Vandaag weer eens een heerlijk en gezond gerecht uit de slowcooker. Deze zoete aardappel-gehaktschotel uit de slowcooker is voor mij op en top comfort food. Het lekkerste op een dag dat het buiten regent en waait (en die dagen hebben we de laatste tijd genoeg gehad) en dan ’s avonds met een heerlijk bord dampend eten aan tafel zitten.
De slowcooker is echt een ideaal apparaat. Je zet hem aan en hij doet de rest van het werk.. zo makkelijk! Ik heb de mijne alweer enkele jaren en eerlijk gezegd gebruik ik hem veel te weinig.
Het typische is dan wel weer, elke keer dat ik hem gebruik denk ik; die moet ik echt vaker gebruiken. En toch.. vervolgens verdwijnt hij na het eten weer in de kast en vergeet ik hem.
Bij dit recept moet je wel wat voorbereidend werk doen want gehakt rul bakken, dat kan de slowcooker dan weer niet. Maar ach, die 15 minuten voorbereidend werk ik de middag is best te doen toch? Dat doe je gewoon rond de middag, dan heb je tegen 6 uur een lekker maaltje klaar.
Het stomme is dat ik dit gerecht maakte, rond de middag, en toen vol enthousiasme rond half 6 even wilde spieken hoe ver hij al was. Wat bleek? Ik was de slowcooker gewoon vergeten aan te zetten! Slow cooking 2.0 zullen we maar zeggen…
Die avond hebben we dus maar een maaltje afgehaald en de volgende dag alsnog heerlijk kunnen smullen van dit gerecht!
Ingrediënten, voor ongeveer 3 personen
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 250 gr gehakt
– 1 tl oregano
– 1 tl basilicum
– 1 tl rozemarijn
– 500 gr zoete aardappel
– 1 rode paprika
– 1 gele paprika
– 1 handje grof gehakte zwarte olijven
– 400 gr tomatenblokjes (1 blikje)
Bereiding
Maak de ui schoon en snij deze in halve ringen.
Verhit wat olie in een pan en bak hierin de halve uienringen tot ze glazig zijn. Pers de knoflookteentjes erbovenuit en bak ze 2 minuten mee.
Voeg het gehakt, de oregano, basilicum, rozemarijn en een flinke snuf zout en peper toe en bak tot het gehakt gaar is.
Schil de zoete aardappel en snij deze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte.
Verdeel de zoete aardappel schijfjes over de bodem van je slowcooker.
Maak beide paprika’s schoon en snij deze in dunne reepjes. Verdeel de paprikareepjes over de zoete aardappelschijfjes. Verdeel over de paprikareepjes de zwarte olijven.
Verdeel hier overheen het gehakt.
Giet de tomatenblokjes over het gehakt.
Laat de schotel in ongeveer 6 uur garen op de lage stand.
Kan ik de olijven ook weglaten, want die lusten wij niet of verander je daar het gerecht teveel mee.?
Ja hoor die kunnen gewoon weggelaten worden 🙂
Het werd hier na 6 uur low pap ?
Oh dat is wel heel erg vervelend 🙁
Had je de zoete aardappel vooraf gekookt?
Nee, alles vlgs recept gedaan dus aardappel rauw op de bodem. Smaak was goed maar de substantie niet fijn.
Wat een super lekker recept, vandaag voor het eerst een slowcooker uitgeprobeerd en omg, ik ga uit mijn dak!! Had ik eerder geweten hoe prettig thuiskomen dit is! Lekkere taste en goeie bite, tnx
Greets marjolein
Heerlijk was het, de kinderen vinden het ook lekker.
Ik heb dit recept vandaag voor het eerst gemaakt, ben ontzettend enthousiast. Wat was het lekker en wat passen de smaken goed bij elkaar! Ik heb wel wat gerookt paprikapoeder door het gehakt gedaan, maar dat doe ik altijd door gehakt heen, ben er lichtelijk verslaafd aan 😉 Het past ook heel goed bij het gerecht. Dit is inderdaad wat je noemt comfortfood! Heerlijk!
Fijn om te horen! Haha ik denk inderdaad dat dat een heerlijke toevoeging is.
ik ga dit recept vandaag uit proberen kijken wat de kinderen ervan vinden maar het lijkt mij super lekker.
Ik kook pas sinds kort met een slowcooker. Moet ik bij dit gerecht de schaal invetten met olijfolie?
Nee dat hoeft niet perse.
Hallo Simone,
Kan er ook rijst of groente bij gevoegd worden?
Groeten Peter
Hi Peter, groenten zou moeten kunnen. Rijst zou ik apart koken. Gr, Simone
dank u voor uw reactie
Met de kerst heb ik mijn moeder een slowcooker cadeau gegeven. En nu zijn we er verslaafd aan. Dit gerecht (zonder de olijven) en gepofte zoete aardappel zijn nu echt onze favoriete gerechten. Echt heerlijk smaakvol.!
Wat goed om te horen!
Het was heerlijk, alleen geen 6 uur maar 5 uur in de slowcooker.
Mijn slow cooker heeft sauté functie. Kan ik ook gehakt rullen en dan zoete aardappel en paprika toevoegen of moet de zoete aardappel echt op de bodem ivm gaar worden?
Ja dat moet zeker kunnen!