Deze frisse rode kool rauwkost is een lekker en erg makkelijk te combineren bijgerecht. Hij smaakt zowel in de winter of zomer goed en is op zichzelf lekker maar ook door een salade. Of wellicht ga je binnenkort voor het eerst de BBQ weer van stal halen, dan zou ik het wel weten!
Deze rode kool rauwkost krijg je regelmatig bij een Turks restaurant/eethuis. Zowel hier in Nederland als in Turkije zelf. Het eerste wat ik dan altijd doe is de rode kool eten, omdat het meestal echt maar een klein onderdeel is van de salade ben ik daar helaas altijd zo mee klaar.
Dus ik vond het tijd om zelf eens wat te gaan experimenteren zodat ik deze rauwkost voortaan gewoon zelf op tafel kan toveren en er zoveel van kan eten als ik wil.
Het is een makkelijk gerechtje om te maken. Wel zou ik je willen aanraden om hem de dag van tevoren te maken, hij is namelijk echt het aller lekkerste als hij minimaal 1 dag gestaan heeft.
Ingrediënten
– halve rode kool
– 1 citroen
– 50 ml olijfolie
– zout
Bereiding
Snijd de rode kool in dunne reepjes.
Doe de rode kool in een vergiet en strooi er 1 eetlepel zout overheen.
Gebruik je handen en knijp een aantal keer goed in de rode kool reepjes.
Laat de rode kool een uur staan.
Houd het vergiet even onder de kraan zodat het meeste zout van de rode kool spoelt.
Schud een aantal keer want we willen zo min mogelijk overtollig water.
Doe de rode kool in een schaal.
Pers de citroen uit.
Giet het citroensap, de olijfolie en 1 tl zout over de rode kool.
Schep goed door en laat minimaal 1 uur staan.
Deze rauwkost is de volgende dag het lekkerst.
Vanmiddag gemaakt en ligt nu te rusten in de koelkast tot morgen. Twee vragen:
– Ik neem aan dat het gewoon in de koelkast moet liggen?
– Wat voor olijfolie gebruik je? Ik heb extra vierge gebruikt, maar die geurt nogal en hoop niet dat ik morgen een rodekool-rauwkost eet die heel erg naar olijfolie smaakt. 😉
Ja koelkast is het beste.
Hmm dan heb je denk ik wel een hele sterke olijfolie als je hem zo goed ruikt. Ik gebruikte zelf overigens ook een extra vierge.
Nou, ik denk dat toch ik dan iets fout heb gedaan (al vraag ik me wat, want het is super easy). De olijfolie lijkt helemaal gestold en het smaakt echt enorm overheerst naar olijfolie, terwijl ik toch goede olie gebruik altijd. Misschien komt het omdat citroensap en olie niet zulke beste maatjes zijn?
Het smaakte in ieder geval niet lekker. Heb alles weggegooid.
Ik was eigenlijk op zoek naar zo’n zachte rauwe rodekool rauwkost, die ze vaak ook als groente op een durum doner gooien. Misschien had ik de rode kool even moeten blancheren?
Oh nee! Wat vervelend en zonde!
En wat raar dat de olijfolie is gestold.
Ik zal hem zelf binnenkort nog eens maken!
Turkse zure rode kool is heel simpel om te maken.
Snij één hele kool in dunne reepjes. Strooi één el zout en over de kool en masseer alles een paar minuten. Doe alles in een grote pot, gier er dan zoveel witte azijn bij dat alles net onderstaat. Paar uurtjes laten staan en klaar. Nog maanden houdbaar buiten de koelkast.
Bedankt ga het nu maken..
Precies, de witte wijnazijn maakt het af!
Heerlijk!