaas? Dan is het altijd aan te raden er zo’n lekker broodje met gesmolten kaas in te leggen.

Ingrediënten
– 2 el roomboter
– 650 gr ui
– 1,5 tl gedroogde tijm
– 2 teentjes knoflook
– 1 laurierblaadje
– 2 liter groentebouillon
– zout en peper

Bereiding
Maak de uien schoon en snij ze in halve ringen.

Verhit in een grote pan de boter en voeg hier de uien en tijm aan toe. Bak deze ongeveer 45 minuten zodat ze zacht en bruin worden.
Hak de knoflook fijn en bak deze de laatste 5 minuten mee.

Voeg het laurierblaadje en de bouillon toe en breng aan de kook. Zodra de soep kookt draai je het vuur weer helemaal laag en laat je de soep nog minimaal 30 minuten pruttelen.

Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.